Kananmunat tuottivat suurimmat verot – Laitilan yrityskärjen veropotti kasvoi hieman viime vuodesta

0

Kananmunatalo Munax oli jälleen Laitilan eniten yhteisöveroa maksanut yritys vuonna 2019. Munaxin verotettava tulo ja sen myötä maksettu vero laskivat rahtusen edellisestä verotuksesta. Vuonna 2019 Munax näytti 2,1 miljoonan euron verotettavaa tulosta, josta se maksoi 415 000 euroa veroa.

Laitilan yrityslistan kakkoseksi nousi kovan tulosparannuksen tehnyt Veme. Viime vuonna yritys teki 1,1 miljoonan eruon tuloksen ja maksoi 228 000 euroa. Summat tuplaantuivat edelliseen verotukseen verrattuna.

Laitilan kymmenen suurinta yritystä maksoivat yhteisöveroja yhteensä 2,1 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin potti oli 2 miljoonaa euroa.

MUNAX rakentaa parhaillaan Mynämäessä jättikanalaa. Kun puolen miljoonan kanan laitos valmistuu kokonaan, se tuottaa lähes seitsemäsosan koko Suomen tämänhetkisestä kananmunien vuosituotannosta.

Kuuteen osaan jaetusta laitoksesta on valmistunut jo ensimmäinen kanala. Sinne muutti alkuvaiheessa 80 000 kanaa. Munaxin kanalan on määrä valmistua kokonaan vuonna 2023.

Vuonna 2019 Munaxin liikevaihto oli 45 miljoonaa euroa. Yrityksessä työskenteli noin 100 työntekijää.

VEME tekee metallialan alihankintaa, ja yrityksen tuoterepertuaari on hyvin monipuolinen.Yksi merkittävä asiakas onkotimainen auto- ja liikennevälinteollisuus, mutta tuotevalikoima kattaa kissan kiipeilypuunrungosta istutusputkeen.

POLTTOAINEYHTIÖ Neste nousi ylivoimaisesti suurimmaksi yhteisöverojen maksajaksi Suomessa vuonna 2019.

Neste maksoi yhteisöveroja noin 228 miljoonaa euroa. Yli puolet verosta maksoi Neste Renewable Fuels eli Nesteen uusiutuvien polttoaineiden yhtiö, jonka yhteisövero kohosi 118 miljoonaan euroon. Neste Oyj maksoi 108 miljoonaan.

Nesteen toiminta Naantalissa loppuu vuoden 2022 loppuun mennessä, ja se keskittää jalostamotoimintansa Porvooseen.

UUDESSAKAUPUNGISSA Valmet Automotive maksoi 22 miljoonan euron tuloksesta 4,4 miljoonan euron veron.

Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2019 Suomessa 5,8 miljardia euroa. Siinä oli laskua edellisvuodesta 1,5 prosenttia.
  • Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.
  • Yritysten maksamat verot valtiolle ja kunnille olivat vuonna 2018 5,9 miljardia euroa, jossa on lisäystä 255 miljoonaa vuodesta 2017.