Harmonikansoitosta kilpailumenestystä Laitilan seudulle – “Niin kaua soitan ko sorme liikku ja pää jotta ymmärtä!”

0
Harmonikansoiton opettaja Marja-Liisa Santala ja harmonikansoiton opiskelija Jani-Petri Vallamo oppitunnilla Kustaa Hiekan Lukutuvalla.

Jussi Vaajasaari

Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruudet ratkottiin marraskuun alussa Ikaalisissa. Laitilalainen Jani-Petri Vallamo tuli viisirivisten yleisessä sarjassa kolmanneksi 106 pisteellä.

– Tämänkertainen kilpailu oli elämäni ensimmäinen, ja tavoitteeni saada yli 100 pistettä täyttyi. Luulenpa että osallistun ensi vuonnakin, jos vain kappalevalinnat osuvat kohdalleen, sanoo tyytyväinen Jani-Petri Vallamo.

Nykyisin Laitilan kaupungin kiinteistönhoitajana toimiva Jani-Petri Vallamo aloitti harmonikansoiton kolmetoistavuotiaana. Tuolloin häntä opetti Keijo Louna kansalaisopiston piirissä.

– Pappani Taisto Jokinen osti minulle opettaja Keijo Lounalta kolmeäänikertaisen Ramses -haitarin, jota on erittäin kevyt soitella. Soitin on minulla vieläkin tallessa.

Hän omistaa kuusi harmonikkaa, joista pari on hänen äitinsä Kirsi Jokisen hankkimia. Jani-Petri Vallamo sanoo parhaan pelimannihaitarin olevan Bugari Cravatta, joka hänellä oli mukana kilpailuissa.

– Minulla on kotona kaiken varalta Rolandin FR8 Digihaitari, jos satun oikein innostumaan. Niin naapurien ei tarvitse kuunnella esimerkiksi samoja kappaleita tunti tolkulla tai jotain kromaattisia asteikkoja.

Jani-Petri Vallamo hakeutui vuonna 2015 Vakka-Suomen Musiikkiopistoon, jossa hän edelleen opiskelee harmonikansoittoa.

– Olen opetellut myös laulamista Laitilan mieskuorossa sekä Viihdekuoro Bolerossa.

Ikaalisissa kilpaili myös Jani-Petrin harmonikansoitonopettaja, uusikaupunkilainen Marja-Liisa Santala. Hän tuli toiseksi veteraanien sarjassa 126 pisteellä.

– Minä olen kilpaillut aika vähän, vaikka minusta kilpailu on hyvä harjoitustavoite. Olen lähettänyt lukuisia oppilaita erilaisiin harmonikansoiton kilpailuihin.

Santala toimii Vakka-Suomen musiikkiopistossa harmonikansoitonopettajana, ja johtaa myös harmonikkaorkesteria. Hän on ollut ihan pienestä pitäen kiinnostunut soittimista.

– Alakansakoulun opettajani Kaarina Laihi ehdotti pianoa, kun aina järjestäjänä ollessani räpläsin harmonia koulussa.

Kymmenvuotiaana, jouluna 1972 Marja-Liisa sai lahjaksi ensimmäisen haitarin. Se oli itäsaksalainen Firotti ja maksoi 700 markkaa.

– Minä surin Škodan takapenkillä, ett mitä jos en opikaan, ja noin kallis ostettiin, hän muistelee.

Seuraavana vuonna Marja-Liisa pääsi Jussi Kekin yksityisoppiin ja myöhemmin samalle opettajalle Vakka-Suomen musiikkiopistoon. Häntä ovat opettaneet myös Arto Malmsten Raumalla sekä Kimmo Mattila ja Merja Vihermaa Turun Konservatorion aikuisosastolla.

Marja-Liisa Santala on opiskellut musiikkitiedettä Åbo Akademissa. Harmonikansoitonopettajan pätevyyden Marja-Liisa hankki 1990-luvun alkuvuosina Keski-Suomen konservatoriossa Alpo Pohjan johdolla.

– Soitto ja musiikki on antoisaa. Siinä pääsee kokemaan ainutlaatuisia hetkiä, ja saa tosi paljon elämänikäisiä ystäviä, iloitsee Marja-Liisa Santala.

Vuonna 1985 Marja-Liisa Santala palkattiin tuntiopettajaksi Vakka-Suomen musiikkiopistoon ja pari vuotta myöhemmin myös Rauman musiikkiopistoon. Kansalaisopistossa hän on ohjannut harmonikkapiirejä ja pelimanniryhmiä.

– Oma soittoni on soittokunnon ylläpitoa, mutta ennen kaikkea oppilaiden kannustamista myös omalla esimerkillä. Niin kaua soitan ko sorme liikku ja pää jotta ymmärtä!

Santalalla on ollut toistakymmentä harmonikkaa. Tällä hetkellä hänellä on omassa käytössään kolme. Pienempi Lasse Pihlajamaa -melodiabassoharmonikka palvelee opetustarkoituksessa ja täysikokoinen omassa soitossa.

– Esiintymisissä minulla on Kulta-Bugari, jossa on hyvät soundit kevyeen musiikkiin. Mutta itse peli on hiukan liian korkea ja painava. Sillä kylläkin soitin Ikaalisissa.

Marja-Liisa Santalan tytär Viivi Santala sijoittui neljänneksi alle 18-vuotiaiden sarjassa.

Viime keväänä Viivi Santala teki musiikkiopiston lopputyön. Pääsoitin oli piano, muina soittimina viulu ja harmonikka.

Hänen soitinvalikoimaansa kuuluu kitarakin, ja kuorolaulu on erittäin mieluista. Tällä hetkellä Viivi Santala on lukion toisluokkalainen ja käy ahkerasti Ugin naiskuoro D´Amenin harjoituksissa.

– Viulu ja harmonikka soivat Laitilan ja Uudenkaupungin pelimanneissa. Viivi on edelleen myös musiikkiopiston harmonikkaorkesterissa, kertoo Marja-Liisa Santala.

Suomen Pelimannimestaruudet on vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty harmonikkakilpailu. Viime vuonna yleisessä sarjassa voiton vei laitilalainen Satu Sarkoranta.

Fakta

  • Harmonikka on yhteisnimitys näppäin- tai kosketinsormiolla ja palkeella varustetuille kannettaville vapaalehdykkäkielisille kosketinsoittimille.
  • Se tunnetaan myös monilla lempinimillä kuten haitari, hanuri, sirmakka, taljankka, kurttu, köyhän urut, ryppy, vetopeli ja pirunkeuhko.

Lähde: Wikipedia.