Nuoriso mukana Laitilan kuntapolitiikassa

0
Nuvan uusi jäsen Anni Saloniemi odottaa jo innolla nuorisovaltuustossa toimimista.

Tinja Jalonen

Laitilan nuoret saavat äänensä kuuluville nuorisovaltuuston, nuvan, avulla. Nuorisovaltuustossa nuoret pääsevät päättämään omista asioistaan ja ilmaisemaan omia mielipiteitään kunnan asioista.

Nuvalla on myös oma budjetti, jonka käytöstä se päättää itse. Seuraavalle vaalikaudelle uusia jäseniä tulee kahdeksan Varppeen koulusta ja viisi toiselta asteelta, koska ehdokkaita oli saman verran kuin avoimia paikkoja. Varsinaisia vaaleja äänestyksineen ei järjestetty tänä vuonna.

Ilmari Vuorelalle tulee joulukuussa täyteen neljä vuotta nuorisovaltuustossa. Hän lähti alun perin mukaan kiinnostuksesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Nuorisovaltuuston kautta hän on saanut uusia kavereita, oppinut paljon kuntaorganisaatiosta ja siitä miten kunta toimii. Parasta nuvassa on vaikuttamaan pääseminen.

Nuorisovaltuuston toimintaperiaatteet eivät yllättäneet häntä, sillä Ilmari lähti mukaan täysin avoimin mielin. Hän kertoo vaikuttaneensa nuvassa nuorten hyvinvointiin ja heidän vaikutusmahdollisuuksiinsa kunnassamme.

Toiminnan tuloksena lähes jokaisessa valiokunnassa on nyt myös nuorisojäsen. Hän kertoo nuorisovaltuustossa toimisen valttikortteja olevan avoimuus ja asioiden pohtiminen eri kannoilta poissulkematta mitään vaihtoehtoa.

– Jokainen nuori voisi miettiä, että onko omassa ympäristössään kaikki hyvin ja jos ei, niin miten epäkohtia voisi parantaa, Ilmari neuvoo.

Anni Saloniemi on yksi uusista nuorisovaltuuston jäsenistä. Anni lähti mukaan, koska hän halusi nähdä millaista toiminta oikeastaan on. Hän toivoo pääsevänsä vaikuttamaan erityisesti nuorten viihtyvyyteen Laitilassa.

Anni kertoo seurailleensa nuvan toimintaa aikaisemmin ja toteaa sen vaikuttavan kiehtovalta ja monipuoliselta. Hän uskoo tuovansa nuorisovaltuustoon hyviä ideoita ja mielipiteitä.