Joulua kohti luukku kerrallaan – MLL:n joulukalenteri paljastaa 24 jouluista askarteluideaa tai jouluista puuhaa

0
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Laitilan paikallisyhdistyksen vapaaehtoiset Heidi Söderman ja Susanne Jalonen (kuvassa) pakkasivat valmiita pussukoita joulukalenterin luukkuja varten.

Tiistaina avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku. Monessa perheessä kalentereita on jo hankittu tai tehty. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Laitilan paikallisyhdistyksen joulukalenteri on perinteisesti sijainnut perhekahviloiden pitopaikkana toimivassa Mukulavintissä perhekahvilan aukioloaikana.

Tänä vuonna kalenterin luukkuja voi availla joka päivä ja ihan omassa kodissa. Jokaiseen luukkuun on kätketty jouluinen yllätys.

– Luvassa on muun muassa jouluisia askarteluohjeita, joulupukin videotervehdys, Mamma Marakatin vierailu ja satuhetkiä. Halusimme kalenterista monipuolisen, jottei se ole pelkästään askartelua ja piirtämistä, Heidi Söderman Laitilan MLL:sta kertoo.

Luukkuja availlaan Facebookissa, mutta askartelut ja muut touhut tehdään kotona. Söderman ja toinen perhekahvilavastaava Susanne Jalonen miettivät, mikä voisi olla suurin kynnys osallistua.

– Huomasimme, että vanhempina meitä motivoisi, jos tarvikkeet olisivat valmiina. Päätimme valmistella valmiita pussukoita, joita perheillä oli mahdollisuus varata ja noutaa etukäteen. Niitä varattiin viisikymmentä. Olimme varautuneet kahteenkymmeneen.

Askarteluihin voi osallistua, vaikkei olisi pussukkaa varannutkaan, sillä askartelut on suunniteltu siten, että tarvikkeet löytyvät useimmista kodeista.

– Jos ei ole pussukkaa saanut niin se ei estä osallistumasta. Kalenteriin tulee videoita, joita voi kuka tahansa katsoa. Myös askarteluohjeet tulevat Facebookiin. Valmiissa pussukoissa on vain tarvikkeet, varsinaiset ohjeet löytyvät Facebookissa avattavasta luukusta.

Joskus lapsiperheissä on kiirettä, eikä arki aina jousta. Tästä syystä luukut jäävät Laitilan MLL:n Facebook-seinälle ja niitä voi tehdä omaan tahtiin myös jälkikäteen.

Söderman ja Jalonen toivovat, että ihmiset laittaisivat kommentteihin kuvia siitä, millaisia askarteluja kotona on syntynyt.

– Meillä on valmis malli, mutta siitä voi todella luovastikin tehdä erilaisia versioita. Jokainen lapsi saa oman kehitystason mukaisesti tehdä itse tai vanhemmat voivat auttaa, Söderman kertoo.

Pussukka-ajatus syntyi jo isänpäivän alla.

– Kun meillä oli perhekahvilassa isänpäiväaskartelua, leikkasimme valmiiksi askartelutarvikkeita ja pakkasimme ne pusseihin. Ilmoitimme somessa, että pussukat löytyvät postilaatikosta ja kaikki olivat kadonneet. Ilmeisesti niille oli käyttöä.

Kalenterista on jo etukäteen tullut hyvää palautetta ja valmiiden pussukoiden suuri suosiokin viestii siitä, että idea on otettu hyvin vastaan.

– Emme olisi uskoneet, että tällä on näin iso suosio. Näyttää siltä, että vanhemmat kaipaavat arkeen jotain tukea.

Tästä linkistä pääset Laitilan MLL:n Facebook-sivulle.

Joulukalenteri

  • Joulukalenterissa on 24 luukkua.
  • Perinteisessä adventtikalenterissa ensimmäinen luukku avataan ensimmäisenä adventtisunnuntaina, joten sen luukkujen määrä vaihtelee. Tänä vuonna adventtikalenterissa on 26 luukkua.
  • Ensimmäinen painettu adventtikalenteri on vuodelta 1904 ja sen toi markkinoille saksalainen Gerhard Lang -yhtiö.
  • Partiolaiset toivat adventtikalenterin Suomeen.
  • Ensimmäisen suomalaisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wendt ja se tuli myyntiin vuonna 1947.
  • Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa alkoi käydä hyvin.
  • Ensimmäiset suklaakalenterit tulivat myyntiin Saksassa vuonna 1958.
  • Partiolaiset rahoittavat kalenterimyynnillä paikallista partiotoimintaa.

    Lähde: Wikipedia ja adventtikalenteri.fi