Juuret-gallup: Mirja Junkola viettää mahdollisimman paljon aikaa Pyhärannassa

0
Aamukahvit laiturilla.


Mikä on suhteesi Pyhärantaan?– Olen syntynyt Pyhärannassa, Turussa olen asunut vuodesta 1987. Kesällä olen Pyhärannassa niin paljon kuin mahdollista. Nykyään myös paljon talvella. Vanhemmat asuvat edelleen Pyhärannassa.

Mitä juuret sinulle merkitsevät?– Jotain pysyvää, arvokasta ja turvallista. Vuosien myötä juuriaan arvostaa entistä enemmän. Lapsuus ja nuoruus Pyhärannassa kantavat maailmallakin. Yhdessä tekeminen ja partiohenki on seurannut mukana. Metsä ja meri, niillä on suuri merkitys. Lapsuudenystäviä ja maailmalle levinnyttä ”Pyhisjengiä” 1980-luvulta on edelleen hienoa ja virkistävää tavata.

Näkyvätkö juuret jotenkin arjessasi tai vaikkapa tavassa puhua ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa?– Arkeen ja harrastuksiin liittyy metsää ja merta. Teen metsätöitä ja viihdyn muutenkin metsässä, olen mukana Puhdas Mannervesi -yhdistyksessä, joka muun muassa edistää alueen vesiensuojelua. Aikaisemmissa työtehtävissäni olen saanut olla mukana edistämässä pyhärantalaisten hyvään arkeen liittyviä asioita.

– Turussa huomataan puheesta, että en ole turkulainen ja muualla Suomessa luullaan turkulaiseksi. Aina kerron olevani pyhärantalainen. Pyhärannan kauneus on avautunut niin ulkomaisille kuin kotimaisillekin mökkivieraille. Jo useita vuosia joulunaikaan ja kesällä olen pitänyt pop up kahvila Pyhiksen Poppista, joka on saanut erittäin lämpimän vastaanoton ja “kanta-asiakkaita” kauempaakin.

Voit kertoa lyhyesti muistikuvan tai tarinan kotiseudustasi– Kotiseutuyhdistyksen Meren Juhlat Rihtniemessä ja Lions Clubin hyväntekeväisyyspidot Suojalassa. Ahkerat ihmiset, naapuriapu ja yhdessä tekeminen sekä talkoot, niistä riittäisi paljonkin tarinaa. Yhteisöllisyys, joka nykyäänkin nähdään asumisympäristön tärkeänä vetovoimatekijänä varsinkin maaseudulla. Partio, johon tietysti liittyivät metsäretket ja purjehdukset.

– Mukavana muistona lähiajalta on esimerkiksi saksalainen mökkivieras, jonka puhelin hälytti vartin välein auringonlaskun kuvaukseen laiturin päästä. Ja espanjalainen, joka oli talvella haltioissaan ensimmäisellä potkukelkkaretkellä jäällä ja avantouinnilla Mannervedessä.