Kauneimmat joululaulut raikuvat tänä vuonna ulkona

0
Tiina Saari on ollut järjestämässä jo monet kerrat Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Laitilassa joululaulut lauletaan ulkosalla.

Laitilan seurakunta järjestää joulukuussa useita Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksia, joista vain vironkielinen tapahtuma järjestetään sisätiloissa. Ulkoilmatapahtumia on eri puolilla Laitilaa.

Aloitetaanko huonoilla uutisilla? Supersuosittuja Kauneimmat Joululaulut -tapahtumia on jouduttu pahenevan koronapandemian vuoksi eri puolilla maata perumaan tältä vuodelta. Näyttääkin siltä, että koronatilanteen takia monelta jää tänä vuonna rakastettu joululaulujen yhteislaulutuokio kokematta.

Sitten hyvät uutiset: Laitilassa Kauneimpia joululauluja lauletaan useita kertoja eri puolilla kaupunkia. Se on mahdollista, sillä joululauluja kokoonnutaan laulamaan nyt poikkeuksellisesti ulkona.

– Seurakunnissa on pohdittu paljon erilaisia keinoja toteuttaa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksia. Laitilassa päätimme, että järjestämme tapahtumia eri puolilla kaupunkia, mutta ulkona, seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Tiina Saari kertoo.

Ulkona järjestettävien tilaisuuksien kesto on totuttua lyhyempi, vajaan tunnin verran.

“Vuosittain jopa miljoona suomalaista on kokoontunut laulamaan rakastettuja joululauluja yhdessä”

Saari tietää, että Kauneimmat Joululaulut on monille tärkeä perinne.

– Nehän ovatkin ihania, yhteisöllisiä ja hyvin tunnelmallisia tilaisuuksia. Sellaisia toivomme niiden olevan myös tänä vuonna, kun yhdessä laulamme joululauluja ulkona.

TIINA SAARI vinkkaa, että yhteislaulutilaisuuteen kannattaa ottaa mukaan oma lyhty, sillä tunnelmanluomisen lisäksi se auttaa näkemään laulujen sanoja. Samoin mukaan kannattaa pakata istuinalusta ja vaikka lämmintä juomaa.

– Ja erityishuomio kannattaa kiinnittää siihen, että pukeutuu sään mukaan eli tarpeeksi lämpimästi. Näitä tilaisuuksia kun ei voida siirtää sisätiloihin, vaikka olisi millainen keli.

Ja koska koronavirus on siellä, missä ihmisetkin, niin myös ulkona kokoonnuttaessa tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Niinpä laulamaan ei saa tulla, jos on flunssaoireinen, samoin tapahtumissa on muistettava pitää turvavälit.

VAIKKA tapahtumia järjestetään niin kaupungin keskustassa kuin kylissäkin, niin Tiina Saari korostaa lauluintoisten olevan tervetulleita mihin vain tapahtumaan – tai vaikka useampaankin.

– Kuka tahansa voi osallistua mihin tahansa tapahtumaan eli vaikka tilaisuuksia on kylissäkin, niin niihin on väki joka puolelta tervetullutta. Esimerkiksi Kaivolan kesäteatterin kauniiseen miljööseen kannattaa ajella vähän kauempaakin, Tiina Saari vinkkaa, mutta lisää:

– Tosin eestinkielisen tilaisuuden voimme järjestää kirkossa siksi, että osallistujamäärä on niin pieni. Sinne siis emme kaikkia voi kutsua.

Muutamat joululaulut lauletaan lähes aina Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa. Suomalaisten suosikkeja ovat esimerkiksi Varpunen jouluaamuna ja Sydämeeni joulun teen. Kuva: Arto Takala

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuteen osallistuminen on monille tärkeä perinne ja vuosittain jopa miljoona suomalaista on kokoontunut laulamaan rakastettuja joululauluja yhdessä.

– Joululaulut ovat monelle rakkaita ja tärkeä joulun ajan perinne. Ja Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien suuresta suosiosta voi päätellä, että jotakin erityistä on myös yhdessä laulamisessa.

KAUNEIMMAT Joululaulut on Suomen Lähetysseuran kampanja, jolla kerätään varoja esimerkiksi sorrettuihin vähemmistöihin sekä erittäin köyhissä olosuhteissa eläville lapsille. Se on Suomen suurin musiikkitapahtuma ja yksi suurimmista keräyskampanjoista: viime vuonna kampanjalla kerättiin Suomessa yli 1,1 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna on kampanjan 48. toimintavuosi.

– Koronapandemia on vain entisestään lisännyt maailman vähäosaisten lasten kärsimystä. Tänäkin vuonna Kauneimmat Joululaulut -tapahtumissa kerätään varoja juuri köyhimpien ja kurjimmassa asemassa olevien lasten auttamiseksi yli 20 maassa, Tiina Saari kertoo.

Kauneimmat Joululaulut Laitilassa

  • 6.12. kello 16 Padon yhteistalon pihamaalla (Padontie 484) erityisesti pyhäkouluväen laulutilaisuus
  • 12.12. kello 18 Kauneimmat Joululaulut eestin kielellä Pyhän Mikaelin kirkossa (Keskuskatu 7)
  • 13.12. kello 15 Kaivolan kesäteatterissa (Jätöntie 11)
  • 16.12. kello 18 lasten Kauneimmat Joululaulut pappilan pihalla (Pappilantie 1)
  • 17.12. klo 18 keskusurheilukenttä (Urheilutie 9)
  • 18.12. kello 18 Pyhän Mikaelin kirkon (Keskuskatu 7) pihamaalla asehuoneen edustalla
  • 22.12. kello 20 Laessaaren kappelin (Salontie 24) pihamaalla sisäänkäynnin edustalla
  • Laitilan seurakunnan nimikkolähetit Pia ja Tero Ruotsala ovat Kambodžassa, jossa he järjestävät Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden. Sitä voi seurata 12.12. kello 17 Ruotsalat Toivon Tiellä -Facebooksivulla.