Pyöräillen lintujen perässä – Juha Kylänpään ennätystavoite täyttyi

0
Reilu vuosi sitten Juha Kylänpää esitteli Laitilan Sanomissa varusteitaan, joilla hän lähti ekovoudaksen Suomen ennätystä rikkomaan. Nyt tavoite on saavutettu. Kuva: Eija Eskola-Buri

Rauno Laine

Kun jää eläkkeelle, voi vaikka hypätä polkupyörän selkään ja pyöräillä ympäri Suomea lintujen perässä. Kuten on tehnyt Juha Kylänpää, Laitilan seurakunnassa työuransa pappina tehnyt pitkän linjan lintuharrastaja.

Samalla Kylänpää on lähtenyt tavoittelemaan ekopinnojen Suomen ennätystä. Ekopinnoja lasketaan lintulajeista, jotka on havaittu vuoden aikana käyttämättä apuvälineenä mitään motorisoitua kulkuvälinettä.

Kylänpää kohdalla ekopinnojen metsästys on tuottanut tähän mennessä jo 18 000 kilometrin edestä jalkarattaan soittoa. Yksin reissu Lappiin tarkoitti tuhansien kilometrien pyöräilyä, mutta näin on pakko tehdä mikäli tällaista lintulajiennätys yrittää. Monia Lapin lintulajeja kun ei etelässä tapaa.

Edellisperjantaina Juha Kylänpää juhlisti Hangossa uuden Suomen ennätyksen syntyä. Tunturikiurusta kirjattiin laji numero 280, sitä ennen Kylänpää oli jo ehtinyt bongata Hangon lintuaseman maisemista mustakurkkurautiaisen sekä pikkukajavan, jolla sivusi Eino Hiekkasen nimissä ollutta ennätystä.

– Ei sen kummempia. Nyt on tavoite täynnä ja enää ei tarvitse sen takia hermoilla. Homma toki jatkuu vielä vuoden loppuun asti, ja lukemaa on vielä mahdollista parantaa, Juha Kylänpää kertoi ennätystunnelmistaan.

Ennätyksen virallistuminen vaati vielä sen tuomista ”kotipesään” eli takaisin Laitilaan ekoillen. Ainakaan ihan heti Juha Kylänpää ei vastaavan lähtisi.

– Kyllä tämä taitaa olla tässä laajuudessaan ainutkertaista. Toki pyöräily lintujen merkeissä jatkuu ja varmaan lintupaikoilla nähdään. Laitilasta pääsee mukavasti päiväreissuillekin hyviin kohteisiin, totesi Kylänpää.

Uusikaupunki ja Laitila ovat olleet omalta osaltaan auttamassa Kylänpäätä ennätykseen. Huhtikuussa Valkiamerellä ja kaatopaikalla liikkuneesta isohaarahaukasta saatiin hänelle ajoissa sana ja mies ehti polkupyörineen paikalle. Kotinurkilta Laitilan Valkojärveltä on myös listaan kertynyt hyviä havaintoja.

Kylänpää on pyöräillyt aina. Ennätyksestään hän kiittääkin kulkuvälinettään, joka on kilometrit sekä tuulet ja tuiskut kestänyt.

– Jotain pikkuremontteja kuten jarrupalojen vaihtoa on joutunut tekemään, mutta ei mitään suurempaa.

Mies innostuu kehumaan pyöräilyä liikkumistapana.

– Moni lähtee kuntoilemaan ja juoksemaan, sitten polvet sanovat auts, auts. Olisiko pyöräily parempi kuntoilutapa, hän ehdottaa.

Marraskuu on perinteisesti ollut hyvää aikaa varsinkin idästä saapuneiden lintuharvinaisuuksien näkemiseen. Joten voi olla että Kylänpää vielä joutuu polkimia sotkemaan ja lukematkin tästä paranevat.

– Tosin tässä alkaa olla muitakin projekteja. Talvilintulaskennatkin alkavat, hän kertoi.

Juha Kylänpään voikin vastaisuudessa tavata Laitilan ympäristössä, jossa hänellä on ollut pitkään talvilintujen laskentareittejä.​