Koronapandemia kiihtyy erityisesti Turun seudulla – Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa etäopetusta toisen asteen ammatillisiin oppilaitoksiin

0
Arkistokuva: Ari-Matti Ruuska

Koronapandemia on kiihtynyt Varsinais-Suomessa nopeasti. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon. Laitilassa todettiin viimeksi koronatapaus lokakuun alkupuolella. Tällä hetkellä noin 76 prosenttia sairastapauksista pystytään jäljittämään.

Alueellinen koronaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten siirtyvän etäopetukseen. Suositus etäopetuksesta ei koske tässä vaiheessa lukioita.

Tällä hetkellä koronavirus leviää varsinkin omasta perhepiiristä sekä toisen asteen oppilaitoksista. Lisäksi lieväoireisten tulisi ehdottomasti noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.

Varsinais-Suomessa noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa.

Toisen asteen oppilaitoksiin on lokakuu kahden viimeisen viikon ajalta liitetty ainakin 13 koronatartuntaa. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden joukkoaltistumisessa on todettu 16 tartuntaa.

– Koronatilanne on muuttunut viikossa paljon ja tartunnat leviävät erityisesti nuorten keskuudessa. Käänne oli odotettavissa, mutta se tuli yllättävän nopeasti, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Koronatyöryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.

– Hyvin huolestuttavaa on, että lieväoireisena on liikuttu työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut koronaviruksen nopeaa leviämistä. On meistä kaikista itsestämme kiinni, millaiseksi tuleva talvi koronarajoitusten suhteen muodostuu. Koronatestiin on edelleen mentävä, jos oireita ilmaantuu, sanoo Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen koronaryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen kahdeksi viikoksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11. alkaen. Ryhmä totesi, että päätökset oppilaitosten käytännöistä tehdään paikallisesti epidemiologisen tilanteen mukaan.

– Alamme nähdä etäopetuksen vaikutuksia koronan leviämiseen noin kahden viikon kuluttua voimaantulosta. On tärkeää huomioida riittävä väljyys kaikkien oppilaitosten opetustilanteissa, joita ei voida toteuttaa virtuaaliympäristössä. Maskia käyttämällä voidaan vähentää altistuksia opetuksessa ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, Pietilä sanoo.