Särkijärvelle nousemassa hyppytorni jo ensi kesäksi – Uimarannan laiturikin uusitaan

0
Särkijärvelle rakennettava hyppyteline on rungoltaan kuumasinkittyä terästä ja se poikkeaakin ulkonäöllisesti paljon aikaisemmasta puutornista.

Solina Saarikoski

Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, saadaan Särkijärven uimarannalle uusi hyppytorni jo ensi kesäksi. Viime keväänä rannan hyppytorni piti purkaa, sillä ranta oli hyppimiseen liian matala. Puinen teline oli myös osin jo varsin huonossa kunnossa.

Laitilan Sanomat kertoi tilanteesta keväällä (24.4.) ja kesällä (9.6.). Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson kertoi tuolloin Laitilan Sanomille , että purkupäätökseen johti uimarantojen turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia valvovan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) antama ohjeistus.

– Ihan yksiselitteisesti Särkijärvessä ei ollut vettä riittävästi hyppytornin alla, Andersson avasi tilannetta tuolloin.

Tukesin mukaan 3–10 metrin hyppytasolta veden syvyyden tulee olla minimiolosuhteissakin vähintään viisi metriä. Viime keväänä Vakka-Suomen Urheilusukeltajat on selvittänyt Särkijärvellä veden syvyyttä ja mittausten mukaan hyppytason edustalla on vettä noin 3,6– 3,8 metriä ja hyppytason etureunalla 3,5 metriä.

Andersson muistutti, että Tukesin mukaan kulku käytöstä pois olevalle hyppytornille tulee estää täysin.

– Mikään varoituskyltti ja köysi -ratkaisu ei siis riitä, vaan sinne torniin ei pidä päästä mitenkään. Katsoimme sitten, että on turvallisinta purkaa koko teline.

Olosuhteiden lisäksi kapuloita rattaisiin löi myös se, että hyppyteline itsessään alkoi olla tiensä päässä. Tornin puuosat olivat paikoin huonossa kunnossa.

Uuden hyppytelineen mahdollisimman pikainen rakentaminen oli kuitenkin tavoitteena jo silloin, kun puutorni purettiin.

– Nyt on tarkoitus ruopata ranta ja saada lisää syvyyttä uuden hyppytornin alle, Andersson avaa tämänhetkistä tilannetta.

Päätös uuden hyppytornin hankinnasta ja rannan ruoppauksesta on jo tehty. Niiden yhteishinta on noin 25 000 euroa.

Laitila on saanut uuden telineen toimittavalta Laakson Laitureilta havainnekuvan Särkijärvelle rakennettavasta hyppytornista. Vastaava paketti on toimitettu esimerkiksi Keuruulle.

Rantaan suunnitellussa hyppytelineessä on kaksi erillistä hyppytasoa omine rappusineen. Korkeampi hyppytaso on reilun kolmen metrin korkeudella laituritasolta, alempi tasanne puolestaan on vajaan metrin korkeudella laiturin tasosta.

Uusi teline tulee poikkeamaan vanhasta puutelineestä myös siten, sillä sen runko on kuumasinkittyä terästä ja vain hyppytasot sekä rappusaskelmat ovat puuta. Niissä käytetään painekyllästettyä mäntyä.

Emilia Andersson kertoo, että myös Särkijärven uimarannan vanha laituri on tullut tiensä päähän ja pitkä laituri uusitaan. Uuden laiturin hinta on paikalleen asennettuna noin 40 000 euroa.