Päiväkotimuskaria iloisella meiningillä leikin ja musiikin kautta

0
Tunnin lopuksi lapset rentoutuvat suuren harson alla. Kuva: Meeri Kordelin

Meeri Kordelin opettaa unelma-ammatissa Vakka-Suomen musiikkiopiston päiväkotimuskareita Kustavissa, Taivassalossa ja Uudessakaupungissa. Päiväkotimuskaritoiminta on käynnistynyt musiikkiopistossa kolme vuotta sitten ja on nyt laajentunut koko toiminta-alueelle.

Varhaisiän musiikkikasvatusta on tarjolla Vakka-Suomen alueella maksuttomasti kaikille päiväkoti-ikäisille. Muskariopettaja kiertää päiväkodeissa ja opettaa viikottain 30–45 minuutin oppitunteja päiväkotilapsille. Päiväkotiryhmiä vetävät Meeri Kordelinin ohella varhaisiän musiikkipedagogi Satu Kastell Pyhärannassa ja Vehmaalla sekä musiikkipedagogi Susanna Laasonen Laitilassa.

Ryhmissä on paljon väkeä. Nopeasti Meeri laskee tapaavansa noin 200 lasta viikoittain. Joka kerta tunneilla tehdään jotain kivaa ja kehittävää:

– Tarkoituksena on herättää lapsen oma kiinnostus musiikkia kohtaan ja luoda pohja musiikilliselle kasvulle, kertoo opettaja Meeri Kordelin.

Musiikkiopiston toiveena on tietysti myös se, että harrastus jatkuu muskarin jälkeen. Varhaisiän musiikkikasvatus on suunnattu yksivuotiaista eskari-ikäisille.

– Pääasiassa muskarissa on kuitenkin 3–5-vuotiaita. Se on ikä, jolloin lapset helposti innostuvat musiikista, kertoo Kordelin.

Meerin mukaan jokainen ryhmä on innokas ikäryhmästä riippumatta. Ryhmissä on pääsääntöisesti yli kymmenen lasta, jolloin myös päiväkodin oman henkilökunnan ohjaus ja tuki tulee opettajalle todella tärkeäksi.

Yhtenä erikoisuutena Kordelin mainitsee pihamuskarin joka toimii Uudessakaupungissa sen kaikissa seitsemässä päiväkodissa. Ryhmät ovat isoja ja koronarajoitteiden vuoksi tunti pidetään sään salliessa päiväkodin pihalla tai katoksessa. Oikein huonolla kelillä tunti striimataan. Tähän mennessä se on tapahtunut yhden kerran:

– Tunti striimattiin Teams -alustalla. Kuvani heijastettiin valkokankaalle. Lapset olivat hoitajineen sisätiloissa ja minä näin heidät omalta ruudultani. Toimi hyvin, iloitsee Meeri Kordelin.

– Joka päivä lähden töihin ulkovaatteissa, painottaa Kordelin.

Tunnilla on tärkeää, että kaikilla on kivaa ja tunnelma on avoin ja rohkaiseva. Kordelin haluaa, että muskaritunneille jokaisen olisi helppo tulla ja heittäytyä mukaan yhteiseen musisointiin sekä uuden oppimiseen.

– Musiikin harrastaminen on monella tapaa tärkeää. Jos mietitään lapsen kannalta, musiikkiharrastus rikastuttaa, auttaa oppimisessa, kehittymisessä ja tuo iloa. Vielä tärkeämpää on, että harrastamisen aloittaa pienenä ja nuorena.

Päiväkotiryhmien ohella musiikkiopistolla kokoontuu myös maksullisia iltaryhmiä, joihin voi ilmoittautua osoitteessa vsmo.inschool.fi. Ryhmiin otetaan mukaan, kun tilaa on.

Kirjoittajat: Minna Kajander, Meeri Kordelin