Ympäristöministeriön tukea öljylämmityksestä luopumiseen haettu jo yli tuhanteen remonttiin – Laitilan kaupunki luopunut öljystä lähes kokonaan

0

Pirkko Varjo

Omakoti- ja paritaloihin on nyt mahdollista saada avustusta, kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Ympäristöministeriön myöntämä avustus on joko 2500 tai 4000 euroa, ja sitä on voinut hakea syyskuun alusta asti. Avustusta voi saada myös takautuvasti kesän aikana tehtyihin lämmitysremontteihin. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan ELY-keskus.

Avustuksen hakeminen on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi. Hakemusta varten tarvitaan vain suunnitelma tehtävästä työstä sekä sen kustannusarvio. Avustuksen saamisen ehtona on se, että öljylämmityksestä luovutaan kokonaan. Sitä ei näin ollen voi jättää varavaihtoehdoksi. Myöskään uusi lämmitysjärjestelmä ei saa käyttää fossiilisia polttoaineita.

– Kannattaa aloittaa siitä, että selvittää tarkkaan oman talonsa tilanteen ja energiankulutuksen sekä miettii vaihtoehtoja. Seuraava askel on pyytää tarjouksia useilta eri tahoilta. Eri lämmitysmuotojen vertailussa voi kääntyä lvi-suunnittelijan puoleen, koska silloin saa varmasti puolueettoman näkemyksen, energia-asiantuntija Liisa Harjula Valoniasta sanoo.

Avustus on herättänyt paljon mielenkiintoa, ja tähän mennessä sitä on haettu jo yli tuhanteen lämmitysjärjestelmäremonttiin. 2500 euron avustusta hakeneilla työn kustannusarviot ovat olleet 2600–5500 euroa. 4000 euron avustusta hakeneilla kustannusarviot ovat vaihdelleet 7000–28 000 euron välillä, mutta keskimäärin ne ovat olleet 14 500 euroa.

Pientalojen energiaremontteihin on jo aiemmin ollut mahdollista saada avustusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Tämän avustuksen määrä on 4000 tai 6000 euroa asuntoa kohden, kuitenkin enintään puolet hyväksyttävistä kustannuksista.

– Tämä avustusmuoto on vähän mutkikkaampi. Sen hakeminen vaatii laskelman rakentamisvuoden E-luvusta sekä laskelmat korjausten vaikutuksesta E-lukuun sekä uudesta E-luvusta. Avustuksen tarkoituksena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta, joten korjauksiin voi sisältyä myös esimerkiksi ikkunakorjauksia, Harjula kertoo.

Lämmitysjärjestelmän muutostyöhön voi saada myös verotuksen kotitalousvähennystä. Yhtä remonttia kohden voi kuitenkin saada vain yhtä tukimuotoa, joten kannattaa laskea, mikä tulee edullisimmaksi. Jos öljylämmitystalossa asuu pariskunta, voi kotitalousvähennys joissain tapauksissa olla helpoin ja paras vaihtoehto.

Uudenkaupungin ja Laitilan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Arto Salosen mukaan energia-asiat kiinnostavat omakotiasujia jatkuvasti.

– Kyllä näitä on mietitty pitemmän aikaa ja tiedän, että öljykattiloita on vaihdettu muun muassa maalämpöön ja ilma-vesilämpöpumppuihin. Monessa paikassa pumppu tukee öljylämmitystä. Valitettavasti omakotiyhdistys ei koronan takia ole nyt voinut järjestää yleisötilaisuuksia tästä uudesta tukimuodosta, mutta varmasti niitä on tulossa, kun tilanne paranee.

Suomen pientaloissa on noin 150 000 öljykattilaa, joista noin 133 000 on käytössä. Valtaosa öljylämmittäjistä on yli 60-vuotiaita.

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten 28 miljoonaa euroa. Tavoitteena on noin 10 000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Jos tavoite toteutuu, hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 56 kilotonnia vuodessa.

Avustuksilla tuetaan hallituksen tavoitetta luopua öljylämmityksestä vuoteen 2030 mennessä.

Laitilan kaupunki lämmittää kaukolämmöllä ja panostaa aurinkovoimaan – vain yhdessä kyläkoulussa on öljylämmitys

Kaupungin omistamissa kiinteistöissä lämmitys hoidetaan pääasiassa kaukolämmöllä. Lämpö tuotetaan paikallisen yrityksen tuottamalla puuhakkeella.

– Ainoastaan yhdessä kaupungin omistamassa kyläkoulussa on vielä öljylämmitys. Keskusta-alueella meillä on jo kauan ollut kattava kaukolämpöverkko. Vuonna 2016 tehdyn kiinteistöstrategian mukaan olemme vähentäneet rakennuskantaa, luopuneet öljylämmityksestä ja tehneet sisäilmakorjauksia. Ensimmäiseksi öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön Suontaan koulussa. Pienten alkuhankaluuksien jälkeen järjestelmä toimii hyvin, tekninen johtaja Mika Raula kertoo.

Kaupunki omistaa 43 kiinteistöä. Viidessä käytetään tällä hetkellä myös aurinkolämpöä ja suunnitteilla on lisätä aurinkolämmön osuutta ainakin kymmenessä muussa kohteessa.