Risteyssuunnitelman koko ihmetytti ministeriä – Elinkeinoministeri Lintilä vieraili Laitilassa

0
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle ei ministerikään päässyt ilman maskia. Ovella Mika Lintilälle annettiin Lukon väreissä oleva kasvomaski. Kuva: Ari Anteroinen

Ari Anteroinen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Laitilassa 15. lokakuuta. Lintilä tutustui Laitilan Wirvoitusjuomatehtaaseen ja kuuli samalla kaupungin terveiset ja murheet kaupunginjohtaja Lauri Kattelukselta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusistolta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tanja Raisto-Elolta . Vierailua isännöi Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Puheenaiheina olivat muun muassa paikallisen lasiteollisuuden vaikeudet ja 8-tien risteyssuunnitelmat. Myös paikalliset yritykset, kuten Munax Oy ja Jätehuolto M. Helistölä olivat lähettäneet kaupunginjohtajan välityksellä viestiä ministerille. Jätehuolto M. Helistölässä ollaan huolissaan esimerkiksi jätevesilain uudistuksesta.

Kasitien massiiviset risteyssuunnitelmat saivat ministeri Lintilän toteamaan, että eikö siitä risteyksestä saisi sentään vähemmän massiivista ja samalla edullisempaa.

– Vastaaviin suuriin suunnitelmiin törmää kaikkialla Suomessa. Mutta ei kai tämä Laitila nyt sentään ole mikään New York, joka tarvitsisi noin ison risteyksen, Lintilä totesi.

Myös Rami Aarikka hämmästeli risteyssuunnitelmaa siltä kantilta, että kaikessa laajuudessaan toteutuessaan se nappaa aika ison palan tehtaan vierestä ja tekee mahdolliset laajentumisaatokset aikanaan vaikeaksi.

– Ja muutenkin tehtaalle ajaminen tulisi tekemään aikamoisen kiepin, Aarikka ihmetteli.

Risteyssuunnitelman budjetti on tällä hetkellä liki 34 miljoonaa euroa. Hanke on yksi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kärkihankkeista.

Juomatehtaalla kun oltiin, niin totta kai puheeksi otettiin myös alkoholin ulosmyynti ja monia verokiemuroita sisältävä verkkokauppa ulkomaille.

– Tästä on ollut Aarikan kanssa juttua ennenkin ja tunnistamme toki kipupisteet, Lintilä totesi.

Tällä hetkellä asia makaa puhemies Anu Vehviläisen laatikossa.

– Elinkeinoministeri ei ole tässä vastahangassa, vaan se löytyy muualta, huomautti Mika Lintilä.

Koko maata koskevista asioista esiin nousivat muun muassa sähkön siirtohinnat ja totta kai koronapandemian monet vaikutukset.

– Siirtohintojen tuottoprosentti tulee huomattavasti putoamaan, lupasi ministeri Lintilä.

Valvontaan saadaan Lintilän mukaan paremmat eväät ja asia tulee muuttumaan merkittävästi.

Koronan vaikutusten suhteen Lintilä oli pessimistinen.

– Tullaan näkemään vielä paljon konkursseja. Tilanne on vakava. Eihän kukaan osannut tällaiseen varautua. Ehkäpä aikanaan rokotteen kautta päästään uuteen normaaliin.