Tikkakisat on kuin iso sukukokous, mutta ilman riitoja

0
Laitila Cup keräsi Laitilan Urheilutalolle viikonvaihteessa lähes 90 dartsin harrastajaa. Tungosta ei ollut, koska kisat jakaantuivat kolmelle päivälle ja kaikki eivät olleet yhtaikaa paikalla.

Viime viikonvaihteessa heitetty dartsin Laitila Cup oli pitkiin aikoihin ensimmäinen lajin ranking-kisa täälläpäin Suomea. Viime vuosina vastaavia kisoja on järjestetty vain Keski- ja Itä-Suomessa.

Kilpailun johtajaksi Jyväskylästä paikalle tullut Jarkko Wilén oli ylen tyytyväinen kilpailujen kulkuun ja järjestelyihin koko viikonlopun ajan. Viime vuosien suurin uudistus lajissa onkin ollut, että nykyisin oikeaan aikaan heittoviivalle ilmestyminen on heittäjän itsensä vastuulla, perään ei huudella eikä kuuluteta.

– Käytännössä homma menee niin, että jos Kukon Tikka hakee ensi keväälle lupaa vastaavan kisan järjestämiseen, niin sellainen varmasti myönnetään. Näytöt ovat sen verran hyvät.

Tällaiset isot valtakunnalliset kisat eivät ole vain tikanheittoa, vaan iso osa tapahtumaa on sosiaalisuus ja vanhojen tuttujen tapaaminen. Tikanheittäjät ovat yhtä perhettä ja isot kisat ovat kuin sukukokous, mutta ilman niitä sukulaisten välisiä riitoja.

Wilénin mukaan kisojen aikana näkyi, että Darts-liiton koronan vuoksi antamia ohjeita noudatettiin hyvin.

– Vaikka tämä herrasmieslaji onkin, niin täällä ei halailla, taputella eikä kätellä.

Vastaavia rankingkisoja on tavoitteena järjestää 6 kappaletta vuodessa, 3 keväällä ja kolme syksyllä.

– Hajontaa pitää saada tehtyä aikatauluilla, sillä matkat, majoitus ja ajaminen maksavat, eikä perusduunarin lompakko kestä lähteä kisoihin vähän väliä.

Samaa asiaa korostaa Darts-liiton puheenjohtaja Veijo Viinikka , sanoessaan että kisoja ei saa olla liian paljon, sillä rahaa kisaamiseen kuluu ja kisojen välissä pitäisi olla ainakin tiliväli vapaata.

– Sponsoreita on tunnetusti hankala saada ja lähes kaikki kilpailijat maksavat itse kaikki kulunsa. Tässä pitäisi pystyä rakentamaan brändäystä, yhteistyötä kisojen lanseeraamiseen ja kaikkeen lajiin liittyvään markkinointiin, jotta laji saisi rahaa kilpailutoimintaan.

Lajiin on helppo tulla mukaan, kynnys on matala, mutta varsinkin nuorisopuolella kaikki lajit kilpailevat keskenään harrastajista. Lisäksi meillä on ongelmana se, ettei maasta löydy yhtään valmentajaa, jolla olisi käsitystä ja tietoa dartsin valmennuksesta.

– Onneksi laji sentään kiinnostaa, kuten näkyy tämänkin kisan osallistujamäärässä ja uusia heittäjiä yritetään saada mukaan, kuten esimerkiksi viikon päästä Inarissa järjestettävän näytösottelun avulla.

Laitila Cupin järjestäneen seuran edustajana Kukon Tikan puheenjohtaja Joni Laine on kaikin puolin tyytyväinen kisojen sujumiseen. Heittäjiäkin tuli paikalle eri puolilta maata lähes 90.

– Aikataulut pitivät ja kaikki järjestelyt menivät hienosti, oma kerhokin pärjäsi, kun 12 kisatusta sarjasta jäi kotiin pitkälti yli kymmenen mitalia. Teemu Harju voitti 301:n SM-kultaa ja Janika Englund naisissa pronssia.

Tulokset:AS Pro (34 osallistujaa)

1. Veijo Viinikka KSD, 2. Jani Elijoki Kukon Tikka, 3.-4. Hannu Suominen DC Osman Viikingit, Pauli Finnilä KSD

NS Pro (25)

1. Kirsi Viinikainen Revontuli Darts, 2. Kaisu Rekinen Sörkan Tikka, 3.-4. Lottanoora Heinäharju Hot Rod DC, Anna Vilen Kukon Tikka

SM AS 301av (29)

1. Teemu Harju Kukon Tikka, 2. Pertti Taivaloja Tupla Team, 3.-4. Jyri Ussa Kotka DC, Jonas Masalin Proffan Tikka

SM NS 301av (18)

1. Kaisu Rekinen Sörkan Tikka, 2. Sari Nikula Himanka DC, 3.-4. Janika Englund Kukon Tikka, Kirsi Viinikainen Revontuli Darts

AS B (31)

1. Marko Simolin DC Osman Viikingit, 2. Teemu Harju Kukon Tikka, 3.-4. Mikael Nenonen Proffan Tikka, Juha Viljanen Kanali Nual.

NS B (18)

1. Satu Juhola Kukon Tikka, 2. Anne Jokinen Proffan Tikka, 3.-4. Marika Juhola Kukon Tikka, Marietta Kähärä Ohari DC

Seniorit (11)

1. Uki Takkinen KSD, 2. Pertti Taivaloja Tupla Team, 3.-4. Kaisu Rekinen Sörkan Tikka, Marko Simolin DC Osman Viikingit.

Juniorit (3)

1. Janne Leponiemi Kasin Tikka, 2. Sami Pihlajaniemi Kasin Tikka, 3. Matias Englund Kukon Tikka

AS Kri (14)

1. Paavo Myller Samuli Blues, 2. Marko Kantele Samuli Blues, 3.-4. Petri Rasmus Proffan Tikka, Joonas Laine Kukon Tikka.

NS Kri (15)

1. Kirsi Viinikainen Revontuli Darts, 2. Kaisu Rekinen Sörkan Tikka, 3.-4 Lottanoora Heinäharju Hot Rod DC, Sari Nikula Himanka DC

AP

1. Jyri Vesalainen/Jarmo Eklund Kukon Tikka, 2. Seppo Ranta/Heikki Pispala Oritikka, 3.-4. Teemu Harju/Jani Elijoki Kukon Tikka, Kai Koivisto/Sami Anttila Casablanca.

NP

1. Kirsi Viinikainen/Tarja Salminen Revontuli Darts/Himanka DC, 2. Tiia Lavikainen/Kaisu Rekinen Sörkan Tikka, 3.-4. Anna Vilen/Janika Englund Kukon Tikka, Sari Wallin/Sari Nikula Kukon Tikka/Himanka DC