Uudehkoista omakotitaloista ja kesämökeistä on nyt kysyntää

0
Kiinteistönvälittäjä, LKV, YKV Sari Kyrkkö hoitaa osakkaana Solid Housen Laitilan toimistoa. Kiinteistönvälittäjät LKV Piia Ketoniemi (oik.) ja LKV Pirkko Pelkonen ovat osakkaina Uudenkaupungin toimistossa ja kaikki tuuraavat tarvittaessa toisiaan.

Pirkko Varjo

Keskustaan, kirjakaupan entisiin tiloihin on avattu kiinteistönvälitystoimisto. Solid House -ketjun Laitilan toimistoa hoitava Sari Kyrkkö ei pelkää kilpailua, vaikka lähietäisyydellä toimii kaksi muuta alan yritystä.

– Kauppa käy hyvin. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, hän sanoo.

Parhaiten kauppansa tekisivät tällä hetkellä uudehkot, lapsiperheille sopivat omakotitalot lähellä kouluja ja harrastuksia. Kaikentyyppiset asunnot kuitenkin löytävät uuden omistajan, kunhan hinta on kohdallaan.

– Oma asunto on tietysti myyjän mielestä arvokas, mutta jos hinta on alussa liian korkea ja sitä joudutaan sitten tiputtamaan, myynti voi kestää hyvin pitkään. Jos taas hinta on alusta asti realistinen, kaupat saattavat syntyä ensimmäisessä näytössä.  

Kyrköllä on pitkä kokemus kiinteistönvälityksestä, monta vuotta myös Solid Housessa. Nyt hän on yrityksessä osakkaana. 2012 perustetun ketjun muut toimistot ovat Turussa, Salossa, Porissa, Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella sekä Uudessakaupungissa, jossa niin ikään vietettiin avajaisia marraskuussa.

– Tykkään työstäni valtavasti ja teen sitä mieluiten Laitilassa. Olen asunut täällä 30 vuotta ja tunnen seudun ja paljon ihmisiä täältä. Laitilan etuna on ehdottomasti sijainti, täältä pääsee helposti lähikaupunkeihin ja myös täällä on paljon työpaikkoja.

Edes hyvä sijainti ei kuitenkaan takaa asuntojen arvonnousua muualla kuin isoissa kasvukeskuksissa, Kyrkkö sanoo. Siksi niiden, jotka ajattelevat myyvänsä asunnon ”joskus” kannattaa ryhtyä toimeen saman tien.

– Asunnot vanhenevat koko ajan. Joskus on vaikea saada asiakasta ymmärtämään, että hän ei enää saa asunnostaan sitä, mitä aikoinaan itse maksoi. Omakotitaloissa hinta alkaa korkeintaan kakkosella. Kolmensadantuhannen omakotitalon pitää olla jo todella erikoinen, iso kokonaisuus tai aivan uusi.

Myynnissä olevan asunnon on hyvä olla siisti ja ehjä. Isoihin remontteihin ei Kyrkön mukaan kuitenkaan kannata ryhtyä siinä toivossa, että saisi omansa pois.

Jos asunnossa on vikoja, ne kannattaa tuoda reilusti esiin. Omakotitaloissa teetetään yleensä kuntokartoitus ennen lopullista kaupantekoa ja on tavallista, että ostaja ja myyjä maksavat kuntokartoituksen puoliksi.

– Minun kokemukseni mukaan asuntokaupoista seuraa harvoin mitään jälkipyykkejä. Julkisuudessa on kerrottu kauhuesimerkkejä hometaloista, mutta omalle kohdalleni tällaista ei juuri ole tullut.

Sijoitusasuntokauppa on Laitilassa lähes pysähdyksissä. Sijoittajat ovat liikkeellä hyvin paljon samaan tahtiin Uudenkaupungin autotehtaan kanssa. Kun jokin aika sitten jokainen vapautuva yksiö ostettiin saman tien, nyt on paljon vuokra-asuntoja tyhjillään.

– Markkinat voivat muuttua hyvin pienessä ajassa. Nyt kaupankäynnissä näkyy koronan tuoma etätyön lisääntyminen: kakkosasuntoja maaseudulta ostetaan jonkun verran. Myös kesämökit kävisivät kaupaksi, mutta niitä on ollut myynnissä hyvin vähän.