Laitilan itsenäisyysjuhla katsottavissa videolta – Myös Kodisjoen ja Pyhärannan perinteiset itsenäisyysjuhlat peruttu

0
Suomen itsenäisyyspäivää vietetään Laitilassa totutusta poikkeavin tahdein. Kuva: Jussi Leinonen

Laitilan perinteiset itsenäisyyspäivän tilaisuudet 6. joulukuuta järjestetään koronapandemian takia normaalista poikkeavalla tavalla. Jumalanpalvelus Laitilan kirkossa kello 10 lähetetään striimattuna ilman yleisöä. Seppeleenlaskutilaisuus sankarihaudalla ja Karjalaan jääneiden muistomerkillä alkaa kello 11, ja sinne yleisö on tervetullutta turvavälejä noudattaen.

Aamukymmeneltä alkavan jumalanpalveluksen toimittaa kirkkoherra Petri Laitinen, kanttorina on Jouni Maunula. Sankarihaudalla puhuu reservin alikersantti Mikael Koskinen.

Itsenäisyysjuhlaa ja soihtukulkuetta ei tänä vuonna järjestetä. Ennakkoon kuvattu itsenäisyysjuhla on katsottavissa videolta, ja klo 17 kokoonnutaan sankarihaudalle lyhyeen juhlahetkeen.

Videolta nähtävässä itsenäisyysjuhlassa juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Lauri Kattelus. Juhlassa jaetaan Kuntaliiton ansiomerkit kaupunkia pitkään palvelleille.

Musiikkiosuuksista vastaavat Laitilan Mieslaulajien tuplakvartetti ja Laitilan soittokunta. Soittokuntaa johtavat Minna Kajander ja Aleksi Putkinen.

Äskettäin kuolleen viimeisen Mannerheim-ristin ritarin kunniaksi kuullaan marssi Marsalkan hopeatorvet. Juhlan juontaa reservin sotilasmestari Jussi Perkkola.

Laitilan TV ry on taltioinut tilaisuuden, ja se esitetään Laitilan Television kanavalla 79 itsenäisyyspäivänä kello 12. Kanava näkyy kaapeliverkossa Laitilan alueella. Laitila TV:n lähetystä voi myös seurata netin kautta menemällä osoitteeseen www.laitilantelevisio.fi.

Sankarihaudalla kello 17 puhuvat lukiolaiset Maria Antola ja Elia Heinonen. Yhteislauluna lauletaan Maa on niin kaunis, jossa laulua vahvistaa Vakkaopiston sota-ajan laulujen opintopiiri. Laitilan Patria-kilta asettaa sankarihaudalle 103 kynttilää, jotka juhlistavat maamme itsenäisyyden vuosia.

Myös Kodisjoella ja Pyhärannassa perinteinen itsenäisyyspäivän juhla on peruttu. Kodisjoella alkaa kello 10 jumalanpalvelus, jonka jälkeen lasketaan seppele sankarihaudalle.

Pyhärannassa kello 9.30 Pyhärannan Korpiankkurit nostavat lipun salkoon. Kello 10 alkaa juhlajumalanpalvelus ja kello 11 lasketaan seppele sankarihaudalle.

– Vuosi 2020 on poikkeuksellinen vuosi. Seurakuntakodilla tavallisesti pidetty kaikkien pyhärantalaisten yhteinen itsenäisyysjuhla jää pitämättä koronatilanteen vuoksi.  Pidetään toisistamme huolta ja juhlitaan itsenäisyyttä vain lähimpien kanssa, Pyhärannan verkkosivuilla kerrotaan.

Muokattu 3.12. kello 17.15: Koronarajoitusten takia ohjelmaan tuli muutoksia: Jumalanpalvelus lähetetään striimattuna ilman yleisöä ja Laitilan Mieslaulajat eivät esiinny aamupäivän tilaisuudessa.