Yleisurheilumenestys jatkui vakaana

0
Maria Antola palkittiin parhaana 16-22 sarjojen luokittelupisteiden kerääjänä Tehourheilijamaljalla.

Ilkka Simola

Laitilan Jyskeen yleisurheiluväki piti poikkeuksellisen kauden palkitsemistilaisuuteensa sunnuntaina Finnlamex-hallilla. Maskit olivat kasvoilla nuorimpia lukuunottamatta ja istumapaikat hajautettu perhekunnittain ja valmennusryhmittäin. Vain yksi asia oli tuttu; kulunut yleisurheilukausi oli taas totutun menestyksekäs.

Valioluokka saavutettiin nyt kymmenennen kerran peräkkäin. Toiminta on jatkunut vakaalla korkealla tasolla seurahistorian pisimmän yhtämittaisen ajan vaikka virallinen luokkanimike onkin muuttunut valioluokasta yleisurheilun ykkösliigaksi.

Myös nuorisotoiminnan tasoa mittaavassa Varsinais-Suomen piirin seurojen keskinäisessä Topline-kilpailussa Jyskeen menestys on pysynyt harvinaisen vakaana aseman pysyessä neljäntenä jo kahdeksatta vuotta.

Kalevan malja -kisassa valtakunnallinen sijaluku parani 12 pykälää ollen nyt täsmälleen tavoitteeksi asetettu 30. Omassa piirissä edellä ovat vain Turun Urheiluliitto,Someron Esa ja Raision Kuula. Alle 10 000 asukkaan paikkakuntien seuroista koko valtakunnassa korkeammalle yltää vain Kannuksen Ura.

Kehityksen suunta näkyy myös seuraliigassa sijaluvun kohentumisena kuudella 47:ään.

SM-mitalienmäärä tuplaantui edellisvuodesta. Alkutahdit mitaliketjulle käveli Maria Antola jo hallikauden hopeallaan. Kesällä mitaliketju jatkui Naantalissa 14-15 -sarjojen kisoissa Verna Vuorelan aitoessa 80 metrillä hopealle, Valtteri Valtosen pukatessa kuulassa kolmanneksi ja Lotta Metsärinnan hypätessä Vernan parina pituuden joukkuekisassa pronssille. Maria Antola otti Kemissä N19 5000 metrin kävelyssä hopeaa ja SM-menestys huipentui syyskuun lopulla Lapuan maatiekävelyjen jättipottiin Venla Laihon, Kari Laihon ja Marian ottaessa hopeiset mitalit.

Tavoitteista jäi uupumaan vain kalevankisamitali Joni Vainio-Kailan jäätyä Turussa neljänneksi ja Venla Laihon kuudenneksi. Lajeissaan kahdeksan parhaan joukkoon SM-tasolla sijoittuivat myös Ilmari Vuorela, Akseli Hyytiä, Carolina Grönroos, Jenina Luotonen ja Aada Vuoriaho sekä naisten kävelyviesti- ja N17-pikaviestijoukkueet.

Yhtenä kauden kohokohtana oli valtakunnallisen Seuracupin A-finaalin voiton uusiminen.

Näin Jyskeen yleisurheilu osoitti edelleen olevansa selkeästi valtakunnan parasta 11-17 -ikäluokissa alle 10 000 asukkaan paikkakuntien seurojen joukossa. Finaalissa voittoon edesauttoivat Jyskeen joukkuelajeista saadut apuvoimat.

Ensi vuoden Seuracup-finaali on vast’ikään myönnetty Jyskeen järjestettäväksi.

Varttuneempien urheilijoiden Tehourheilijamaljan parhaana 16-22 sarjalaisen luokittelupisteiden kerääjänä vei kesäkauden kahdesta SM-hopeasta, naisten kävelyjoukkueen neljännen sijan osapisteistä ja A-luokan tulospisteistä 16,33 kokonaissaldon koostanut Maria Antola.

Lajiryhmien parhaat säilyttivät pääosin asemansa. Pikajuoksumarkkinoita on Joni Vainio-Kaila hallinnut jo runsaan vuosikymmenen ajan ,ja pitkään on Venla Laihokin ollut kävelyn ykkönen. Kestävyysjuoksijan tittelin uusi Niklas Antola ja hyppääjänä palkittiin jo kolmannen kerran Akseli Hyytiä. Vain Vuoden heittäjän pokaali meni kokonaan uudelle nimelle, heittojen monilahjakkudelle Valtteri Valtoselle.

Monipuolisuutta korostavassa neljänkymmenen vuoden perinteet omaavassa nuorten tehomaljakilvassa parhaana pm- ja vakkamaljapisteiden kerääjänä voiton vei 9-vuotias Kerttu Matikainen 11 mitalin saalillaan, toiseksi tuli Neela Ihanmäki , kolmanneksi Sara Honkakangas, neljänneksi Lotta Metsärinta ja viideneksi Verna Vuorela.

