Kotiseutuneuvos kerrankin kauhan varressa

0
Kotiseutuneuvos tekee joulupuuron kotimaisesta ohrasta.

Tuli rätisee puuhellassa kodikkaasti Walon talon keittiössä.

Kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kurkistaa kattilaan ja kas, sehän alkaa jo näyttää puurolta!

Vehmas tunnustaa, että kokkina esiintyminen on hänelle hieman arveluttavaa, sillä häntä ei kovin usein näy kotona hellan ääressä. Ohrapuuron keittämisestä hänellä on kyllä aikaisempaa kokemusta. Sehän on miehen lempiruokaa.

Siinä missä moni kokematon kokki voisi pelätä puuron palamista pohjaan, Vehmas hämmentelee puuroa tyynen rauhallisesti ja antaa samalla lausuntoja paikallismedialle.

Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n elokuussa polkaisema ohrapuuro-kampanja on edennyt syksyn mittaan vauhdilla. Kotimaisen ohran puolesta puhuva hanke on innostanut muun muassa laitilalaislähtöistä kokkia Aki Wahlmania.

Ohra on monipuolinen raaka-aine monenlaisiin ruokiin, vaikkapa risottoon, mutta nyt keskitytään joulupuuroon. Laitilassa innostus perinnepuuron valmistukseen humahti roihuun joulun avaus -tapahtumassa.

Poukan talon pihalla tarjoiltu puuro sai vuolaasti kiitoksia, eivätkä ne olleet tilattuja. Itsekin puuroa maistaneena voin vakuuttaa, että olipa kertakaikkiaan gurmeeta, laadukasta lähiruokaa.

Suomessa on syöty kotimaista ohrapuuroa jouluna satojen vuosien ajan, mutta nykyään monille tutumpi on riisistä valmistettu joulupuuro.

– Meillä ei ole mitään riisipuuroakaan vastaan, mutta haluamme nostaa terveellisen kotimaisen viljan ja lähiruuan arvostusta.

Vehmas muistuttaa, että ohrapuuro on todellista slow foodia eli pikaruoan vastapainoksi syntynyttä hidasta ruokaa. Kiire kannattaa ohrapuuron keittelyssä unohtaa kokonaan.

Uunissa puuro saa muhia itsekseen pari tuntia. Hellalla ohrasuurimot kypsyvät noin 40 minuutissa, eikä kattilaa voi jättää yksin.

Suurimoiden kypsyminen vie aikaa, mutta muuten tämän herkun valmistelut käyvät vikkelästi: puuroon tarvitaan vain kolme raaka-ainetta, ohrasuurimot, maitoa ja ripaus suolaa.

Walon talossa voi helposti aistia vanhan ajan joulutunnelman.

Kulttuuriseura Walon talkooväki teki suururakan kunnostaessaan tuhopoltossa palaneen rakennuksen uuteen kukoistukseen. Se valmistui vuonna 2015.

Keskeisellä ja näkyvällä paikalla alakoulun läheisyydessä, pienen mäen päällä sijaitseva talo rakennettiin vuonna 1886 Laitilan ensimmäisen kansakoulun viereen.

Raittiusseura Walolta talo siirtyi seurakunnan omistukseen viime vuosisadalla.

Talon tarina on ainutlaatuinen, ja sen kunnostamiseen liittyvä yhteisöllisyys puhuttelee erityisesti nyt koronavuonna.

”Rakennuksen häikäisevä uudelleen nousu tuhkasta luo valoa tähän kovaan maailmaan. Se osoittaa, mihin yhteisponnistuksilla ja hartaalla tekemisellä pääsee”, hehkutti arkkitehti Viri Teppo-Pärnä rakennuksen käyttöönottojuhlassa viisi vuotta sitten.

Nyt koronavuonna on toistettu useaan kertaan, että tästäkin kriisistä selvitään yhdessä. Ja mikäli se on Onneksi on ohra! -kampanjan puuronkeittäjästä Jukka Vehmaksesta kiinni, ehkäpä osittain myös ohrapuuron voimalla!

Ohrasuurimopuuro

(4-5 annosta)

2 dl rikottuja täysjyväohrasuurimoita

1,4 litraa maitoa

1/2 teelusikka suolaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Mittaa aineet voideltuun uunivuokaan.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 2 tuntia.

Liedellä keitettäessä rikottujen ohrasuurimoiden kysymisaika on noin 40 minuuttia.

Kotiseutuneuvoksen luottoresepti ohrapuuroon löytyy Elovena -paketista.