Verkkoväkivalta on vakavaa

0

Lastenoikeusjärjestö Planin lokakuussa julkaiseman selvityksen mukaan 42 prosenttia suomalaistytöistä on kokenut sosiaalisessa mediassa seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Maailmanlaajuisesti tyttöjen ja naisten kokema verkkohäirintä on vieläkin yleisempää, sillä sitä on kokenut 58 prosenttia. Harvoin kyse on huonon huumorin piikkiin menevistä letkautuksista, sillä peräti 40 prosenttia verkkohäirintää kokeneista on kohdannut seksuaaliväkivallalla – siis esimerkiksi raiskauksella – uhkailua.

Viime vuonna Suomessa tehdyn Kouluterveyskyselyn mukaan Laitilassa peruskoulua käyvistä 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä yli 30 prosenttia kertoi kohdanneensa viimeksi kuluneen vuoden aikana seksuaalista ahdistelua tai ehdottelua. Tämä tapahtuu valtaosin juuri netissä tai puhelimitse. Vastaavana aikana seksuaalista häirintää kertoi kokeneensa noin kuutisen prosenttia pojista.

Laitilalaistyttöjen kokema seksuaalinen häirintä internetissä tai puhelimitse on vuodesta 2017 vuoteen 2019 kasvanut kymmenisen prosenttia.

Plan muistuttaa, että naiset kohtaavat internetissä häirintää 27 kertaa todennäköisemmin kuin miehet ja kolme neljästä naisesta on kokenut verkkoväkivaltaa.

Kantaa ottava tai mielipiteitään ilmaiseva tyttö ja nainen on monelle liikaa. Planin selvityksen mukaan häirintää kokeneista suomalaistytöistä joka kolmas onkin rajoittanut mielipiteidensä ilmaisemista sosiaalisessa mediassa häirinnän vuoksi. Verkkohäirintä on yksi tapa yrittää kaventaa tyttöjen ja naisten roolia sekä ilmentää konkreettisella tavalla sukupuolten välistä epätasa-arvoa.

Oireellista on sekin, että häirinnästä ja ahdistelusta usein vaietaan. Ai miksikö? Koska sen kohteeksi joutuneet tytöt kokevat ahdistelun niin nolona ja hävettävänä. Tai niin tavallisena.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi