Kuuluuko Laitila vuonna 2040 Turun laitakaupunkeihin?

0
Janne Kuusistolle vehkeet ja rensselit ovat tuttuja työn ja harrastusten myötä. Vanhojen traktorien tuntemuksesta, kuormien kärräämisestä ja tyyräystaidoista on ollut epäilemättä hyötyä myös Laitilan kaupunginvaltuutettuna toimiessa.

Laitilan Sanomat on kysynyt Janne Kuusistolta visioita Laitilan tulevaisuudesta säännöllisin väliajoin. Ensimmäisessä haastattelussa hän oli yhdeksäsluokkalainen, myöhemmin vastavalmistunut ja nyt perheenisä.

Marko Laihinen

Janne Kuusisto on ollut Laitilan Sanomien tulevaisuushaastatteluissa mukana vuosina 1995 ja 2000. On taas sovelias aika tarkistaa nykyisin Laitilan kaupunginvaltuutettunakin toimivalta mieheltä, miten on mennyt ja miltä näyttää.

Vuosituhannen alussa hän oli valmistunut ajoneuvoasentajaksi, vieläkö samalla alalla?

– Tavallaan, sillä toimin teknisenä myyjänä IKH:ssa ja myyn varaosia autoihin ja traktoreihin. Autot olivat ennen harrastuspuolella, kunnes iski likviditeettikapeikko ja täytyi pitää välivuosi. Se on nyttemmin kestänyt seitsemän vuotta.

Kaikki on tunnetusti suhteellista, rallin ajaminenkin. Kartturinakin toiminut Kuusisto havainnollistaa:

– Ensin ajetaan koko päivä riskejä ja vaaroja uhmaten, kustannukset pari tonnia ja sitten siitä saa palkinnoksi kahvinkeittimen.

Vuonna 1995 nuori Kuusisto esitti melko jyrkkäreunaisia kommentteja uusikaupunkilaisista, muutaman vuoden jälkeen jo pehmeämmin. Entäs tänä päivänä?

– Vanhempi tytär asui siellä ja avopuoliso on töissä Ugissa, joten kai se vanha sota on jo rauhoittunut. Ei ole enää samanlaista meininkiä kuin silloin joskus.

Vakka-Suomen laajemman kehityksen puolesta hän sen sijaan on huolestunut.

– Toivon mukaan kaikkea ei viedä isoihin kasvukeskuksiin. Jo nyt ovat monet peruspalvelut karanneet kauas. 8-tien parannuksella tulee olemaan iso merkitys koko alueen elinvoimaisuudelle.

Hyvähenkisen käpykylän muuttaja

Nuoruusjutussa Janne Kuusistolta kysyttiin, millainen paikka Laitila mahtaa olla vuonna 2020 ja mietteliäs vastaus kuului tuolloin:

Jaa-a. Mikä tätä käpykylää muuttaisi, samanlainen se kai on kuin nytkin.

Tänään Kuusisto on IPU:n kaupunginvaltuutettu ja juuri muutoksen tarve sai aikanaan hakeutumaan mukaan politiikkaan.

– Olin niin kypsä tähän vallinneeseen meininkiin ja halusin päästä lyömään vähän kiilaa. Hyvä palaute äänestäjiltä on antanut myös intoa. Toivon mukaan saamme yllätyksen aikaiseksi seuraavissa kuntavaaleissa.

Suunnitelmista ja ehdokkaista hän ei suostu kertomaan sen enempiä. Ovat vaalisalaisuuksia.

Kuusisto näkee Laitilassa ja laitilalaisuudessa paljon hyviä puolia.

– Kyllä täällä edelleen sellainen pikkukylän henki elää, on tuttu ja turvallinen paikka. Naapureita ja kavereita autetaan tarpeen tullen. Ja luonto on lähellä. Suurkaupungissa on mukava käydä, mutta vielä mukavampi on siitä kohinasta palata kotiin.

Kuusisto viihtyy perheensä kanssa hyvin Laitilassa.

– Jos täältä joskus vielä muutan, niin sitten syvemmälle mettään, nykyään metsästystä harrastava mies toteaa hyväntuulisesti.

Haastattelun lopuksi tietenkin kysytään nyt jo perinteistä ja valistunutta näkemystä tulevaisuudesta – miltä näyttää Laitila vuonna 2040?

Pessimistiseksi realistiksi itseään määrittelevältä Kuusistolta irtoaa varsin selkeä näkemys.

– Monet palvelut ovat lähteneet ja Laitilasta on tullut Turun esikaupunkialue, jossa on halpa ja hyvä asua. Laitakaupunkia saman tapaan kuin mitä Nousiainen on nykyään. 8-tiellä tulee tosiaankin olemaan monen asian suhteen suuri merkitys.