Laitila Coating laajentaa ja investoi

0
Laitila Coatingin uudessa laajennusosassa on vielä tilaa, mutta pian sen täyttävät varastohyllyt ja työpisteet.

Arto Kanerva

Laitila Coatingin hallin laajennus on juuri valmistunut. Lisätilan avulla yritys pääsee järkeistämään tuotannon toimintaa, kertoo toimitusjohtaja Kai Salo. Kaikkiaan 1,2 miljoonan euron investoinneista puolet meni uuteen halliin ja toinen puoli uusiin tuotannon laitteisiin.

– Tulimme Laitilaan vuonna 2002 ja kuten yrityksen nimi sanoo, teimme silloin pelkästään metalliosien pintakäsittelyä, kromausta, tinausta, hopeointia ja maalausta. Tuotanto on siitä laajentunut ja monipuolistunut. Tänä päivänä olemme noin 13 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä konepaja ja työllistämme vaihtelevasti 50–60 henkilöä.

Uudessa laajennusosassa on tilaa noin 1 000 neliömetriä ja se tulee pääasiassa logistiikan käyttöön. Paikkansa siitä saavat yrityksen varasto sekä tavaran vastaanotto ja lähettämö.

Tilaa jää myös pienille kokoonpanotöille. Hallin rakentamisen yhteydessä aikaisemmin kylmänä ollut varastokatos tehtiin lämpimäksi tuotantotilaksi, joten lisää tilaa on tullut siitäkin.

Tuotantojohtaja Petri Kallio kertoo, että yrityksen toiminta on vuosien kuluessa laajentunut ja tilat eivät ole olleet käytössä parhaalla mahdollisella tavalla. Uusi halli antaa mahdollisuuden työpisteiden uudelleen sijoitteluun ja sillä tavalla työn kulku saadaan järkevämmäksi.

Laitila Coating tekee nykyisin pintakäsittelyn lisäksi muun muassa ohutlevytöitä, CNC-koneistusta ja alumiinin hitsausta. Hyvä esimerkki tuotannon kehityksestä on monista kylpyhuoneista tuttu vesikiertoinen kuivausteline. Alkuvuosina Coating teki siihen vain pintakäsittelyn, mutta tänä päivänä se tehdään alusta loppuun asti itse.

– Olemme erikoistuneet tekemään lyhyitä tuotantosarjoja ja joskus asiakas voi haluta jotain tuotetta vain yhden kappaleen. Lisäksi asiakkaat edellyttävät nopeita toimitusaikoja, kaksi viikkoa on meille pitkä aika. Tämä kaikki edellyttää hyvää ja monipuolista laitekantaa ja nopeaa sopeutumista tuotannolta. Yksittäisiä tuotenimikkeitä rekisteristämme löytyy 16 000 kappaletta, mutta kaikki eivät tietenkään ole aktiivisesti tuotannossa.

Uusista laiteinvestoinneista suurin ja tuotannon kannalta merkittävin on uusi levytyöasema, jossa on yhdistettynä laserleikkuu. Toimitusjohtaja Salon mukaan tämä tuo nopeutta ja joustavuutta, kun tuotannossa voidaan käyttää eri leikkuutekniikoiden yhdistelmää ilman, että tarvittaisiin räätälöityjä työkaluja, joiden tekeminen on kallista ja vie aikaa.

– Pääasiallinen materiaali meillä on kupari, jota menee tuotannosta läpi tänä vuonna sellaiset 800 000 kiloa eli noin 70–80 tonnia kuukaudessa levyinä ja profiileina. Eräs kasvava alue on pinta-asennuksissa käytettävien kuparisten vesijohtoputkien kromaus. Tänä vuonna niitä valmistuu 100 000 kappaletta, mutta ensi vuonna tuotanto nousee jo 300 000 kappaleeseen.

Uusi, huippuunsa automatisoitu laitteisto turvaa Salon mukaan tuotannon kasvua ilman, että tarvittaisiin töihin vaikeasti löydettäviä kriittisiä osaajia. Tuotannon kasvaessa varmaan jossain vaiheessa tulee tilanne, että henkilökunnan määrä lähinnä kokoonpanotöissä kasvaa, hän toteaa.

Laitila Coatingin piti järjestää iso avajaistapahtuma uuden hallin kunniaksi, mutta taas kerran korona sotki suunnitelmat ja avajaiset pidettiin reilun kymmenen hengen kutsuvierastilaisuutena.