Saint-Gobain Glass Finland lakkauttaa Ihoden tehtaan – Pääluottamusmies: Koko prosessista on jäänyt sellainen tunne, että vaikka päätös on raskas, niin meistä työntekijöistä välitetään

0
Saint-Gobain Finlandin tuulilasitehdas sijaitsee Pyhärannan Ihodessa. Kuva: Iida Kauppii

Saint-Gobain Glass Finlandin elokuun loppupuolella aloittamat yt-neuvottelut ovat päättyneet ja yritys on päättänyt lakkauttaa Pyhärannan Ihodessa sijaitsevan tuulilasitehtaan toiminnan tämän vuoden loppuun mennessä.

Laitilan Sanomat uutisoi yt-neuvottelujen alkamisesta elokuun lopulla.

Yritys kertoo, että tehtaan lakkauttamisen taustalla ovat koronavirukseen liittyvä Euroopan automarkkinoiden supistuminen ja tuulilasien teknisten vaatimusten markkinatrendin muuttuminen. Yritys on arvioinut näiden seikkojen aiheuttavan pysyviä haasteita Ihoden tuulilasitehtaan toimintojen jatkamiselle.

Tehtaan lakkauttaminen koskee koko henkilöstöä eli 71 työntekijää.

– Covid-19 -kriisin kiihdyttämä rakenteellinen ylikapasiteetti sekä kestämätön investointitarve uusiin teknologioihin markkinoiden kysynnän seuraamiseksi eivät jätä meille muuta vaihtoehtoa kuin Ihoden tehtaan sulkeminen. Tulevina viikkoina keskitämme kaikki ponnistelumme edistääksemme tehtaan henkilöstön uudelleen työllistymistä, Saint-Gobain Finlandin hallituksen puheenjohtaja Stephan Garcia kommentoi yrityksen lähettämässä tiedotteessa.

Garcia kertoo, että yhtiö tarjoaa henkilöstölle vahvan uudelleen työllistymistä tukevan muutosturvapaketin, joka ylittää huomattavasti lain ja työehtosopimusten vaatimukset.

– Teemme tiiviistä yhteistyötä TE-toimiston, paikallisten kurssi- ja koulutustoimijoiden sekä henkilöstön kanssa. Myös yksityistä yrittäjyyttä ja uudelleenkoulutusta tullaan tukemaan, hän kertoo tiedotteessa.

Yritys kertoo tiedotteessaan, että vaikka yhteistoimintaneuvotteluissa ei löydettykään tehtaan jatkumista takaavaa vaihtoehtoa, niin neuvotteluissa käytiin hyvää ja avointa vuoropuhelua yhteistoimintatoimikunnan edustajien kesken. Tehtaan pääluottamusmies Jani Takala vahvistaa tämän:

– Kyllä neuvottelujen aikana tuli sellainen tunne, että meitä työntekijöitä ja meidän näkemyksiämme aidosti kuunneltiin.

Neuvotteluja käytiin kaikkiaan seitsemisen viikkoa.

– Siinä neuvottelujen aikana alkoi selkiytyä tämä tilanne ja oikeastaan osasimmekin sitten jo tätä päätöstä tehtaan sulkemisesta odottaa. Onhan se raskas päätös, yhdeksän vuotta Ihoden tuulilasitehtaalla työskennellyt Takala kuvaa.

Noin 2 000 asukkaan Pyhärannassa tuulilasitehdas on ollut iso työllistäjä.

– Onhan tämä Pyhärannalle valitettava ja merkittävä asia, kunnanjohtaja Harri Hiitiö kommentoi Laitilan Sanomille, kun tieto Saint-Gobainin yt-neuvotteluista tuli.

Hiitiö arvioi, että tehtaan 71 työntekijästä parisenkymmentä on pyhärantalaista, loput ovat lähiseudulta kuten Raumalta ja Laitilasta.

Sitä pääluottamusmies Jani Takana arvostaa, että työnantaja panostaa monin tavoin henkilöstön uudelleen työllistymiseen.

– Olisi tietysti tärkeää, että jokainen löytäisi uutta työtä mahdollisimman pian. On hienoa, että työnantaja on lähtenyt tätä eri tavoin tukemaan. Koko prosessista on jäänyt sellainen tunne, että vaikka päätös on raskas, niin meistä työntekijöistä välitetään, hän kiittelee.

Pyhärantalaissyntyinen Takala asuu tätä nykyä Raumalla, aivan kuten moni muukin tehtaan työntekijä. Myös laitilalaisia on tehtaalla töissä. Takala sanoo, että suunnitelmat tehtaan alasajosta eivät vielä ole selvillä muutoin kuin loppupisteen osalta.

– Vielä emme tiedä, miten toiminnot tullaan ajamaan alas. Varmaa on vain se, että vuoden loppuun mennessä tehdas on kiinni.