Hirsipäiväkoti-ehdotusäänestettiin jälleen nurin– Pyhärannan valtuuston ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin talousarviota kokonaisuutena, mutta yksityiskohdista käytiin kiivasta keskustelua

0
Arkistokuva: Hanna Hyttinen

Pyhärannan talousarvion laatijoille sateli kiitosta kaikista valtuustoryhmistä. Talousarviota pidettiin ryhmärajojen yli järkevänä ja realistisena.

– Talousarvio on laadittu varsin järkevästi ja maltillisesti. Raameissa on pysytty ja puskureita on pystytty kasvattamaan, Sinikka Pirttinokka kiitti Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta.

Pirttinokka pitää investointeihin varattua 1,88 miljoonaa euroa hyvänä summana.

Demareiden puolesta puhunut Jukka Heinonen huomautti, että koronan vaikutukset ja sairaanhoitopiiristä tuleva lasku tulevat tulevina vuosina olemaan isoja.

– Mitä se sitten tekee, sitä ei kukaan voi arvioida, Heinonen lisäsi.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Helka Huttela kertoi luvanneensa, että puhuisi positiivista ja piti lupauksensa.

– Minustakin talousarvio on realistinen. Siinähän on jo tänä vuonnakin koronalisä maksettu kunnalle ja ensi vuonna maksetaan lisää. Se parantaa vielä tämän vuodenkin tulosta, Huttela kertoi.

Myös Yhteinen Pyhäranta vaikutti tyytyväiseltä.

– Kivasti on jäänyt viivan alle. Käyttötalousosasta ei ole kummemmin sanottavaa. Investointiosassakin on selkeitä esityksiä asukkaiden ja kunnan hyväksi ja verrattuna vuoden takaiseen määrällisesti ja laadullisesti niin suunta on oikea. Joskin siellä on muutama turha investointiehdotus, mutta palataan niihin myöhemmin, valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Aerila sanoi.

Perussuomalaisten Iiris Peltomaalla ei ollut lisättävää talouslukuihin, mutta hän olisi toivonut, että luottamushenkilöitä olisi otettu mukaan talousarvion laatimiseen.

– Valtuustoseminaareja on muun muassa koronatilanteen vuoksi ollut tavallista hankalampi järjestää, mutta keskustelua voitaisiin käydä sähköisestikin. Tämä olisi ollut teknisesti täysin mahdollista. Tilinpäätökset

ovat viime vuosina olleet positiivisia, mutta jotain odottamatonta saattaa milloin tahansa sattua, Peltomaa huomautti.

Vaikka talousarvio sai pääpiirteittäin hyvää palautetta ryhmiltä, oppositio piti yllä keskustelua talousarvion eri osa-alueista.

Erityisesti investointiosa herätti kiivaita puheenvuoroja. Pauli Laivo (kesk) muistutti, että viikko sitten tiistaina tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Päiväkoti Satakieli Ihodessa tuhoutui tulipalossa.

Laivo huomautti, että kunta pyysi Mediset Hoivarakentajilta uuden tarjouksen hirsipäiväkodista Ihodeen viime keväänä. Hänen mukaansa tämä vaihtoehto olisi veronmaksajien kannalta taloudellisin.

– Mitä saisimme kuntalaisten etuja ajavina valtuutettuina aikaiseksi yhdellä ehdotuksella, yhdellä kannatuksella ja puheenjohtajan ainoastaan yhdellä nuijan kopautuksella? Laivo sanoi.

Laivo muistutti valtuutettujen edustavan kuntalaisia. Hän tivasi, onko valtuutetuille lupaa tehdä kuntalaisille epäedullista päätöstä ja ehdotti, että kunta päättää hyväksyä Mediset Hoivarakentajien uusimman tarjouksen, joka on 1,19 miljoonaa euroa, ja poistaa talousarviosta Ihoden kaavamuutosta varten merkityn 15 000 euroa sekä päiväkodin suunnitteluun varatut 50 000 euroa.

Kunnanhallituksen valtuustolle esittämässä talousarviossa on varattu Ihoden päiväkotia varten 981 000 euroa.

Ville Aerilan (Yhteinen Pyhäranta) mukaan vuosi sitten valtuustossa kritisoitiin sitä, ettei päiväkodille varattu summa tule riittämään. Tänä vuonna nähtiin, ettei se riittänyt.

– Nyt suunnitellaan sitten jotain muuta ja siihen on laitettu tuollainen hintalappu kuin tuossa on. Edeltävällä viikolla kysyin virkamieheltä, että riittääkö raha tällä kertaa, koska edelleenkään en ole kovin vakuuttunut. Sain vastauksen, että summa riittää varmasti niihin, mitä vuonna 2021 ehditään tekemään.

Aerila huomautti, että esimerkiksi Rohdaisten koulun kunnostuksen osalta kustannukset näkyvät myös taloussuunnitelmavuodelle 2022, mutta päiväkodin kohdalla suunnitelmavuodelle 2022 ei ole merkitty mitään.

– Miksi tähän päiväkotiasiaan ei merkitä vuoden 2022 kuluja, jotka kuitenkin ovat merkittäviä? Tästä saa hyvin erilaisen käsityksen siitä, mitkä päätöksen kulut tulevat kokonaisuudessaan olemaan.

