Täst kulmast: Maata näkyvissä, kaukana horisontissa

0

Maailma sai hyviä uutisia tällä viikolla, kun eräs lääkeyhtiö ilmoitti, että heidän kehittämänsä rokote suojaa koronavirukselta yli 90 prosentin varmuudella. Toivon välähdys tuli tärkeään paikkaan, kun valo on karkaamassa pohjoiselta pallonpuoliskolta talven ajaksi kokonaan ja samaan aikaan koronavirusepidemia on vaarassa lähteä leviämään hallitsemattomasti.

Rokotteen tuoma suoja on kuitenkin kaukana tulevaisuudessa. Tässä hetkessä suojautumiskeinot ovat meille tutut: Turvavälit täytyy säilyttää ja huolehtia käsihygieniasta ja maskeja olisi suositeltavaa käyttää. Tärkein ohje on, että flunssaoireista kärsivät pysyvät kotona ja hakeutuvat pikimmiten testeihin.

Kun tämä on sanottu, muistutan, että elämä on enimmäkseen arkea. Arkea rytmittävät kivat asiat. Koronaepidemian ei saa antaa nakertaa elämästä pois kaikkia kivoja asioita. Ohjeiden noudattaminen menettää nopeasti merkityksensä, jos ihminen hautautuu huolten ja kuormittavan arjen alle.

Jos meillä ei ole mukavia asioita tulossa, elämä voi muuttua tasapaksuksi harmaudeksi. Tästä syystä varasin itselleni ja ystävälleni ratsastusloman marraskuun lopulle. Suunnittelemme myös ystävien kanssa illallista aikuisten kesken. Lisäksi haaveilen siitä, että saan aikaiseksi varata itselleni liput teatteriin tai johonkin muuhun kulttuuritilaisuuteen.

Täysin riskittömiä nämä talvikauteni väriläiskät eivät ole, mutta riskit on tarkoin punnittu. Yövymme ystäväni kanssa ratsastuslomalla kahden hengen huoneessa yhteismajoituksen sijaan. Jokainen ystäväpariskunta huolehtii siitä, että saapuu illalliselle vain terveenä. Lisäksi kaikissa suunnitelmissa on paniikkinappula, jota voi painaa, jos tilanne huononee ja riskit kasvavat liian suuriksi.

Me ihmiset tarvitsemme mukavia asioita, joita odottaa. Niiden ei tarvitse olla matkoja vieraille maille vaan ne voivat olla ihan pieniäkin juttuja. Haastan kaikki Laitilan Sanomien lukijat miettimään tähän hetkeen sopivia kivoja asioita, joita voi tehdä ja ennen kaikkea odottaa.

Hanna Hyttinen

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, joka iloitsee ystävistä ja heidän kanssaan vietetyistä yhteisistä hetkistä.