Sirpunpuisto haluttaisiin viihtyisämmäksi

0
Sirpunpuistossa kulkee muutamia hyvin auki olevia reittejä ja alueella on kyllä edellytyksiä suosituksi ulkoilualueeksi. Mutta valaistus ei toimi, ojat ovat osin umpeen pusikoituneet, roskiksia tai penkkejä ei ole ja paikoin vesi valtaa kullkureitit pahoin.

Laitilassa on pohdittu jo vuosikymmenten ajan, mitä Sirpunpuiston alueelle pitäisi tehdä. Niittymäinen, kostea ja rehevä alue keskustan liepeillä on jahkailun aikana jäänyt enemmän tai vähemmän oman onnensa nojaan, eikä esimerkiksi alueelle aikoinaan tehtyä kävelyreittiä ole juuri pidetty kunnossa.

Valtuutettu Janne Kuusisto (ipu) esitteli syksyllä 2018 valtuustoaloitteen, jossa esitettiin pusikoituneen Sirpunpuiston siistimistä, muun muassa polkujen kunnostamista sekä roska-astioiden ja penkkien hankkimista alueelle. Lisäksi hän esitti, että alueelle rakennettaisiin aidattu koirapuisto, koska sellaista ei Laitilasta löydy.

”Tarkoituksena on saada kaikille kuntalaisille sopiva ulkoilu- ja kuntoilupaikka”

ALOITE Sirpunpuistosta oli esillä jälleen tässä kuussa valtuuston kokouksessa, sillä siihen oli saatu vastine tekniseltä valiokunnalta. Valiokunta esitti koirapuiston rakentamiseen 20 000 euron määrärahan vuodelle 2023 sekä lähiliikuntareitteihin ja perhepuiston rakentamisiin yhteensä 35 000 euroa vuodelle 2024.

– Alue on hieno ja se on loistavalla paikalla aivan ydinkeskustan tuntumassa. Nykyisessä hoitamattomassa kunnossaankin paikka on suosittu ulkoilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa, Kuusisto avasi aloitetta.

Aloitteen takana ovat Itsenäisyyspuolueen, Vihreiden ja Laitilan Omien valtuustoryhmät sekä perussuomalaisten valtuutettu Tommi Johansson. Kuusisto heitti ihmetellen palloa myös isojen valtuustoryhmien suuntaan.

– Tarkoituksenahan on saada kaikille kuntalaisille sopiva ulkoilu- ja kuntoilupaikka. Mutta kun tässä ei ole Jyskeen leimaa, niin siksi siihen ei sitten varmaan rahaa irtoa suurilta ryhmiltä, hän epäili.

Kuusisto ei näe, että Sirpunpuiston viihtyvyyden ja käytettävyyden merkittäväänkään kohentumiseen tarvittaisiin niin paljon rahaa kuin nyt esitetyt summat ovat.

– Ei se olisi kaupungille kummoinenkaan investointi, jolla saavutettaisiin huomattava parannus alueen viihtyvyyteen ja liikunnallisuuteen. Aloitteen tarkoituksena on järkyttävään kuntoon päässeen Sirpunpuiston ulkoilulenkin kunnostaminen sellaiseen kuntoon, että sitä pystyttäisiin käyttämään ja saataisiin se valaistuskin kuntoon.

Sirppujoki kulkee noin kymmenen metrin etäisyydellä lähimmästä kulkureitistä eikä polun ja joen pinnalla ole juurikaan korkeuseroa.

VALTUUTETTU Seppo Rinne (Pro Vakka-Suomi) ihmetteli, miten Sirpunrantaa on yritetty kehittää jo reilun 20 vuoden ajan, eikä silti kukaan tunnu osaavan päättää mitä sille pitäisi tehdä.

Kuusiston esittelemän aloitteen ideana on, ettei alueelle välttämättä sen kummoisempaa tarvitsekaan tehdä, sillä jo alueen siistiminen ja esimerkiksi valaistuksen kunnostaminen saattaisi alueen virkistys-, ulkoilu- ja liikuntakäyttöön.

Valtuuston puheenjohtaja Tanja Raisto-Elo (kesk) puolestaan muistutti tehneensä Sirpunpuiston siistimisestä ja kunnostamisesta valtuustoaloitteen jo vuonna 2008. Vastineen aloitteeseen hän kertoi tulleen kaksi vuotta myöhemmin.

– Vastineen mukaan Sirpunpuiston hoito ja kunnossapito keskitetään nykyiselle valaistulle kävelypolulle ja muu kävelyreitti raivataan noin 3–4 vuoden välein. Tietääkseni aluetta ei ole kertaakaan sen jälkeen raivattu, Raisto-Elo sanoi alleviivaten alueen jäämistä oman onnensa nojaan.

Sirpunpuiston alueen ongelma on kosteus. Kulkureitit ovat enemmän tai vähemmän märkiä lähes aina ja eilen paikoin kävelyreitti muistutti leveää ojaa. Pakkasilla alueella on hankalakulkuista jään vuoksi.

LAITILAN kaupunki on kerännyt sähköisellä kyselyllä ideoita Sirpunpuiston kunnostukseen, sillä alueesta on tarkoitus tehdä monipuolinen virkistäytymisalue.

Kaupunki aikoo valmistella Sirpunpuiston kehittämiseksi hankehakemuksen, jonka myötä alueen kehittämiseen pyritään saamaan lisäpontta.

– Sirpunpuistolla on mahdollisuuksia kehittyä jopa kaupunkipuistomaiseen suuntaan, toteaa kaupungin tiedotteessa ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste, joka pitää kaupunkilaisten ääntä kehittämisprosessissa ensiarvoisen tärkeänä.

Alueen kehittämistyötä on tarkoitus jatkossa pohtia laajemminkin yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa.

Koirapuistosta tullut kuuma peruna

Sirpunpuiston kunnostamisesta aloitteen tehnyt valtuutettu Janne Kuusisto (ipu) on ehdottanut, että alueelle rakennettaisiin esimerkiksi Laitilasta vielä puuttuva koirapuisto. Marraskuun valtuuston kokouksessa hän ihmetteli, miten koirapuistosta näyttää tulleen paikkakunnalla kuuma peruna.

– Joillakin ihmisillä on puistosta aivan väärä käsitys. Eihän koirapuisto tarkoita mitään koirien huvipuistoa, vaan aitausta, jossa koiran voi päästää irti, Kuusisto muistutti ja jatkoi toteamalla, ettei koirapuiston perustamiseen tarvita 20 000 euroa.

Tekninen valiokunta on esittänyt koirapuiston rakentamiseen 20 000 euron määrärahan vuodelle 2023.

Koirapuistoidea ei uponnut ainakaan valtuutettu Seppo Rinteen (Pro Vakka-Suomi) ajatusmaailmaan.

– Koirapuisto ei sovi missään nimessä kaupungin rahoittamaksi, Rinne torppasi ja nimitti lemmikkikoiran pitoa nykyrikkaiden luksusharrastukseksi.

Keskustelu koirapuistosta on käynyt Laitilan turuilla ja toreilla ilmeisen kiivaana, sillä kaupungin tekninen johtaja Mika Raula arveli talousarvioehdotukseen sisältyviä tulevien vuosien investointeja medialle viime maanantaina esitelleessään, että kaupungin isojen hankkeiden sijaan koirapuisto lienee kuitenkin se, joka eniten puhuttaa.

– Valtuustohan sen sitten päättää, milloin tuo koirapuistohanke toteutetaan, hän muistutti.