Pääkirjoitus: Väljyys tuo turvallisuutta

0

Katsoipa Laitilasta etelään tai pohjoiseen, ovat koronavirustartunnat kasvussa.

Turun koronavirustilanne on vakava, tiedotti Turun kaupunki keskiviikkona. Kaupungissa on havaittu yli sata uutta koronavirustartuntaa reilun viikon aikana. Raumalla on pitkään ollut hyvä tilanne, mutta maanantaina kaupunki tiedotti, että telakalla on ollut kaksi koronajoukkoaltistumista.

Lännessä näyttää paremmalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n koronatilastojen mukaan Uudessakaupungissa on todettu koko pandemian aikana vain 15 sairastunutta, joista tosin uusin kirjattiin tällä viikolla.

Pyhärannassa ja Laitilassa tilanne on hallinnassa. Pyhärannassa ei ole yhtään tai ainakin alle neljä sairastunutta, sillä kuntaa ei näy ollenkaan THL:n tilastoissa. Laitilasta on kriisin alusta alkaen laskettu 18 tautitapausta. Viimeisin tapaus on kirjattu yli kuukausi sitten.

Suomi on pärjännyt taistelussa virusta vastaan erinomaisesti, sillä tautiin sairastuneiden määrä on viime kuukausina kasvanut rajusti lähes kaikissa Euroopan maissa. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen tilastojen mukaan Suomen ilmaantuvuusluvut ovat viimeisen kahden viikon ajalta maanosan alhaisimpia.

Tekijöitä Suomen menestyksen taustalta voi pohtia. Yksi syy on elinvoimaisena pidetty maaseutu, jossa turvavälien pitäminen on helppoa, jopa luontevaa. Postilaatikolla on kiva jutella naapurin kanssa usean metrin välityksellä, mutta poskisuudelmia emme vaihda.

Suomi on täynnä kuuliaista kansaa. Luotamme päättäjiin ja asiantuntijoihin. Tartuntojen vähentämiseen tähtäävä Koronavilkku-sovellus on THL:n mukaan väkilukuun suhteutettuna yksi maailman ladatuimmista koronasovelluksista.

Teknologiaorientoituneet suomalaiset omaavat sekä valmiudet että laitteet tehdä työtä tai opiskella etänä. Näinä aikoina on hienoa elää turvallisessa Suomessa pienellä paikkakunnalla, jossa on mahdollista asua väljästi.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi