Ukipolis: Yrityksiä perustetaan mukavaan tahtiin – Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista

0
Yrityksiä on syksyllä perustettu Ukipoliksen alueella vähän aiempaa vilkkaammin, kun taas keväällä oli koronan takia hiljaista. Kuvituskuva: Ville Pohjonen

Koronasta huolimatta seudulla perustetaan yrityksiä mukavaan tahtiin, kerrotaan Vakka-Suomen Uusyrityskeskus Ukipoliksesta.

– Koronapandemia vähensi ymmärrettävästi asiakasmäärää ja vaikutti tekemiseen ja lukuihin kevään osalta, jolloin shokki oli pahimmillaan. Kesällä ja alkusyksyllä yrityksiä perustettiin jo huomattavasti aktiivisemmin kuin keväällä, yrittäjyysneuvoja Esa Kerkola tiedottaa.

Maaliskuussa alkanut koronakriisi vähensi huomattavasti yritysten perustamisaktiivisuutta. Toisen kvartaalin aikana uusia yrityksiä syntyi selvästi vähemmän kuin ensimmäisellä kvartaalilla.

– Kasvokkain tapahtuvan neuvonnan puute laski kysyntää selvästi, toteaa Kerkola.

Ukipoliksessa koronasulun aikana tehtiin lujasti töitä erilaisten yritystukien saamiseksi alueen pienyrittäjille. Kolmannen kvartaalin aikana uusien yritysten määrä kohosi kuitenkin jälleen koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Lomautusten tai irtisanomisten vaikutukset eivät ole toistaiseksi näkyneet epätoivona Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa. Yritysideat olivat kolmannella kvartaalilla suurin piirtein samanlaisia kuin koronaa edeltävänä aikana.

– Uusyrityskeskuksissa on nähty, miten eri tavalla koronatilanne kohtelee eri toimialoja. Toiset alat ovat edelleen ahtaalla, kun taas toisilla menee todella hyvin. Kaikkia aloja hyödyttää se, että Suomi ei ole enää kokonaan kiinni kuten keväällä.

Yritysten perustamisaktiivisuus nousi jonkin verran verrattuna viime vuoden syyskuun lopun tilanteeseen analysoi Kerkola. Reilusti puolet vuoden 2020 asiakkaista on myös perustanut firman. Se on n. 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

– Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista. Ja hyvä niin, sillä uutta yrittäjyyttä tarvitaan nyt todella paljon. Toivoa on, mutta myös epävarmuutta siitä, mihin suuntaan loppuvuosi kääntyy, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Seudun kaikki kuusi kuntaa eli Kustavi, Taivassalo, Vehmaa, Uusikaupunki, Laitila ja Pyhäranta mahdollistavat yritystoimintaa suunnittelevien neuvonnan myös vuonna 2020.