Munamarkkinat ottaa ensi kesänä varaslähdön juhlavuoteen

0
Munamarkkinat ry:n puheenjohtaja Jukka Alkio ja työvaliokuntaa luotsaava Tiina Vuoti ovat toiveikkaita, että ensi vuonna Laitilan torilla on taas säpinää juhannusta edeltävänä viikonloppuna.

Munamarkkinat virtuaalisena? Ei kiitos.

Usko koronan nujertumiseen ensi kesään mennessä on Munamarkkinat ry:n tekijätiimissä vahva. Vaihtoehto lähitapahtumalle ei ole striimattava nettilähetys, eikä lähes viisikymppiselle kotiseututapahtumalle suunnitella virtuaalijuhlia.

– Munamarkkinat perustuu ihmisten kohtaamisiin sekä esiintyjien, osallistujien ja yleisön fyysiseen läsnäoloon, painottaa Alkio.

Vuodesta toiseen virkeän kansanjuhlan taipaleella tämä vuosi oli poikkeuksellinen, kuten niin monen muunkin tapahtuman kohdalla. Kaksipäiväinen tapahtuma on peruttu ennen koronaa vain kerran, vuonna 1974 katuremontin vuoksi.

Päätös välivuodesta ei ollut helppo, sillä tapahtuman valmistelut olivat keväällä pitkällä. Tapahtuma järjestetään joka vuosi juhannusta edeltävänä viikonloppuna.

Yhdistyksen puheenjohtajan Jukka Alkion mukaan ratkaisu tehtiin kuitenkin juuri oikeaan aikaan. Esiintyjät saatiin peruttua hyvissä ajoin.

– Yhdistyksemme hallitus ja työvaliokunta ovat yksimielisiä siitä, että päätös oli ainoa oikea. Siitäkin huolimatta, että tänä vuonna sää oli markkinoiden aikaan mitä parhain, ja moni kertoi kaipaavansa tapahtumaa, Alkio sanoo.

Ensi vuoden tapahtuman valmistelu on jo hyvässä vauhdissa, samoin vuoden 2022 juhlamarkkinat. Silloin tapahtuma täyttää 50 vuotta.

Välivuoden jälkeen Laitilan ja koko Vakka-Suomen suurimpiin lukeutuva kesätapahtuma palaa kaupungin keskustaan vahvassa iskussa. Jukka Alkio kertoo, että talous on kunnossa, ja tapahtumaan saadaan monipuolinen ja kaikenikäisiä kiinnostava sisältö.

– Tapahtuma uudistuu joka vuosi, mutta arvostamme myös perinteitä, kuvailee Alkio.

Työvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Vuoti iloitsee, että tapahtuman kävijämäärät ovat viime vuosina koko ajan kasvaneet. Ensi vuodelle voi odottaa yleisöryntäystä, kun välivuosi on kasvattanut ihmisten tapahtumanälkää. Tapahtuma on houkutellut viime vuosina hyvin myös markkinamyyjiä.

Markkinoiden menestysresepti on yhdessä tekeminen. Mukana järjestelyissä on vapaaehtoisia ja kaupungin väkeä.

Munamarkkinat ry:n perinteisiin kuuluu, että organisaatiossa on aina mukana kaupungin vahva edustus. Jukka Alkio toimi puheenjohtajana jo kaupunginjohtajakaudellaan. Nyt hallituksessa on uutena Lauri Kattelus, joka on luotsannut Laitilan kaupunkia elokuusta lähtien

Kotiseututapahtumalla on Alkion mukaan tärkeä merkitys kaupungin elinvoiman vahvistamisessa. Se näkyy muun muassa siinä, että Munamarkkinoilla on hyvä kaiku yritysten keskuudessa, ja paikallinen elinkeinoelämä on lähtenyt kiitettävästi mukaan kumppaniksi.

Yhteistyökumppaneita tarvitaan jatkossakin.

– Munamarkkinat on kaikkien, kuntalaisten, yhdistysten, yritysten, yhteisöjen ja erilaisten toimijoiden yhteinen tapahtuma, Alkio painottaa.

Markkinoiden keskuspaikan torin lisäksi oheistapahtumia on ripoteltu eri puolilla kaupunkia. Viime vuonna uutena paikkana oli kaupungintalon edustalla sijaitseva kansalaistori, jossa Karjuteltta tarjosi musiikillisia elämyksiä.

Uusia tapahtumapaikkoja saattaa tulla jatkossakin, kuten Untamalan kylässä sijaitseva Kasitorin ympäristö. Valtatien varrella sijaitseva suoramyynti-, kahvila- ja karavaanialue testattiin toimivaksi paikaksi viime vuonna Jazzkukko-festivaalissa.

Ohjelmasta Tiina Vuoti ei halua tässä vaiheessa vielä paljastaa yksityiskohtia, mutta tarjolla on elämyksiä kaikenikäisille ja erityisesti lapsiperheet on otettu huomioon. Avaajaksi saapuu supersuosittu mentalisti Pete Poskiparta.

Tuleviin suunnitelmiin kuuluu Tiina Vuotin mukaan myös markkinoiden ilmeen uusiminen juhlavuodeksi.