Hevoseläinten rekisteröinnillä alkaa olla kiire

0
Johanna Koskisen 3-vuotias suomenhevostamma Tyyne asuu Laitilan Hevosharrastekeskuksessa ja on jo ilmoitettu hevosrekisteriin.

Hevostilojen on ilmoittauduttava hevosrekisteriin tämän vuoden loppuun mennessä. Maa- ja metsätalousministeriön asetus hevoseläinten tunnistamisesta tuli voimaan 20.4.2017 ja sen mukaan hevoset, ponit, aasit ja seeprat sekä näiden risteytykset tulee ilmoittaa.

– Jos hevoseläimiä on 1–5, ne ilmoitetaan kunnan maaseututoimeen. Jos hevosia on enemmän, tilat katsotaan ammattimaisiksi ja silloin ilmoitus tehdään Aluehallintovirastoon, maaseutupäällikkö Petri Puustinen kertoo.

Jos oma hevonen on täysihoitotallissa, eikä omistaja osallistu tallin töihin, ilmoitusvelvollisuus on tallinpitäjällä.

– Rekisteröinnillä halutaan parantaa tiedon kulkua esimerkiksi siinä tapauksessa, että talleilla alkaa levitä vaarallisia tauteja. Mitään valvontaa tähän ei sinällään liity. Rekisteröinti ei myöskään maksa mitään.

Puustisen mukaan vuodenvaihteen lähestyminen on saanut hevosenomistajat liikkeelle ja rekisteri-ilmoituksia tulee nyt päivittäin. Rekisteröinnin ulkopuolella on kuitenkin vielä paljon hevoseläimiä.

– Meille tulee myös paljon kyselyjä aiheesta. Usein kysytään, että pitääkö rekisteri-ilmoitus tehdä, kun on vain yksi hevonen. Kyllä pitää.