Kisahaaveet sulivat

0
Kolibrit-joukkueen laji on tanssillinen voimistelu, jossa kerrotaan tarinoita musiikin ja liikkeen keinoin. Lajissa ilmaisulla on merkittävä rooli.

Koronapandemia tyhjensi keväällä liikunnanharrastajien kisakalenterit ja keskeytti lopulta koko kauden. Syksyllä näytti jo vähän valoisammalta, ja Kolibrit-joukkueen valmistautumisesta innolla odotettuun kisakauteen oli tarkoitus tehdä lehtijuttu. Paheneva koronatilanne romutti kuitenkin niin Kolibrien kuin monien muidenkin kisahaaveet täydellisesti.

Suomessa keväästä saakka jyllännyt koronapandemia on sulkenut ajoittain niin konserttisalit, kirkot, teatterinäyttämöt kuin kisa-areenatkin. Kun ihmisten kokoontumisesta tuli riski, tyhjenivät myös Laitilassa liikunta- ja jäähallit, balettisalit ja urheilukentät. Lukuisissa lapsiperheessä onkin kuultu monet kiukkupuuskat ja itkut, kun harrastukset ovat joutuneet pakkotauolle.

Jyskeen voimistelijoiden kisakalenteri oli keväällä samannäköinen kuin muidenkin lajien harrastajilla: typötyhjä. Voimistelukilpailu yksi toisensa jälkeen peruttiin. Samoin jouduttiin jättämään väliin esimerkiksi oman seuran innolla odotettu äitienpäivänäytös.

”Kilpailut peruttiin vain kaksi päivää ennen h-hetkeä.”

Lopulta eri lajeissa ilmoitettiin raskain mielin koko harrastustoiminnan välttämättömästä pakkotauosta.

Kolibrit perustettiin syksyllä 2017, jolloin joukkueessa aloittivat kaikki sen nykyiset voimistelijat eli Kiia Ihanmäki, Senja Saarikoski, Verna Vuorela (ylhäällä), Ella Hemmilä, Sofia Siirilä ja Aamu Airisto.

HILJAISELOA seurasi kesän myötä toiveikkuus. Syyskauden alkaessa niin koronatilanne kuin sen myötä myös harrastajien kisakalenterit näyttivät valoisammilta. Muiden harrastajien tavoin myös Jyskeen 14–16-vuotiaiden Kolibrit -joukkue alkoi valmistautumisen kisakauteen. Oli sitä odotettukin! Valmiina oli kaksi uutta ohjelmaa ja hinku kisamatolle jo kova.

Nopeasti synkentyneet koronatilastot alkoivat kuitenkin kasata jälleen tummia pilviä myös harrastustoiminnan ylle. Kisakalenteriin merkityt ensimmäiset kisat Lappeenrannassa jouduttiin jättämään väliin koronahaasteiden vuoksi, mutta marraskuulle merkittyihin kisoihin Raisiossa valmistauduttiin normaalisti. Etukäteen kilpailujärjestäjä antoi tiukat ohjeet siitä, ettei yleisöä oteta lainkaan kisahalliin eikä joukkueen mukana pääse kilpailupaikalle kuin pari aikuista.

Toiseen ohjelmaan voimistelijoiden kisa-asut teki laitilalainen Jaana Renvall. Pelkistetty ja dramaatinen puku tukee upeasti ohjelmaa, joka kertoo sodasta. Mustien mekkojen rintamuksissa kukkivat veriruusut.

HYVILLÄ MIELIN Laitilan monitoimihallilla pidettiin neljä päivää ennen kilpailuja kisakatselmus, eräänlainen kenraaliharjoitus, joka valmistaa voimistelijat kisakauteen. Silloin kauden kisoihin tehdyt koreografiat vedetään läpi ohjelmiin suunnitelluissa puvuissa, kampauksissa ja meikeissä.

Raision kisoihin Kolibrit valmistautuivat koreografialla, jonka voimistelijat olivat yhdessä valmentajansa Iisa Leinon kanssa tehneet. Herkkään, mutta voimakkaaseen sodasta kertovaan tarinaan sopivat upeasti laitilalaisen Jaana Renvallin tekemät kilpailuasut.

Kisakatselmuksen jälkeen pukuhuoneessa oli iloinen tunnelma, sillä kisoihin pääsyä odotettiin jo innolla.

”Lopulta joukkueen kisamatkat jäivät syksyllä samaan kuin keväälläkin, eli nollaan.”

Hyppyvuorossa Verna Vuorela, kuvassa myös Kiia Ihanmäki ja Sofia Siirilä.

ODOTTAVAINEN kisafiilis vaihtui kuitenkin kuin salamana pettymykseen, kun aste asteelta kiristyneen koronatilanteen vuoksi kilpailut peruttiin vain kaksi päivää ennen h-hetkeä. Liikkeelle kierähti jo keväältä tuttu kuvio: lajissa kuin lajissa vedettiin kalenterista yli tapahtuma ja kisa yksi toisensa jälkeen. Lopulta joukkueen kisamatkat jäivät syksyllä samaan kuin keväälläkin, eli nollaan.

Koronatilanteen kiristyessä eivät tyhjentyneet vain kilpailukalenterit, vaan monelta harrastajalta jäi syyskausi kevätkauden tapaan tyngäksi. Moni pakkasi pillit pussiin, mutta osa on pystynyt jatkamaan harrastustoimintaa esimerkiksi uudenlaisin toimintatavoin.

Harrastuspiireissä katseet on kuitenkin jo pitkälti suunnattu kevääseen ja tulevaa harrastuskautta odotetaan varovaisen toiveikkaasti.

Koronatilanteen vuoksi yhdet voimistelukisat päätettiin järjestää historiallisesti etänä ja kunkin joukkueen piti nauhoittaa kisasuorituksensa. Myös etäkisatkin piti perua, sillä Uudenmaan tiukentuneiden rajoitusten vuoksi kaikki joukkueet eivät pystyneet edes henkilörajoitusten vuoksi videoimaan omaa kilpailuohjelmaansa. Kolibrien kisaohjelma taltioitiin 2.12. Laitilan monitoimihallissa.