Täst kulmast: Saako jo säikytellä?

0

Onko lokakuu ikävässä maineessa? Syksy on jo pitkällä, mutta vielä ei ole talven aika.

Piiskaavat syyssateet yleistyvät. Eikä työntekijän kalenterissa näytä olevan yhtään ilmaista vapaapäivää. Pientä lohtua tuovat ruskan kaunis väriloisto ja pimenevien iltojen kynttilät.

Mistä muusta lokakuu on tehty? Ainakin halloweenista.

Encyclopedia Britannican mukaan halloween on pyhäinpäivän aattona, lokakuun viimeisenä päivänä vietettävä juhla, jolloin vainajien uskottiin nousevan leposijaltaan. Nykymuodossa halloweenina näkee tietysti muitakin mörököllejä karkuteillä.

Pyhäinpäivään liittyvät suomalaiset kansantarut eivät jää pekkaa pahemmiksi. Pyhäinpäivän aattoyönä nimittäin marttyyrivainajat vaelsivat. He saunoivat ja nauttivat juhla-aterian, tietysti elävien laskuun.

Melkoista lokkeilua. Kuten Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti toteaa, vainajien saunaillasta tuli kynttilöiden ja kurpitsojen juhla.

Mikä rooli pahamaineisella kurpitsalla on halloweenissa? Irvistävästä kurpitsalyhdystä on tullut samanlainen ikoni kuin punanuttuisesta lahjoja jakavasta valkoparrasta.

Kurpitsan historia on karmaiseva. Irlantilainen taru ja Wikipedia kertovat, että Jack-niminen juoppo olisi kiristänyt pirulta lupauksen, että hänen sielunsa välttäisi helvetin. Kun miestä ei huolittu taivaaseenkaan, hän päätyi kiertämään maailmaa helvetistä saamansa hiili kainalossaan. Hiili säilöttiin evääksi tarkoitetun nauriin sisään valoksi, jonka turvin Jackin sielu etsii itselleen turvapaikkaa.

Yhdysvaltoihin sopi paremmin ajatus kurpitsasta kuin nauriista, joten pieniä taiteellisia myönnytyksiä jouduttiin tekemään. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että halloweenina eivät tämän jälkeen sen paremmin maistu kurpitsat kuin nauriitkaan.

Kurpitsojen lisäksi klassista halloweenia ovat erilaiset hirviöt, mustat kissat, noidat ja tietysti aaveet. Suomessa harvemmin halloweenina lähdetään karkkijahtiin, mutta Yhdysvalloissa ”karkki tai kepponen” -kierrokset ovat arkipäivää.

Välillä keppostelu riistäytyy käsistä. Karkittomien talojen seinustoja on saatettu vähemmän juhlavasti koristella vessapaperilla.

Mihin nykyaikana sitten tarvitaan tällaista juhlaa? Mielestäni kotimainen juhlakalenteri on täynnä virallista pönötystä. Halloween tarjoaa etiketiltään kepeämmän vaihtoehdon, tilaisuuden pitää luvallisesti hauskaa. Ei muuta kuin askartelemaan omaa haamuasua vanhasta lakanasta, saat ainakin naurut itsellesi ja ehkä muillekin.

Tatu Ujula

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.