Kaupungin joulukuuselle tulossa paikka torille

0
Laitilan kaupungintalon pihamaalla kasvava kuusi on jo noin 100-vuotias ja 25-metrinen. Kuva: Iida Kauppi

Laitilan kaupungin ensi vuoden investointiohjelmassa on 50 000 euron määrärahavaraus torialueen kunnostamiseen. Toteutuessaan se tarkoittaa myös historiallista muutosta, mitä Laitilan joulunajan perinteisiin tulee.

– Torialuetta kunnostetaan, valaistus uusitaan ja samalla torille on myös tarkoitus tehdä paikka siirrettävälle joulukuuselle, kertoi tekninen johtaja Mika Raula esitellessään ensi vuoden talousarvioehdotukseen sisältyviä investointiesityksiä lehdistötilaisuudessa.

Laitilan kaupungin joulukuusiperinne on saamassa siis kokonaan uuden alun.

LAITILAN kaupungintalon edustalla kasvava noin 100-vuotiaaksi arvioitu kuusi on toiminut kaupungin virallisena joulukuusena. Se on herättänyt viime vuosina kaupunkilaisten keskuudessa paljon keskustelua, sillä kuusta on pidetty melko rujona ulkomuodoltaan ja myös sen joulunajaksi saamaa valaistusta on arvosteltu osin kärjekkäästikin, joulupuun kun on toivottu tuikkivan runsaammin valoin.

MONELLA paikkakunnalla joulunajan kaunistukseksi tuodut siirtokuuset ovatkin usein toinen toistaan tuuheampia ja tasamuotoisia. Lisäksi ne seisovat tyypillisesti kuntalaisten iloksi paraatipaikoilla upeasti valaistuina. Kun Salon Seudun Sanomat järjesti joulun alla 2017 äänestyksen maakunnan kauneimmasta joulupuusta, niin kieltämättä Laitilan kuusi pomppasi joulukuusien kuvakavalkadista silmään.

“Jos valtuusto hyväksyy investointisuunnitelman, saattaa Laitilan torilla seisoa jo ensi vuonna tähän aikaan kaunis siirtokuusi valaistuna”

LAITILAN nykyinen joulupuu on vähän muotopuoli ja tasapaksu, vaan onhan sen rujoudessa jotakin hyvin sympaattistakin. Kuusen valttina on se, että toisin kuin siirtokuuset, Laitilan kuusipuu on omin juurin vakaasti pystyssä. Tosin Laitilan Sanomissa uutisoitiin jo muutama vuosikymmen sitten, että kuusi on saanut kaatotuomion huonokuntoisuutensa vuoksi.

– No tässä kun näitä rajumpiakin myrskyjä on ollut, niin olen vähän kauhistellen seurannut, että vieläkö se on pystyssä. Mutta se onkin vankkaa tekoa, Mika Raula naurahtaa.

SITKEÄÄ tekoa olevan kuusen aika näyttää kuitenkin nyt lähenevän loppuaan joulupuuna. Nimittäin jos valtuusto hyväksyy investointisuunnitelman, saattaa Laitilan torilla seisoa jo ensi vuonna tähän aikaan kaunis siirtokuusi upeasti valaistuna.

Kuusen aika tosin lähenee ylipäänsä loppuaan, sillä suunnitelmissa on puun kaataminen. Sen viereen on jo istutettu uuden kuusen taimi.