Ei yhtä ilman toista – Laitilalainen tehokaksikko valittiin MLL:n Varsinais-Suomen piirin vuoden vapaaehtoisiksi

0
Varsinais-Suomen piirin vuoden vapaaehtoiset löytyvät Laitilan paikallisyhdistyksestä. Susanne Jalonen ja Heidi Söderman saivat kiitosta muun muassa työstään perhekahvilatoiminnan eteen. Luka Jalonen puolestaan on nuoresta iästään huolimatta vieraillut ahkerasti perhekahviloissa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirihallitus palkitsi kaksi Laitilan paikallisyhdistyksen tehokaksikon, Heidi Södermanin ja Susanne Jalosen , vuoden vapaaehtoisina. Söderman ja Jalonen eivät ole ensimmäisiä laitilalaisia, jotka piirihallitus on palkinnut.

– Tämä ei ole tyypillinen paikallisyhdistyksen seinä, Katja Rippstein Varsinais-Suomen piirihallituksesta kertoo ja osoittaa Mukulavintin seinää, jossa on viimeisen 15 vuoden ajalta useampi kunniakirja.

Tänä vuonna piirihallitus sai ennätysmäärän ehdotuksia vuoden vapaaehtoisiksi. Vaikka valinta oli vaikea, Södermanin ja Jalosen nimet nousivat selvästi esiin.

– Meillä oli pitkä perustelujen lista siitä, mitä Susanne ja Heidi ovat tehneet juuri perhekahvilatoiminnan eteen. Se, mikä toistui monta kertaa, oli kohtaaminen. Oli sitten kyse perheiden, yhteistyökumppaneiden tai muiden vapaaehtoisten kohtaamisesta, kohtuullinen on tämän kaksikon taitolaji, Rippstein perusteli.

– Lisäksi esiin nousi sitoutuminen ja pitkäjänteisyys toimintaa kohtaan.

Jalonen on käynyt perhekahvilassa ensimmäisen kerran jo vuonna 2008, mutta alkoi käydä aktiivisemmin vuonna 2016. Söderman tuli perhekahvilaan ensimmäisen kerran syksyllä 2015.

– Sen jälkeen ei ole varmaan ollut viikkoakaan, ettei olisi käyty. Tästä tuli tärkeä paikka, Söderman kertoo.

Jalonen valittiin paikallisyhdistyksen hallitukseen vuonna 2016 ja Söderman vuotta myöhemmin. Hallituksessa kaksikosta muodostui hyvä työpari, joka parhaimmillaan täydentää toistensa ajatuksia.

– Se menee usein niin, että toinen heittää jonkun idean ja toinen sanoo, että toi on hyvä idea, Jalonen kertoo.

– Sitten siitä tulee usein iso juttu ja lumipallo lähtee pyörimään, Söderman jatkaa.

– Ja sitten me viemme sen hallitukselle, että me on nyt suunniteltu tällaista että käykö, Jalonen lopettaa nauraen.

Yksi hyvä esimerkki tästä on Laitilan MLL:n tämän vuotinen joulukalenteri, joka poikkeusolojen vuoksi toteutetaankin sosiaalisessa mediassa.

Rippstein lisää, että juuri kaksikon yhteistyön vuoksi heidät palkittiin molemmat.

– Ei voinut ajatella, että heistä olisi palkinnut vain toisen.

Koronavirusepidemia on rauhoittanut paikallisyhdistyksen tavallisesti vilkasta toimintakalenteria. Perhekahvilat järjestetään kaksi kertaa viikossa ja lisäksi vauvakahvila ja iltaperhekahvila ovat kerran viikossa. Osa toiminnasta on kuitenkin kokonaan tauolla.

– Tanssitan vauvaa -kurssi ja touhutunnit ovat tauolla, eivätkä kaikki perheet ole löytäneet tänne perhekahvilaan, Söderman sanoo.

Paikallisyhdistyksessä on mietitytty erilaisia keinoja tavoittaa myös kotiin jääneet perheet.

– Näin erään toisen yhdistyksen somepäivityksen piirustuskilpailusta, ja kysyin, että olisiko tämä kiva Laitilassakin, Söderman kertoo.

Jouluisen piirustuskilpailun työt kootaan näyttelyksi Laitilan kirjastoon 7.–19.12. väliseksi ajaksi. Lisäksi yhdistys kokoaa Mukulavintin ympäristöön heijastinsuunnistusradan, jonka perheet voivat käydä omalla ajallaan kiertämässä.

Rippstein luovutti Södermanille ja Jaloselle kunniakirjan lisäksi juhlavuoden kunniaksi suunnitellut kaulakorut sekä MLL:n historiikin.

MLL:n vuoden vapaaehtoiset ovat Laitilan MLL:n perhekahvilavastaavat Heidi Söderman ja Susanne Jalonen sekä Loimaan yhdistyksen puheenjohtaja Raisa Kankaapään.

Vuoden paikallisyhdistys on MLL Hirvensalon yhdistys.

Vuoden teko on MLL Metsämaan leikkipuiston maalausprojekti.

Koronan aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi palkinnot jaettiin etukäteen.

Vuoden vapaaehtoiset, teko ja yhdistys julkistettiin sunnuntaina MLL:n Varsinais-Suomen piirin sääntömääräisessä syyskokouksessa.