Pääkirjoitus: Lipsahtiko suusta sammakko?

0

”Ei kai tämä Laitila nyt sentään ole mikään New York, joka tarvitsisi noin ison risteyksen!”

Laitilan Sanomien lukijoilla saattoi tiistaina mennä kahvi väärän kurkkuun elinkeinoministeri Mika Lintilän tokaisusta. Hän vieraili viime viikolla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

Värikäs ilmaisu elävöittää poliitikkojen puheita, mutta nyt taisi ministeriltä lipsahtaa sammakko suusta. Jos Suomessa risteyksiä suunniteltaisiin ja teitä kehitettäisiin Amerikan mittapuilla, täällä kuljettaisiin vielä kinttupoluilla.

Valtion budjetista löytyi kyllä raha Eurajoen risteykseen, vaikka se on kaukana metropolista.

Laitilassa, Vakka-Suomessa ja koko maakunnassa on tehty vuosikymmeniä edunvalvontaa Kasitien kehittämisen parissa. Viimeksi vuoden alussa Kasitie yhdisti Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnat yhteiseen rintamaan investoinnin vauhdittamiseksi.

Myös seudun elinkeinoelämää edustava Uudenkaupungin kauppakamariosasto on tehnyt harvinaisen selväksi, että yritykset tarvitsevat sujuvampaa väylää.

Turun ja Porin välillä sijaitsee viisi satamaa, ja liikennemäärät ovat suuria. Kuvaavaa on, että 16 prosenttia Suomen viennistä tehdään näiden satamien kautta. Uudessakaupungissa sijaitsee myös Suomen suurin teollinen tuotantolaitos, autotehdas.

Uudistuksissa on aina voittajia ja häviäjiä, uhkiakin. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kannalta suunnitelmat liittymistä eivät ole yksinomaan tervetulleita. Toimitusjohtaja Rami Aarikan mukaan tehtaalle ajaminen ja tilojen laajentaminen muuttuisivat hankalaksi.

Tämä, kuten muutkin lausunnot ja näkökulmat asiasta pitää toki ottaa suunnittelussa huomioon. Lintilän kannanotolle ei silti heru pisteitä tältä seudulta, kun tavoitteena on saada nyt hankkeelle rahoitusta Euroopan Unionin elvytysrahastosta.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi