Koronatestiin pääsee Laitilan terveyskeskuksessa myös jouluna

0
Koronan oirearvion voi tehdä kotona Omaolo.fi -palvelussa. Testiin kannattaa tulla pienistäkin oireista, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen (oik.) ja terveydenhoitaja Taisa Bragge sanovat.

Pirkko Varjo

Koronatestiin pääsee Laitilassa joulu- ja tapaninpäivinä. Jouluaattona testejä ei oteta. Näytteenottopiste on terveyskeskuksen talossa ja sinne mennään eläinlääkärin oven viereisestä ovesta. Joulunpyhinä testiin voi mennä ilman ajanvarausta. Testejä tehdään kello 9–11.

– Varaudumme tällä siihen, että joulun jälkeen saattaa olla ruuhkaa. Arkipäivisin koronatestejä tehdään vain ajanvarauksella, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen sanoo.

Testiin kannattaa lähteä heti, jos  on flunssainen olo, kurkkukipua, kuumetta, yskää, nuhaa tai vatsaoireita. Testipaikalle tarvitaan mukaan KELA-kortti ja siellä käytetään kasvomaskia.

– Näytteenottopisteessä testataan vain koronaa. Mitään muita asioita siellä ei hoideta. Jos olo on oikein huono, niin silloin pitää ottaa yhteyttä yhteispäivystykseen.

Näytteen vastaus tulee parin päivän sisällä. Koronatilanteen vaihtelut voivat kuitenkin venyttää vastausaikaa, joten sitä pitää malttaa odottaa. Vastaus tulee asiakkaan puhelimeen tekstiviestillä, ja se kirjataan myös Omakantaan. Jos tulos on positiivinen, hoitaja soittaa siitä.

– Toivomme, että joulunpyhinä terveyskeskukseen soitettaisiin vain todella välttämättömissä asioissa, ei esimerkiksi kyseltäisi testituloksia. Olisi myös hyvä, jos reseptien uusimiset ja muut sen kaltaiset tehtävät hoidettaisiin muulloin kuin joulunpyhinä.

Laitilassa on todettu 20 koronatapausta. Niistä yksi on vaatinut sairaalahoitoa.