Maallikkoelvytys voi pelastaa hengen – Laitilasta löytyy nyt seitsemän defibilaattoria

0
Merike Ojala Varsinais-Suomen Sydäpiiristä näytti, miten maallikkoelvytystä annetaan ja miten uutta defibrillaattoria käytetään.

Hengenpelastajan tärkein ominaisuus on rohkeus. Kun sydän pysähtyy, jokainen minuutti on tärkeä. On hienoa, jos paikalle osuneella on ensiapukoulutus, mutta toimeen saa ja pitää tarttua vaikka koulutusta ei olisikaan.

– Täytyy vain rohkeasti tarttua toimeen, Leena Haaristo Varsinais-Suomen Sydänpiiristä kannustaa.

Tavallisen painelu-puhalluselvytyksen lisäksi elotonta voi auttaa defibilaattorilla.

– Iskurin kanssa ei voi vahingoittaa toista ihmistä. Laite neuvoo käyttäjänsä koko ajan ja analysoi sydämenrytmiä eikä anna iskua jos se on vaaraksi. Defiä osaa ja saa käyttää kuka tahansa, Haaristo opastaa.

Vaikka paineluelvytys on tehokkaampaa puhalluksen kanssa, se, ettei osaa puhalluselvytystä tai ei koronavirusepidemian vuoksi halua puhaltaa toisen suuhun, ei saa nousta paineluelvytyksen esteeksi. Pelkkä painelukin auttaa.

– Korona-aikana toisen hengitystä voi kokeilla kämmenselällä eikä poskella, kuten tavallisesti.

Laitilan-Pyhärannan Sydänyhdistys lahjoitti Laitilan Shellille paikkakunnan seitsemännen defibilaattorin. Haaristo oli yhdessä Merike Ojalan kanssa opastamassa iskurin käytössä Laitilan Shellin pihalla järjestetyssä tilaisuudessa tiistaina.

– Hyvä, kun tänään paistaa aurinko ja voitiin järjestää tilaisuus ulkona. Tämä vuosi on ollut niin hiljainen, että on hyvä, kun voimme järjestää jotain, Laitilan-Pyhärannan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ritva Jalonen iloitsi.

Opastustilaisuus on osa Messiin-hanketta, jonka tavoitteena on rohkaista ihmisiä antamaan maallikkoelvytystä ja käyttämään defibilaattoreita sekä lisätä laitteiden määrää maaseutukunnissa, joihin ambulanssin saaminen saattaa kestää kauemmin. Laitilan-Pyhärannan yhdistyksestä hankkeessa on mukana Rauno Uusitalo .

Defibilaattorin käyttö kiinnosti ihmisiä ja kerrallaan kymmenkunta ihmistä kuunteli, kun Haaristo ja Ojala näyttivät, miten laitetta käytetään. Halukkaat pääsivät kokeilemaan. Hanne-Maarit Anttila halusi kokeilla. Hän on päässyt kokeilemaan sydäniskureita aikaisemminkin, mutta tämä laite on hänelle uusi.

– Laitteen käyttö ei ole vaikeaa. Ihmiset pelkäävät sitä suotta. Defi kertoo koko ajan, mitä pitää tehdä ja kuvat ovat selkeitä, Anttila kertoi kokeilun jälkeen.

Defi ja elvyttäminen



Suomessa tapahtuu sairaaloiden ulkopuolella noin 50 sydänpysähdystä vuodessa.

Jopa kolme neljästä sydänpysähdyksen saaneesta voi pelastua, kun paineluelvytys ja defibrillointi aloietaan 3–5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä.

Paineluelvytyksen ideana on, että kun rintalastaa painellaan 5–6 senttiä 100–120 kertaa minuutissa niin joka painallus pumppauttaa verta verenkiertoon jonkin verran ja nopealla rytmillä aivot saavat tarpeeksi verta, jotta ne säilyvät ilman vaurioita.

Defibrillointilaitteella annetaan rintakehään tasavirtainen sähköisku, jonka toivotaan saavan kammiovärinän loppumaan ja sydämen lyömään normaalisti. Kuka tahansa saa ja osaa käyttää defibrillaattoria.

Tuntemattomalle annettavaa puhalluselvytystä voi vältellä korona-aikana, mutta esimerkiksi perheenjäsenen ollessa kyseessä, puhalluselvytys kannattaa ottaa mukaan. Puhallus nimittäin lisää veren happipitoisuutta jonkin verran. Tällöin oikea rytmi on 30 painallusta ja kaksi puhallusta.

Lähde: Rauno Uusitalo/Messiin-hanke

Muista nämä



Jos paikalla on useampi auttaja, yksi aloittaa paineluelvytyksen, toinen soittaa hätänumeroon 112 ja laittaa kännykän kauittimelle ja kolmas hakee defibrillaattorin.

Jos on hätätilanteessa ainoa auttaja, täytyy ensiksi soittaa 112, laittaa puhelin kauittimelle ja aloittaa paineluelvytys.

Oman paikkakunnan defibrillaattorit löytyvätdefi.fi-osoitteesta.

Laitilan defibrillaattorit löytyvät uimahallista, S-marketista, K-supermarketista, monitoimihallista, kaupungintalolla, Salen ja apteekin välisellä käytävällä sekä Laitilan Shellillä.

Omaan puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus. Kun hätäkeskukseen soittaa sovelluksen kautta, se näyttää puhelimen sijainnin hälytyskeskukseen ja apu löytää nopeammin perille.

Messiin-hanke



Varsinais-Suomen Sydänpiirissä käynnistyi elokuun 2019 alussa Messiin- maaseudun väestön maallikkoelvytystaidot ja sydäniskurit esiin Varsinais-Suomessa -hanke.

Hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen Leader-ryhmistä Varsin Hyvä, Ravakka, I samma båt – samassa veneessä, Ykkösakseli sekä Satakunnan Leader -ryhmistä Joutsentenreitti.

Hankkeen tavoitteena on lisätä erityisesti maaseudulla asuvan väestön maallikkoelvytystaitoja, opastaa sydäniskurin käyttöä, sekä lisätä väestön tietämystä sydäniskureiden sijainnista sekä maallikkoelvytyksen ja sydäniskurin käytön tärkeydestä.

Hanketta toteutetaan Varsinais-Suomen Sydänpiirin toiminta-alueella eli muun muassa Kustavissa, Laitilassa, Nousiaisissa, Maskussa, Mynämäessä, Pyhärannassa, Taivassalossa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla.

Lähde: Varsinais-Suomen Sydänpiiri