Lahtonen vastasi, että ottaen huomioon, miten eri mieltä päiväkotiasiasta ollaan, ensi vuonna tuskin saadaan Ihoden kaavamuutokselle vielä hyväksyntää.

– Mutta varmuuden vuoksi on varattu rahaa päiväkodin rakentamiselle, hän lisäsi.

Kunnanhallituksen jäsen Jyrki Nurmi (Yhteinen Pyhäranta) kritisoi sitä, että vaikka koalitio on esittänyt päiväkodin rakentamiseen kuusi eri vaihtoehtoa, jotka ovat itse haudanneet, heitä vaadittiin häpeämään.

Nurmi huomautti, että viimeisinkin vaihtoehto haudattiin kaikessa hiljaisuudessa ja alettiin suunnitella uutta.

– Jos nyt otamme laskimen käteen ja syötämme siihen 981 000 euroa plus

50 000 euroa suunnitelmiin plus 15 000 euroa kaavamuutokseen saamme vain ja ainoastaan kiinteistön, mutta emme parkki- tai piha-alueita emmekä muitakaan rakennuksen ulkopuolisia kustannuksia.

Nurmi laski, että kun Mediset Hoivarakentajien tarjouksesta 1,19 miljoonaa euroa vähennetään talousarviossa päiväkotirakennukselle varatut määrärahat, näien kahden erotus on 73 000 euroa.

– Te oletatte varmasti, että tällä 73 000 eurolla maksatte väistötilojen vuokrat, parkkialueet, piharakennelmat ja niin edelleen, Nurmi lisää.

Antti Heikinniemi (kok) huomautti, että asiassa on yksi asiantuntija ja se on yksityinen päiväkotiyritys Pilke Päiväkodit Oy, joka vetäytyi Ihoden päiväkotihankkeesta keväällä 2018 lapsimäärään liittyneen sekaannuksen vuoksi. Silloin Ihodeen oltiin rakentamassa 60-paikkaista päiväkotia, vaikka alueella oli varhaiskasvatuksessa reilut parikymmentä lasta.

– He ovat asiantuntijoita alalla, tästä salista sellaisia asiantuntijoita ei löydy, Heikinniemi huomautti.

Pyhärannan kuntaan maaliskuussa tullut tarjous oli 33-paikkaisesta päiväkodista.

Arvonen huomautti, että sen jälkeen kun päiväkotiyritys vetäytyi hankkeesta, vettä on virrannut runsaasti Ihodenjoessa.

– Viitattakoon Ollin toteamukseen, että kaavaakaan ei hyväksytä ensi vuonna niin olemmeko ensi joulunakin edelleen samassa tilanteessa, että Ihodessa ei ole päiväkotia, ja jonkun muun kuin koalition pitäisi edelleen hävetä, hän lisäsi.

Huttela kannatti Laivon esitystä. Asiasta äänestettiin ja Laivon ehdotus kaatui äänin 11–6.

Investointiosaan lisättiin yksimielisillä päätöksillä Sinikka Pirttinokan (kok) esitys Rohdaisten matonpesupaikan saaneeraukseen 20 000 euroa sekä Huttelan esityksestä Kirikallion teollisuustonttien hankintaan varattava 100 000 euron määräraha.

Kommentti


Maanantainen valtuuston kokous alleviivasi sen, mitä oli jo ennakoitu: Myöskään vuosi 2020 ei tuonut Ihodeen päiväkotia tai edes päätöstä sen rakentamisesta. Kolme vuotta sitten Päiväkoti Satakieli paloi. Siitä asti kunnassa on pohdittu monenlaisia vaihtoehtoja päiväkodin rakentamiseksi ja laadittu erilaisia suunnitelmia. Kaikki ne on jouduttu hylkäämään. Myös viimeisin suunnitelma hylättiin, koska kustannukset nousivat liian suuriksi.

Päiväkodin rakentamiseen liittyvä valmistelu on tapahtunut kulisseissa ja hämmennystä on aiheuttanut se, että

Lapsi tulee varhaiskasvatukseen keskimäärin 1-vuotiaana, joten kolme vuotta sitten päiväkodissa aloittanut vaippahousuinen taapero olisi nyt jo vilkas 4-vuotias. Jos käy niin kuin valtuustossa ennakoitiin, tuo esimerkkilapsi aloittaisi esikoulunsa ennen kuin Ihoden päiväkoti valmistuu.

Nyt kun päiväkoti on vuokratiloissa, odotus alkaa käydä paitsi vanhempien hermoille myös veronmaksajan kukkarolle. Jokainen kuukausi väistötiloissa maksaa 9 400 euroa. Koko päiväkotihankkeen tulevaisuus vaikuttaa olevan sumussa. Hyväksytäänkö kaavamuutos? Millainen päiväkoti rakennetaan? Milloin rakennustyöt voidaan aloittaa? Kuinka paljon se tulee maksamaan?

Lisäksi uusi vuosi tuo tullessaan kuntavaalit, jotka saattavat muuttaa koko kuvion.

Hanna Hyttinen