MTK-Varsinais-Suomi vaatii maanomistajien oikeusturvaan parannuksia pakkolunastustilanteissa

0
MTK-Varsinais-Suomen mukaan jotkut kunnat ovat menneet liian pitkälle pakkolunastuksissaan. Kuvituskuva rajapyykistä: Riitta Salmi

MTK-Varsinais-Suomi piti syyskokouksensa lauantaina Laitilan Urheilutalolla. Maa- ja metsätaloustuottajien kokous käsitteli sääntömääräiset asiat, kuten luottamushenkilövalinnat, vuoden 2021 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Kokouksen päätteeksi kuultiin kokousesitelmä, jonka piti MTK:n maankäyttöjuristi Leena Kristeri .

MTK-Varsinais-Suomen johtokuntaan kaudeksi 2021–2023 valittiin Kimmo Yli-Antola Laitilasta, Juha Saarinen , Nousiaisista, Ville-Veikko Kavander Yläneeltä ja Juha Auvinen Suomusjärveltä.

Johtokunnasta eroa pyytäneelle Stiina Lerkille myönnettiin ero. Hänen tilalleen valittiin Tero Sarkala Liedosta.

MTK:n valtuuskuntaan kaudeksi 2021–2022 valittiin Pekka Ahokas Loimaalta ja Kaisa Riiko Angelniemestä sekä varaedustajiksi Elina Heino Vehmaalta ja Henrik Jensen Perttelistä.

Kokouksessa annettiin julkilausuma maanomistajan oikeudesta maahansa. Sen mukaan maanomistajien oikeusturvaa on parannettava pakkolunastustilanteissa.

MTK-Varsinais-Suomi vaatii, että uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin kirjataan selkeästi nykyistä tiukemmat pakkolunastamisen edellytykset sekä laajennetaan yksityisten maanomistajien oikeutta laatia asemakaava.

– On päivän selvää, että jotkut kunnat ovat menneet aivan liian pitkälle pakkolunastuksissaan. MTK ei hyväksy sitä, että meillä on maanomistajia, jotka pelkäävät pakkolunastusta mailleen. Pelottelua ei saa missään olosuhteissa käyttää julkisen vallankäytön välineenä, Anna Setälän, Tuomas Pietilään, Kaisa Riikon ja Riitta Metsolan laatimassa julkilausumassa todetaan.