Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto Meiju Niskalan mieltä vahvistavalle teokselle Kun syvään hengittäminen ei riitä

0
Meiju Niskala sai sanamaija Heli Laaksosen perustaman ja myöntämän Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2020.

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna Meiju Niskala viisaasta, erikoisesta ja vahvistavasta kuva–sana-teoksestaan Kun syvään hengittäminen ei riitä (WSOY 2020).

– Ainutkertainen, runollinen, ilmaisuvoimainen, värikäs, haikea ja koskettava on monitaiteilija Meiju Niskalan teos, jota ei ole helppo kuvailla sanallisesti – se tulisi itse kokea, kertoo sanamaija Heli Laaksonen.

Laaksosen mukaan jokainen Kun syvään hengittäminen ei riitä -kirjan sivu on myös pieni värikäs juliste, jonka voi irrottaa ja kiinnittää seinälle muistuttamaan, ettei ihmisenä oleminen niin helppoa ole, mutta siitä selviää.

Niskala kirjoittaa voimalauseita kuten: ”Kasvan sinne, missä on tilaa.”

– Rohkeat, abstraktit maalaukset ja virkkeet lohduttavat, ymmärtävät ja paijaavat. ”Putoamista saa pelätä.” Laaksosen mukaan teoksen syntyhistoria on mielenkiintoinen, mutta sitä ei tarvitse tietää.

– Voi vain iloita, että on tällaisia kirjoja ja kirjailijoita. ”Tämä ei ole hätätila”.

Heli Laaksosen mukaan lohdulliset voima-ajatukset jättävät hyvän runon tavoin paljon tilaa lukijalle ja hänen elämäntilanteelleen. Kun syvään hengittäminen ei riitä on niitä teoksia, joita voi ostaa itselleen turvaksi tai läheiselleen viestiksi: en osaa sanoa nyt mitään, mutta tahtoisin sanoa sinulle niin kuin Meiju tässä kirjassa. Paljon menetyksiä kokenut osaa olla toiselle tukena ja ilona. On kiitettävä myös kustantajaa, joka on lähtenyt julkaisemaan erikoista, mihinkään valmiiseen laatikkoon sopimatonta kirjaa.

Vuonna 1978 syntynyt Meiju Niskala on yhteisötaiteilija, ohjaaja, ideoija ja kirjailija.

– Ja vaikka mitä rohkeaa, hauskaa ja syvää. Hän voi tulla vastaan juhlanärhi päässään, rullata auki auki monisatametristä paraatimattoa tai sytyttää leikkejä ja löytöretkiä ohikulkijoiden sydämiin. Hän on kirjoittanut useita kokemuksellisia kaupunkikirjoja ja rakastetun romaanin 100 kirjettä Kuolleelle äidille (WSOY 2019).

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto – 30 000 ohrankryyniä – ojennetaan Meiju Niskalalle arvokkaassa yksityistilaisuudessa sopivana hetkenä.

Vuoden 2020 muut Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat olivat: Jón Kalman Stefánsson: Kaloilla ei ole jalkoja. Suom. Tapio Koivukari (Aviador 2019), Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut (Docendo 2020), Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus 2020), James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni. Suom. Heidi Järvenpää. (Otava 1974), Juha Kauppinen: Monimuotoisuus. Kertomuksia katoamisista. (Kustannusosakeyhtiö Siltala 2019).