Kirkkoherran tervehdys: Erilaisen joulun taikaa

0

Siivousta, kaupassa käyntiä, ruoan laittamista, laskujen maksamista, vaipan vaihtoa, tietokoneen kanssa kamppailua. Tätä kaikkea arki sisältää, kuten joulun odotuskin. Joulu tuo näihin rutiineihin hetkellistä vapautumista. Jouluna ”ei rasita koulu, syyt on olla iloinen.”

Kun katsomme seimeä, näemme joulun merkityksen. Seimen ympärillä koolla on koko perhe, kaikki läheiset: äiti Maria, isäpuoli Joosef ja Jeesus-lapsi. Läsnä ovat myös ”lemmikit”, aasi, härkä ja hieho. Läsnä ovat niin köyhät paimenet kuin rikkaat tietäjätkin. Joulun keskiössä on lapsi. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen.

Tämä korona -vuoden joulu on erilainen. Emme voi aina fyysisesti olla toisiamme lähellä. Emme voi kasvokkain tavata toisiamme, paitsi lähimpiä. Silti voimme löytää sen kaikkein tärkeimmän, joulusaunaa puhtaamman puhtauden, hiljaisuutta rauhallisemman joulurauhan.

Joulun taika ei ole koristeissa, ei ruoissa, ei tunnelmassa, eikä edes läheisissä ihmisissä, vaikka ne kaikki ovat tärkeitä. Joulun taika on jotakin, mitä emme saa mistään muualta kuin joulun lapsen, Jeesuksen luota. Joulu muistuttaa meitä jostakin ajan ja paikan rajat ylittävästä, hetkestä, jolloin taivas kosketti maata ja enkelit lauloivat: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan Hänellä on hyvä tahto.”

Joulun salaisuus on siinä, että juuri sinua varten on syntynyt lapsi. Hän vapauttaa meidät olemaan ihmisiä toisillemme. Jokaiselle aitoon katumukseen taipuvalle, joka polvistuu seimen äärellä, Jeesus antaa lahjaksi rauhan, jonka voi kokea arkisinakin päivinä. Joulurauha sydämessä tuo mukanaan myös aidon tunnelman. Voimme laulaa: ”Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli. Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.”

Laitilan kirkkoherra

Petri Laitinen