Valtuustolta ymmärrystä Meijerin myyntipäätökselle – kunnostus keikuttaisi liikaa kaupungin taloutta

0
Meijerin kunnostamisesta on tehty useita valtuustoaloitteita 2000-luvulla.

Laitila on päättänyt luopua Meijerin kiinteistöstä, sillä huonoon kuntoon päässeen rakennuksen kunnostamiseen ei ole varaa. Niin ikään mittavaa saneerausta vaativan Urheilutalon korjaussuunnitelman pitäisi valmistua ensi vuonna ja 2022 alkavassa korjauksessa on tarkoituksena huomioida myös yhdistysten tilatarpeet.

Edellisessä Laitilan kaupunginvaltuuston kokouksessa virisi keskustelu Meijerin kiinteistön nykyisyydestä ja tulevaisuudesta – ja luotiinpa katse hetkeksi myös menneisyyteen Meijerin loiston päiviin. Kiinteistön kohtalo nousi esiin valtuustossa, sillä vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen Meijerin tilojen kunnostamisesta yhteisö- ja kulttuurikeskukseksi.

Valtuustoaloite on tehty jo maaliskuussa 2018, mutta nyt valtuustolle esiteltiin aloitteeseen tehty vastaus. Teknisen valiokunnan vastineessa todetaan kaupunginhallituksen tekemä päätös tammikuulta: kaupunki on päättänyt asettaa Meijerin kiinteistön myyntiin.

Laitilan kaupungin omistamien kiinteistöjen käyttöä pohtiva työryhmä kallistui Meijerin myynnin kannalle. Perusteluna on ollut, että kiinteistö vaatisi hyvin kalliin peruskorjauksen, johon kaupungilla ei ole varaa. Toisaalta Meijerille ei tunnu löytyvän sellaista käyttötarkoitustakaan, joka perustelisi miljoonaremonttia.

Kaupungin rahat eivät vain riitä Meijerin kunnostamiseen, niin hieno kuin se kiinteistö onkin” – Pertti Pokki 

VUOSIEN 1905–1906 taitteessa valmistuneen Meijerin kokonaiskerrosala on 1 740 neliötä, ja sitä on pidetty yhtenä Laitilan hienoimpana rakennuksena. Valtuustossakin Seppo Rinne (Pro Vakka-Suomi) hehkutti rakennuksen kauneutta sekä sitä, miten hyvin se on tehty. Rinne muistutti Meijerin olleen aikoinaan Laitilan todellinen ylpeys.

Muutama vuosi sitten Meijeriä tarkasteltiin esimerkiksi mahdollisena päiväkotikiinteistönä, mutta ajatuksesta luovuttiin ja sen sijaan Meijerin viereen rakennettiin uusi päiväkotirakennus. Rinteen mielestä ratkaisu oli valtuustolta töppäys, joka myös sinetöi kiinteistön kohtalon.

– Totuus on, että sille ei varmaan käyttöä kunnallisesti löydy enää. Menetimme kauniin rakennuksen.

HUONOON kuntoon päässeen Meijerin kiinteistön remonttitarpeet on tiedostettu jo pitkään. Vielä viime vuoden talousarviossa kiinteistön kunnostamiseen oli kirjattu vuosille 2019–2022 miljoonan euron määräraha, mutta tämän vuoden talousarviokirjasta peruskorjausrahaa ei enää löytynyt.

Laitilan kaupunki on päättänyt luopua monista vanhoista kiinteistöistään säästösyistä. Tänä vuonna saatiinkin myytyä niin Anttilan talo kuin Koveron koulukin. Omistajanvaihdosta odottelevat vielä esimerkiksi Pähkinäpensaan päiväkotikiinteistö, Myllymäen koulun vanha asuntola sekä Terveystalo, jossa toimivat tällä hetkellä esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolat.

Valtuustossa vihreiden Marja-Liisa Mutka sanoi, että vihreiden valtuustoryhmä seisoo edelleen jo reilut 1,5 vuotta sitten tehdyn aloitteen takana.

– Meillä on esimerkiksi paljon yhdistyksiä, jotka kaipaavat hyvää toimitilaa, hän perusteli.

Heikki Peltola (kok) kertoi käyneensä tutustumassa kiinteistöön johtamansa tarkastuslautakunnan kanssa.

– Meijerin tilat ovat todella huonossa tilassa kaiken kaikkiaan. Siihen menisi rahaa aivan julmetusti, jos rakennusta lähdettäisiin korjaamaan, hän päivitteli.

