Pähkinäpensaan päiväkoti teki oman kierrätysoppaan

0
Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus vieraili lasten kierrätysnäyttelyssä oppainaan Sofia Hulenko (vas.), Elias Hellsten, Nuutti Kittamaa ja Meea Nurmi.

Pähkinäpensaan päiväkodissa on harjoiteltu kierrätystä lajittelemalla sekä tutustumalla Jätehuolto Helistölän jäteautoon ja erilaisiin kierrätyspisteisiin. Kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty askarteluissa ja leikeissä.

Teema on näkynyt myös liikuntahetkillä sekä kirjojen, pelien, leikkien ja yhdessä katsottavien videoiden aiheissa. Monet ryhmät ovat tehneet maatumiskokeen päiväkodin läheisyydessä, jonka tulosta lapset pääsevät keväällä tarkastelemaan. Tämän lisäksi on keskusteltu paljon kierrätyksen tärkeydestä.

Päiväkodissa kokoontuu säännöllisesti Vihreä lippu -toimikunta, johon kuuluu jokaisesta ryhmästä lapsia ja aikuisia. Edellisessä kokouksessa lapset ehdottivat, että jokainen ryhmä tekisi jostain kierrätettävästä materiaalista kierrätysohjeen.

Idea toteutettiin, ja ohjeista on koottu Pähkinäpensaan päiväkodin oma kierrätysopas. Kierrätysopas tulee jaettavaksi koteihin sähköisesti lähipäivinä. Kierrätysoppaan tarkoituksena on antaa hyödyllistä tietoa ja kannustaa kierrättämiseen kaikissa kodeissa.

Marraskuun alussa päiväkodin ruokalaan rakennettiin näyttely kierrätysmateriaalista tehdyistä askarteluista. Näyttelyyn oli tuotu muun muassa vanhoista t-paidoista tehtyjä kasseja, sukista tehtyjä hernepusseja, muovipussikransseja, useasta eri materiaalista yhteistyönä tehty upea peikkomaailma yksityiskohtineen ja paljon muuta.

Lapset kutsuivat näyttelyyn kaupunginjohtajan Lauri Katteluksen, jolle esiopetusryhmien Vihreä lippu- edustajina toimivat Elias Hellsten, Sofia Hulenko, Meea Nurmi ja Nuutti Kittamaa esittelivät näyttelyyn valmistettuja töitä.

– No kertokaapas miksi kierrättäminen on tärkeää, lapsilta kysyttiin.

– No siks ku muuten luonto märäntyy, ilmoitti tomerana Elias, jonka mielestä on ollut kiva osallistua projektiin.

Myös muut lapset kertoivat olevansa innoissaan kierrättämisestä ja pitävänsä sitä tärkeänä.

Pähkinäpensaan päiväkoti haluaa vihreän lipun salkoon

  • Vihreä lippu on päiväkotien ja koulujen kestävän kehityksen ohjelma.
  • Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki.
  • Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden, jota myös Pähkinäpensaan päiväkodissa tavoitellaan.
  • Vihreä lippu -ohjelmassa lapset ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnitellussa, toteutuksessa sekä lopputuloksen arvioinnissa. Ohjelman tavoitteena on vähentää ympäristökuormitusta sekä opettaa lapsille kestävän kehityksen periaatteita, joiden toivotaan muodostuvan osaksi jokapäiväistä arkea.
  • Projektin myötä lapset oppivat myös pitkäjänteistä suunnittelua ja yhteistyötä ympäröivän yhteiskunnan kanssa.
  • Projektissa valitaan vuosittain jokin ympäristöteema, johon kiinnitetään erityistä huomiota. Pähkinäpensaan päiväkodissa teemaksi on valittu kierrätys.