Reaaliaikaisesta vedenseurantajärjestelmästä toivotaan apua tilanteiden johtamiseen

0
Jyrki Nurmi ja Kai Saarinen Pyhärannan sopimuspalokunnasta kehittivät reaaliaikaisen vedenseurantajärjestelmän. Käytännössä seurantajärjestelmä toisi auton peräosaan tablettitietokoneen, josta tieto vesimäärästä ja esimerkiksi ilmanlaadusta välittyisi tilannejohtajalle reaaliaikaisesti.

Kaksi pyhärantalaista sopimuspalokuntalaista palkittiin tänään keskiviikkona Helsingissä Palosuojelurahaston järjestämässä innovaatiokilpailussa. Jyrki Nurmen ja Kai Saarisen keksintö sijoittui kilpailussa toiseksi.

Nurmen ja Saarisen voitokas innovaatio on reaaliaikainen sammutusvedenseurantajärjestelmä. Idea syntyi Santtion suuren metsäpalon jälkeen.

– Siellä oli pikkuteitä eikä ollut tietoa, kuinka paljon vettä oli missäkin autossa. Se, kuinka kauan vesi riittää, oli pelkästään konemiehen arvion varassa. Tästä järjestelmästä voi tilanteenjohtaja katsoa reaaliaikaisesti ja voi sen avulla ohjata lisää vettä sinne, missä sitä tarvitaan, Nurmi selittää.

Vedenmittausjärjestelmä tai autojen paikannus eivät ole uusia keksintöjä, mutta niiden yhdistämistä ei ole aikaisemmin tehty. Reaaliaikaiseen vedenseurantajärjestelmään voidaan myös liittää muita toimintoja, kuten ilmanlaatutietojen lähettäminen.

Jos tehtävällä on säiliöauto, jossa vesi ei kulu eikä sille näin ollen ole tarvetta, tilannejohtaja voi irrottaa auton tehtävältä, jolloin hälytyskeskus voi nähdä vapaan auton ja lähettää sen tarvittaessa toiselle tehtävälle. Tällä tavalla reaaliaikainen vedenseurantajärjestelmä mahdollistaa olemassa olevien säiliöautojen entistä tehokkaamman käytön.

– Säiliöauto maksaa noin 300 000 euroa. Kun olemassa olevien säiliöautojen käyttöastetta voidaan nostaa, ei tarvita niin paljon uusia autoja eli tämä on myös taloudellinen kysymys, Saarinen kertoo.

Järjestelmällä voidaan paitsi johtaa tehokkaammin sammutustöitä myös lisätä työturvallisuutta.

– Jos vesi meinaa loppua seuraavan kymmenen minuutin aikana, tilannejohtaja voi sanoa ulkoseiniä sammuttaville, että lopettavat koska sisällä olevilta ei saa loppua vesi niin kauan kuin yksikään ukko on sisällä, Nurmi sanoo.

Keksintöä on nyt kehitelty vuoden verran. Innovaatio piti toimittaa kilpailun järjestäjille vuosi sitten lokakuussa ja alunperin palkinto piti jakaa jo viime keväänä, mutta tilaisuus peruttiin koronaepidemian vuoksi. Keskiviikkona järjestetty tilaisuuskin pidettiin koronaepidemian ehdoilla supistettuna.

Nurmen ja Saarisen reaaliaikainen vedenseurantajärjestelmä on mallisuojattu. Keksijät ovat joutuneet pitämään ajatustaan vakan alla palkinnonjakotilaisuuteen asti, mutta nyt kun juhlallisuudet ovat takanapäin, on tarkoitus lähteä kehittelemään ideaa valmiiksi tuotteeksi.

– Muutamien tietoliikenneasiantuntijoiden kanssa olemme käyneet keskusteluja, että olisivatko he kiinnostuneita, mutta koska emme ole voineet suoraan sanoa, mikä keksintömme on, neuvotteluja on ollut vaikea käydä, Nurmi kertoo.

Sekä Nurmi että Saarinen ovat ensimmäistä kertaa pellepelottomina, joten projektissa on tullut eteen monta uutta juttua. He kehuvat kuitenkin saaneensa hyviä neuvoja muun muassa yrityspalveluja tarjoavasta Ukipoliksesta.

– He neuvoivat, että kannattaa ottaa yhteyttä Business Finlandiin, josta saimme myönteisen rahoituspäätöksen. Tällä summalla maksoimme mallisuojauksesta koituneet kulut.

Pyhärantalaisten keksinnölle on Suomessa käyttöä, sillä pelkästään liikkuvia kohteita eli säiliöautoja on maassa 1 550 kappaletta.

Otteita palkintoraadin perusteluista

Järjestämää hallitaan digitaalisesti, mikä helpottaa johtokeskuksen työtä. Järjestelmä toimii hyvin myös koulutuskäytössä.

Raati antoi innovaatiolle lisäarvoa myös sen muista ominaisuuksista, kuten häkäpitoisuuden mittaamisesta ilmasta.

Järjestelmä tuo hyötyä erityisesti uudenlaisissa sammutuskohteissa niiden haasteiden vuoksi (esimerkiksi akku- ja energiavarastopalot).

Katso Palosuojelurahaston video tämänvuotisista innovaatiokilpailun voittajista