Talvikki-elokuvan kuvaukset jatkuvat Laitilassa

0
Väinämöinen (Jouko Mäenpää) ja Louhi (Lea Koskinen) kuvattiin Sarkin museossa. Kuva: Aapo Lettinen

Jukka Vehmas

Laitilassa on elokuussa jatkettu kalevalaisen Talvikki -lyhytelokuvan kuvauksia. Elokuva pohjautuu edellisvuonna Louhenlinnassa esitetyn Kullervon kirot -musiikkinäytelmän videojaksoihin, jotka kuvasivat pikku-Kullervon raskasta lapsuutta Pohjolassa, Louhen ja tyttärensä Talvikin huomassa.

Tarina juontuu uusille urille, kun Talvikki joutuu Kullervon nostamien Metsän petojen vangiksi ja Louhi pyytää apuun vanhan kilpakumppaninsa Väinämöisen.

– Kalevalassa on rikas yöpuoli, kertoo ohjaaja Lauri Löytökoski.

– Siinä on kuolleiden herättämistä henkiin ja matkoja Tuonelaan. Samalla Kullervon tarina varoittaa yhä uudelleen koston ja miekkaan tarttumisen vaaroista – harmillisen ajankohtaisia juttuja nyky-Suomessa ja muuallakin.

Tämänvuotiset kuvaukset ovat edenneet yli puolivälin. Kuvauspaikkoina ovat olleet muun muassa Untamalan Sarkin museo, Hautvuori ja Pyhämaan Pamprinniemi. Kameran edessä nähdään Louhenlinna-näytelmistä tuttuja vakkasuomalaisia harrastajanäyttelijöitä.

– Talvikki on täysin miiminen elokuva, eli hahmot eivät puhu. Tämä on hyödyllistä, kun halutaan kuvata vaikka muinaisia kuppikiviä Kasitien varressa.

Myös työryhmän aiempi elokuva, puolituntinen Louhi, Pohjan noita (2017), toteutettiin säestettynä mykkänä ja Louhenlinna-näytelmän jälkikasvuna. Valmis elokuva sai muun muassa ranskalaisen levittäjän ja festivaalinäytöksiä eri puolilla maailmaa.

– Rahoitus on tiukassa, mikä on yleinen ongelma tällä alalla. Pienten ja erikoisten projektien on kaikista vaikein saada tukea, etenkin jos tekijät ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Sen takia Laitilan kulttuuritoimen jatkuva tuki on ollut korvaamatonta.

Louhi, Pohjan noita on katsottavissa maksutta osoitteessa www.tietosuus.fi.

Syksyisten kuvausten jälkeen työstöön tulee turkulaisten muusikkojen säveltämä ääniraita, joka yhdistää perinnesoittimia ja kokeellista musiikkia. Valmis elokuva saa ensi-iltansa alkuvuonna 2021 Laitilan Kinossa, ja se tulee katsottavaksi myös netissä.

– Elokuva-ala on keskellä suurta murrosta. Kenties isot tehoste-elokuvat lähivuosina hiipuvat ja palataan pienempiin, hahmovetoisiin tarinoihin. Silloin voitaisiin myös ottaa enemmän taiteellisia riskejä. Talvikki tulee näyttämään, miksi tämä olisi hyvä asia tekijöille ja katsojille.

Talvikki

(Laitilan Kulttuurin Tuki ry/Tietosuus osk, 2021).

  • Ohjaus ja käsikirjoitus Lauri Löytökoski. Kuvaus Aapo Lettinen. Tuotanto Jukka Vehmas. Puvustus jaana Renvall.
  • Rooleissa mm. Anniina Väisänen, Lea Koskinen, Jouko Mäenpää, Rita Iso-Heiko, Maria Antola, Sisu-Werner Nieminen ja Lauri Heinimaa.

Muokattu 4.10. kello 19.33: Lisätty puvustus Jaana Renvall.