Voimanostaja Pekka Anttila on elämäntapaurheilija, joka ei edes osaa ajatella lopettamista – 40 vuotta uraa täynnä, tavoite 50 SM-kultaa

0
Arkistokuva: Asko Tanhuanpää

Asko Tanhuanpää

Jos ja kun voimanostaja Pekka Anttilan tavoitteet täyttyvät, saavuttaa hän 55-vuotiaana kaksi kovaa merkkipaalua. Niistä ensimmäinen eli 40 vuotta kilpailu-uraa on jo täyttynyt ja seuraavaksi Anttila hyökkää uransa 50:nnen Suomen mestaruuden kimppuun. Se on mahdollista saavuttaa Turussa 24.10. järjestettävissä kisoissa.

– Muistan yhä kuin eilisen päivän urani ensimmäisen kilpailun, Turun ja Porin läänin mestaruuskisat Ollikkalan koululla Salossa. Olin vasta 15-vuotias ja juuri liittynyt Laitilan Jyskeen voimanostojaostoon. Alun perin tulin tänne Taivassalon Tahdista yleisurheilijaksi, kun Tammisen Jukka siirron järjesti, Anttila muistaa.

– Vuotta myöhemmin yleisurheilu oli jo jäänyt ja toimin teini-ikäisenä uuden seuran eli Laitilan Voimailijoiden sihteerinä. Ensimmäinen valmentajani lajissa oli Kari Lehmusvuori, hän jatkaa.

– Perusvoimani olivat varmaankin peräisin kotoa maatilan töistä. Olin heitellyt pienestä pitäen sontaa ja vahvana poikana innostuin heittolajeista. 166-senttinen oli lopulta kuitenkin liian pieni heittämään kiekkoa ja voimanosto tarjosi hyvän mahdollisuuden jatkaa urheilua, tilittää Anttila.

Neljänkymmenenyhdeksän Suomen mestaruuden lisäksi Pekka Anttila on saavuttanut voimanostossa yhdeksän maailmanmestaruutta, mutta yllättävää kyllä EM-tittelit ovat jääneet vuoteen 2013 asti Laitilan Voimailijoita edustaneelta fysioterapeutilta ottamatta.

– Lähimpänä olin vuonna 1993, kun hävisin venäläiselle kaverille 400 grammalla. Siinä on edelleen hyvä tavoite kaltaiselleni elämäntapaurheilijalle, joka ei osaa edes ajatella lopettamista, hän hymähtää.

– Oman menestyksen lisäksi isoja ilonaiheita ovat tarjonneet valmennettavat, joista Hanna Rantala on päässyt pisimmälle. Myös oma poikani Rami on pärjännyt voimanostossa hienosti. Muista lapsistani Markus pelaa salibandya ja Erja-Sisko on puolestaan hevosurheilija.

Pekka Anttilan pitkälle uralle mahtuu myös yksi pahempi moka eli käry dopingista 41-vuotiaana. Siitä tapauksesta Anttila ei ole paljon puhunut.

– Halusin saada juuri leikatun olkapääni kuntoon mahdollisimman nopeasti ja valitsin kemiallisen kuntoutuksen tien. Siinä vaiheessa en ajatellut urheilu-uraa, vaan enemmänkin työuraa.

Nykyisin West Coast Power -seuraa edustava Anttila asuu Taivassalossa, mutta hän käy edelleen säännöllisesti harjoittelemassa vuosikymmenten aikana tutulla tulleella Laitilan Urheilutalon salilla. Hänelle jos kenelle voi esittää kysymyksen siitä, mitä Laitilan voimanostolle nykyisin kuuluu.

– Urheiluun kuuluu aaltoliike ja nyt on tultu vaihteeksi pikkuisen harjalta alaspäin. Yksi syy on toki siinä, että viime aikoina on ollut tosi paljon loukkaantumisia, näkee Anttila.