Lounais-Suomessa varastetaan vuosittain pyöriä ja pyörätarvikkeita yli miljoonan euron edestä – Poliisi julkaisee Facebookissa löytyneiden pyörien kuvia

0
Arkistokuva

Lounais-Suomen alueella varastetaan vuosittain polkupyöriä ja erilaisia pyörätarvikkeita yhteensä noin miljoonan euron edestä. Ilmiön hillitsemiseksi poliisi tehostaa polkupyörävarkauksien selvittämistä.

– Tavoitteena on myös saada palautettua löytöpyöriä nopeasti takaisin omistajilleen, poliisi tiedottaa.

Lounais-Suomen poliisille on tänä vuonna tehty jo 2 900 rikosilmoitusta varastetuista polkupyöristä ja pyörätarvikkeista. Se on 23 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Poliisissa vastataan pyörävarkauksien kasvuun erityisesti rikostutkinnan resursseja ohjaamalla.

– Kenttäpartioiden ja rikostutkijoiden yhteisellä työpanoksella on entistä tehokkaammin puututtu paitsi pyörien anastamiseen myös niiden kätkemiseen ja jälleenmyyntiin.

Ja tuloksia on tullut.

– Selvitämme juuri muutamia tapauksia, joissa on harjoitettu ammattimaisesti varastettujen polkupyörien kätkemistä ja jälleenmyyntiä Turun alueella, rikoskomisario Mika Paaer kertoo.

Tänä vuonna tähän mennessä Lounais-Suomessa varastettujen pyörien ja pyörätarvikkeiden arvoksi on ilmoitettu jo yli 1,1 miljoonaa euroa. Se on 33 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, mikä saattaa osittain selittyä sähköpyörien yleistymisellä.

Pelkästään kesällä Turussa ilmoitettiin varastetuksi 68 yli tuhannen euron arvoista polkupyörää. Kallein varastettu pyörä oli 6 000 euron arvoinen. Yli tuhannen euron hintaisten pyörien yhteenlaskettu arvo yksinään oli kesäkuukausilta yhteensä noin 180 000 euroa.

– Vaikka yksittäinen pyörävarkaus voi tuntua pieneltä rikokselta, kyse on pyöränomistajan kannalta aina erittäin harmittavasta asiasta. Tilastot puolestaan osoittavat, että kokonaisvaikutuksiltaan kyse on merkittävästä ongelmasta. Pyörävarkauksien myötä päästään usein myös muiden rikosten jäljille, Paaer huomauttaa.

Yli puolet Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella ilmoitettavista pyörävarauksista tapahtuu Turun seudulla. Tänä vuonna Turussa ja sen lähialueilla on ilmoitettu varastetuksi 1 570 pyörää ja pyörätarviketta.

Poliisin mukaan vain alle kolmannes ilmoittaa pyörän runkonumeron rikosilmoituksessaan, joten vain pieni osa pyöristä lopulta päätyy takaisin omistajilleen.

– Se tarkoittaa, että Turun pääpoliisiaseman pyörävarastot pullistelevat jatkuvasti paljouttaan ja isoja pyörämääriä myydään vuosittain poliisin huutokaupoissa, poliisi tiedottaa.

Ensimmäisenä poliisilaitoksena Suomessa Lounais-Suomi julkaisi Facebookissa oman polkupyöräsivun, Lounais-Suomen poliisilaitos: Polkupyörät.

– Jatkossa sivulla julkaistaan Turun seudulla löytyneiden polkupyörien kuvia. Runkonumeroa tai yksilöllisiä tuntomerkkejä vastaan omistaja saa pyörän itselleen poliisilta ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen polkupyorat.lounais-suomi@poliisi.fi.

Poliisi tarvitsee pyörien palauttamisessa sekä rikosten selvittämisessä ja ennalta ehkäisemisessä myös kansalaisten apua.

– Runkonumero pitäisi aina kirjoittaa itselleen talteen ja mikäli pyörä varastetaan, se tulisi kirjata ilmoitukseen. Varkauksien estämiseksi pyörä on syytä lukita huolellisesti ja jäljittämistä helpottaakseen kannattaa myös valokuvata oma pyörä, Paaer vinkkaa.

Epäilyttävästä myyntitoiminnasta kannattaa ilmoittaa poliisille osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi. Pyörävarkauden nähdessään taas tulee soittaa hätänumeroon.