Pääkirjoitus: Eriarvoinen joulunodotus

0

Laitilan joulunavaustapahtuma on monelle merkki odotetun juhlapyhän lähestymisestä. Laitilan-Pyhärannan yrittäjien järjestämä tapahtuma pystytään näillä näkymin onneksi järjestämään turvallisesti myös poikkeusoloissa.

Joulu on lasten juhla. Lapset eivät kuitenkaan odota joulua samoista lähtökohdista. Siinä missä toinen valikoi innoissaan uutuusleluista itseään eniten kiinnostavat, toinen miettii, saako lahjoja ollenkaan. Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa 1990-luvun laman jälkeen. Pienituloisten elintaso ei ole noussut samaa vauhtia kuin suurituloisten.

Tuloerot näkyvät arjessa toki ympäri vuoden, mutta joulu nostaa ne entistä enemmän esille. Jouluun liittyy paljon odotettuja asioita, joihin kuluu rahaa.

Joulunalusaikana perustetaan lukuisia keräyksiä, joissa vähävaraisten perheiden lapsille kerätään joululahjoja ja perheille erilaista jouluapua muun muassa ruokalahjakorttien avulla.

Laitilan seurakunta järjestää paikkakunnan Joulupuu-keräyksen. Pyhärannan joulupuu-keräyksen lahjoja kerätään kunnantalolla. Molemmissa paikoissa idea on sama. Laitilassa Sahenkulmassa sijaitsevassa kirkkoherranvirastossa on 7.–11.12. välisenä aikana kuusi, jossa on lapsen tiedot sisältäviä kortteja. Lahja palautetaan kirkkoherranvirastoon kampanja-aikana. Pyhärannassa kuusi löytyy jo nyt kunnantalon eteisaulasta ja lahjat pitää palauttaa 11.12 mennessä.

Keräykset tuovat hyvää joulumieltä niin pienille saajille kuin lahjan antajillekin. Eriarvoisuus ei kuitenkaan katoa Suomesta joulukeräyksillä tai hyväntekeväisyydellä. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja ennen kaikkea poliittista tahtoa.

Joulun taloudellinen merkitys on iso myös yrityksille eikä sen merkitys tänä vuonna ole ainakaan vähentynyt. Koronakriisi iski kovaa erityisesti palvelualan yrittäjiin. Jos jouluna haluaa muistaa läheistä, kannattaisi yhtenä vaihtoehtona harkita paikallisten palveluiden paketoimista läheisille.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi