Influenssarokotteet jo paikoin loppu – “Kysyntä ollut poikkeuksellisen suurta”

0
Vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen sai influenssarokotteen sairaanhoitaja Venla Virralta. Terveyskeskuksessa influenssarokotteen saa ajanvaraussysteemillä.

Yksityiset terveysasemat ja apteekit joutuvat paikoin myymään influenssarokotteissa ei-oota, Laitilan terveyskeskuksessa influenssarokotteet eivät ole loppumassa. – Laitilan terveyskeskuksessa rokotteita riittää, joten sen suhteen ei tarvitse olla huolissaan, sanoo rokotevastaava Venla Virta.

Suomessa on poikkeuksellinen tilanne, sillä yksityisillä terveysasemilla influenssarokotteet ovat paikoin jo loppuneet. Esimerkiksi isot toimijat Terveystalo ja Mehiläinen kertoivat viime viikolla, ettei niillä ole enää rokotteita jäljellä.

– Todella poikkeuksellinen tilanne on nyt ollut, vahvistaa työterveyshuollon hoitaja Moonika Valtonen Laitilan Lääkäripalvelusta.

Valtakunnallinen ilmiö on totta myös Laitilassa:

– Meillä influenssarokotteet ovat tämän viikon jälkeen loppu. Emme uskalla luvata, milloin niitä saadaan lisää, koska rokotteet ovat nyt loppu tukustakin, Valtonen tietää.

Influenssarokotteiden kysyntä on kasvanut poikkeuksellisen suureksi koronavirustilanteessa.

– Kyllä tässä selvästi vaikuttaa tämä koronavirustilanne. Moni pelkää, että saa influenssan ja koronaviruksen.

Valtonen sanoo, että influenssarokotteita on Laitilan Lääkäripalvelussa annettu peräti kaksinkertainen määrä viime influenssakauteen verrattuna.

– Rokotteita on nyt annettu paljon enemmän kuin aikaisempina kausina. Mutta myös se on ollut poikkeuksellista, että influenssarokotteita alettiin kyselemään paljon aikaisemmin kuin yleensä. Usein influenssarokotteita kysellään enemmän vasta loppuvuonna, hän vertaa.

Yksityisillä terveysasemilla influenssarokotteen saavat esimerkiksi monet työntekijät, joille työnantaja maksaa suojan influenssaa vastaan.

MYÖS APTEEKISSA influenssarokotteiden poikkeuksellinen menekki on huomattu. Apteekista rokotetta myydään niille, jotka sen haluavat ottaa itse maksaen.

– Tilanne on se, että me myymme juuri nyt viimeisiä rokotteita. Kysyntä on ollut aivan poikkeuksellista, vahvistaa farmaseutti Anna Päivärinta Laitilan Ykkösapteekista.

Hän kertoo, että rokotteita on haalittu Raumaa myöden.

– Rokotteet täytyy tilata jo aikaisin keväällä, eikä silloin tietenkään osattu ennustaa tätä tilannetta ja koronan vaikutuksia.

Monessa paikassa influenssarokotteita onkin tilattu sen mukaan, miten niitä on kulunut aiempina influenssakausina.

– Me kyllä tilasimme rokotetta enemmän kuin mitä myimme viime vuonna, mutta tässä tilanteessa sekin oli aivan liian vähän. Rokotetta on ollut kevään jälkeen tilattavissa pieniä määriä, mutta niistä on nyt niin kova kysyntä, että ne erät loppuvat heti, Päivärinta tietää.

JULKISESSA terveydenhuollossa influenssarokotteen saavat ilmaiseksi esimerkiksi kaikki influenssan riskiryhmään kuuluvat. Riskiryhmään voi kuulua jonkin sairauden tai sairauden hoidon vuoksi, mutta ilmaiseen influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja myös muun muassa kaikki raskaana olevat ja yli 65-vuotiaat.

– Laitilan terveyskeskuksessa rokotteita riittää, joten sen suhteen ei tarvitse olla huolissaan, tyynnyttelee rokotevastaava, sairaanhoitaja Venla Virta.

Laitilan terveyskeskuksessa influenssarokotteita on annettu 20.10. lähtien eli kolmen viikon ajan.

– Terveyskeskuksessakin influenssarokotteita on annettu ihan runsaasti, että kyllä tämä tilanne sikäli näkyy. Mutta odotimme ehkä isompaakin ryntäystä, kun influenssarokotuksiin varauduimme, Virta myöntää.

Tällä hetkellä rokotteita annetaan terveyskeskuksessa ajanvarauksella.

– Ajan influenssarokotteen saamiseksi voi varata terveyskeskuksen päivystysajanvarauksesta, Virta kertoo ja korostaa vielä toistamiseen, että influenssarokotteita riittää kyllä.