Täst kulmast: Visan vingutus alkaa

0

Tatu Ujula

Loppuvuonna lompakolle ei armoa anneta. Isänpäivän ”välttämättömien” lahjaostosten jälkeen katseet siirretään jouluun.

Mitä enemmän on pöydässä sorttia ja kuusen alla pakettia, sen parempi. Ainakin jos marketeilta kysytään. Tarkoittaako suurempi kulutusjuhla onnistuneempaa juhlapyhää?

Rehellisyyden nimissä kyllä suomalaiset ovat aina riihikuivaa osanneet törsätä. Moni muistaa kasarilta juppikulttuurin.

Tällöin pääosin nuoret, ja ainakin omasta mielestään menestyvät, törsäsivät rahaa minkä kerkesivät. Lorulle tuli toki nolo loppu viimeistään 90-luvun syvän laman myötä.

Viime vuosina Suomeen on rantautunut Black Friday ja sen aisapari Cyber Monday. Tänä vuonna mustaa perjantaita vietetään 27. marraskuuta, ja siitä joulusesonki pääsee kunnolla vauhtiin. Näin ainakin käsikirjoituksen mukaan.

Rapakon takana tämä ostopäivä on aikaisemmin saanut osan ihmisistä sekaisin. Houkuttelevat alennukset ja rajalliset tavaramäärät ovat saaneet väen kinastelemaan tarjoustuotteista: osa on loukkaantunut ja jopa menehtynyt. Alennushysteria meni liian pitkälle.

Suomessa Black Friday on sujunut rauhallisemmissa merkeissä. Ennestäänkin sähköisillä ostoilla on ollut iso merkitys kokonaismyynnin kannalta.

Nyt kun suuria väenpaljouksia vältetään, on todennäköistä, että yhä suurempi osa jouluostoksista tehdään verkon välityksellä. Ostaminen muutamalla klikkauksella on helppoa.

Siinä piileekin koko jutun juoni. Suuret summat rahaa vaihtavat mutkattomasti omistajaa.

Jos lyö seteliä tiskiin tuotetta ostaessaan, saman rahamäärän kulutus tuntuu ainakin itselläni isommalta. Ennen joulua Visa vinkuu, mutta vonkuu myös omistaja, jos budjetti paukkuu yli.

Itselläni ei ole mitään ostamista vastaan. Järkevästi ja harkiten tehtynä se on vietävän hauskaa puuhaa.

Sitä paitsi lahjojen antaminen on ilo itsessään ja ilahduttaa saajaa. Sen sijaan, jos ajatus ostamisesta ja kuluttamisesta saa jo etukäteen ohimon tykyttämään ja hiukset harvenemaan, on syytä pistää kulutukselle stoppi.

Aina voi ostaa vähemmän. Lisäksi moni kulutustavara päätyy pyhien jälkeen alekoriin pilkkahinnalla, jos vain malttaa mielensä.

Muutaman päivän aikana ei edes ehdi syödä koko kuukauden edestä. Yksi vaihtoehto on panostaa esimerkiksi ruoan määrän sijaan sen laatuun ja tyylikkääseen kattaukseen.

Ekologinen vaihtoehto on myös keskittyä palveluihin: osta lahjaksi lahjakortti ravintolaan tai vaikka kauneushoitolaan. Autat samalla yrittäjää pitämään ovensa auki.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana

tatu.ujula@gmail.com