– Olen sitä mieltä, että kokeillaan myyntiä, jos se vaikka menisi kaupaksi, Peltola jatkoi.

“Laitila tarvitsisi yhdistysten talon, johon voitaisiin koota useamman yhdistyksen toimitilat” -Hanna Lahtonen

Pertti Pokki (sd) muistutti Meijerissä olevan tälläkin hetkellä aktiivista toimintaa: monen bändin soittotilat, Laitilan Eräsissien tilat, yritystoimintaa sekä Nuorisoverstaan toimintaa.

– Jos Meijeriä lähdetään myymään, niin kiinteistötyöryhmän pitää pohtia sitäkin, että mihin näiden tahojen toiminnat siirretään, muistutti Pokki, joka kannatti tiloista luopumista.

– Ei kaupungilla ole varaa lähteä kunnostaan tiloja. Rahat eivät vain riitä, niin hieno kuin se kiinteistö onkin, hän harmitteli.

Valtuutettu Hanna Lahtonen (sd) muistutti, että Laitilassa moni yhdistys on tällä hetkellä vailla toimitilaa.

– Laitila kyllä tarvitsisi jonkin näköisen yhdistysten talon, johon voitaisiin koota useamman yhdistyksen toimitilat.

Hänestäkin kiinteistön myynti on realistinen vaihtoehto, mutta korosti kiinteistön välttämättömistä kunnostustoimista huolehtimista. Oman onnensa nojaan Meijeriä ei pitäisi jättää.

– Aivan heti ei ehkä löydy sellaista tahoa, joka kiinteistön lunastaa. Niinpä olisi varmaan hyvä miettiä, mitkä olisivat ihan kaikkein välttämättömimmät toimenpiteet, ettei rakennus vahingoitu enempää. Varmaan on pieniäkin korjaustoimenpiteitä, joita kannattaisi tehdä ja jotka myös edesauttaisivat kiinteistön myyntiä, kun sopiva ostaja löytyy.

VALTUUTETTU, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto (kesk) toimii myös vanhojen kiinteistöjen käyttöä pohtivan kiinteistötyöryhmän puheenjohtajana. Hän kertoi Lahtosen esiin tuomien yhdistysten tilaongelmien olleen esillä myös kiinteistötyöryhmässä.

– Kiinteistöjen tulevaisuutta pohtiva alatyöryhmä on kartoittanut, että Urheilutalon kunnostamisessa huomioitaisiin tilojen monikäyttöisyys ja otettaisiin huomioon yhdistystenkin tarpeita. Urheilutalo on Meijerin kiinteistöä paremmassa kunnossa ja Urheilutalon remontti tulee olemaan myös mittasuhteiltaan kohtuullisempi kuin Meijerin kunnostaminen olisi.

“Ajatukset Urheilutalon tulevasta roolista näyttävät monipuolistuneen”

 

Ensi vuonna on tarkoitus sekä pohtia, mikä Urheilutalon käyttötarkoitus tulee olemaan että tehdä kiinteistön kunnostuksesta suunnitelma. Varsinainen saneeraus on ajoitettu alkamaan vuonna 2022.

URHEILUTALON perusteelli-sempaa remonttia onkin haudottu jo vuosien ajan. Laitilan kaupunginvaltuusto teki 100-vuotisjuhlapäivänään keväällä 2012 yksimielisen päätöksen Urheilutalon kunnostamisesta alkuperäiseen asuunsa.

Saneeraus on jäänyt kiireellisempien hankkeiden jalkoihin, mutta nyt hanke tuntuu nytkähtävän eteenpäin: ensi vuodelle on varattu 20 000 euron määräraha peruskorjauksen suunnitteluun ja sekäyttötarkoituksen pohtimiseen. Sitä seuraavalle vuodelle 2022 on saneerauksen aloittamiseksi varattu 140 000 euroa.

Moni on sitä mieltä, että nykyinen Urheilutalo pitäisi palauttaa alkuperäiseen ulkoasuunsa. Tällainen rakennus oli alkujaan.

Vuonna 2012 kiinteistö ajateltiin kunnostaa juhla- ja kokouskäyttöön, mutta vuosien kuluessa ja kaupungin kiinteistökannan pienentyessä myös ajatukset Urheilutalon tulevasta roolista näyttävät monipuolistuneen.