Pitkälti samat nimet olivat kärkipäässä myös monipuolisuutta vaativassa ELMO-maljakisassa. Pokaalin vei toistamiseen Sara Honkakangas, jonka nimi löytyy joka lajiryhmässä maan kärkitusinasta. Kärkiviisikon täydensivät Kerttu Matikainen, Neela Ihanmäki, Elias Hyytiä ja Lotta Metsärinta. Pikkustipendeistä tulivat osallisiksi myös kymppijoukkoon sijoittuneet Verna Vuorela, Oskari Aaltonen, Kiia Ihanmäki, Mikael Aulin ja Lumia Reivo.

Esimerkillisenä tyttöurheilijana palkittiin Aamu Airisto ja poikaurheilijana Valtteri Valtonen.

Palkintopöydän edustalla kävi kuhina, kun aktiivisuuskisassa kunnostautuneet tasan 50 nuorta ja kaikki tavoitetuloksiin yltäneet olivat palkitsemisvuorossa.

Kaikista aktiivisin Iida Lassila oli mukana joka ainoassa kesäkauden tapahtumassa. Iidan ohella kunniakirjan saaneet Ilona Hämäläinen ja Meea Nurmi edustavat myös 6–7-vuotiaiden innokasta ryhmää.

LähiTapiolan ja seuran yhteistyösopimus toi valmennustukea varttuneemmille A-luokan urheilijoille. Edustusurheilijat saivat kannustustukea myös Hiekan säätiön rahastosta.

Säätiön tuesta pääsivät osallisiksi myös kahdenkymmenen parhaan joukkoon ikäsarjansa valtakunnanlistalla sijoittuneet sisulisäsarjojen urheilijat. TOP20-listoilla jyskeläisnimiä nähtiin 16 ja tulosnoteerauksia heillä yhteensä 59 kappaletta.

TÄNÄ vuonna aktiivisina toimijoina huomioitiin ohjaajapuolelta Marja Heikkilä ja toimitsijoista Joni Vainio-Kaila, joka on pitkälti vastannut kesän kilpailujen käytännön järjestelyistä.

Huoltopuolelta sai tunnustuksen koko kesäkauden aktiivisesti touhunut Nina Luotonen.

TOP20-listoilla olleet jyskeläiset

Palkittaviksi tulivat (suluissa paras sijoitus): Sara Honkakangas (1. T11 4-ottelu 1425), Noel Raiskinmäki (2. P11 3-ottelu), Kerttu Matikainen (3. T9 seiväs), Verna Vuorela (3. T15 80 m aidat ja 3-ottelu), Neela Ihanmäki (3. T10 1000 m), Valtteri Valtonen (4. P14 kiekko, kuula ja moukari), Lotta Metsärinta (4. T15 300 m aidat), Annika Laulumaa (4. T15 3000 m kävely), Jasmin Vaskelainen (5. T10 60 m), Peetu Tanhuanpää (6. P10 keihäs), Aada Vuoriaho (6. T14 moukari), Elias Hyytiä (7. P13 seiväs), Oskari Aaltonen (8. P11 seiväs), Aino Hyytiä (12. T11 seiväs), Kiia Ihanmäki (17. T13 kolmiloikka) ja Lumia Reivo (20. T13 keihäs).

Aikuisille kolme ennätystä, nuorille monenmonta

Aikuisten sarjojen seuraennätyksiä kirjattiin kolme: Verna Vuorela 100 metriä 12,55, Venla Laiho 20 km kävely 1.43.38 ja 4×100 metrillä 49,73 kvartetilla Jenina Luotonen, Carolina Grönroos, Lotta Metsärinta ja Verna Vuorela.

Nuorten puolella koettiin kaikkien aikojen ennätystalkoot. Ennätysplaketilla palkittiin Kerttu Matikainen T9 4-ottelu 743, Noel Raiskinmäki P10/P11 60 m 8,80 ja P10 3-ottelu 1050, Jasmin Vaskelainen T10 60 m 9,00, Neela Ihanmäki T10 1000 m 3.30,03 ja kolmiloikka 8,85, Sara Honkakangas T11 seiväs 205 ja 4-ottelu 1425, Onni Salminen P12 200 m 29,87, Aada Vuoriaho T14/T15 moukari 47,23, Valtteri Valtonen P14 kuula 13,38, P14/P15 kiekko 49,90, P14/P15 moukari 47,41 ja P14 keihäs 51,62, Lotta Metsärinta T15 300 m aidat 45,32, Verna Vuorela T15 100 m 12,55 ja 80 m aidat 11,83 ja Akseli Hyytiän hallikaudella jo ennen vuodenvaihdetta syntynyt P15 pituus 5,96.