Päättäjät

0

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on saanut tehtäväkseen kutsua Laitilan ja Pyhärannan kuntien edustajat mukaan Rauman seudun seutuhallitukseen. Alueensa elinvoimaisuutta edistävä seutuhallitus haluaa laajentaa reviiriään.

Ennestään porukassa ovat mukana Rauman lisäksi Eura, Eurajoki ja Säkylä.

Maakuntarajan ylittäminen kuntayhteistyössä ei ole vallankumouksellista, onhan sitä tehty aikaisemminkin muun muassa Kasitien kehittämisasioissa.

Laitilasta Raumalle siirtynyt ja seutukaupunkien puheenjohtajana toimiva Luukkonen näkee maakuntarajat ylittävässä lähiyhteistyössä potentiaalia.

Tässä vaiheessa ei ole syytä pohtia yhteistyön ulottuvuuksia pidemmälle, vaikka taustaa löytyy menneisyydestä. Liitosselvityksiäkin on tehty ristiin rastiin kuntien kesken.

Seutuhallituksen toiminnassa kysymys on lähinnä epävirallisesta vuoropuhelusta viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kesken, mutta kuntavaalien lähestyessä esiin saattaa nousta myös konkreettisia ehdotuksia.

Laitilassa elokuussa kaupunginjohtajana aloittanut Lauri Kattelus on turkulaisena Varsinais-Suomen miehiä, mikä ei tietenkään sulje pois yhteistyötä Satakuntaan. Korona ja sen jälkeinen aika haastaa kuntataloutta maantieteestä riippumatta.

Laitilalaisten ja pyhärantalaisten kuntapäättäjien seuturetkeilystä Satakuntaan saattaa syntyä jotakin uutta tai sitten se se voi toimia avartavana lähimatkailuna.

Vakka-Suomen kuntien yhteistyö on viime vuosina uinunut, mutta sekin saatetaan viimeistään pakon sanelemana aktivoida uudelleen kevään kuntavaalien lähestyessä. Yhteisiä palveluja on jo ennestään, ja välit naapureihin kannattaa pitää kunnossa.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi