Laitilan Jyskeen puheenjohtaja: ”Meille on ääreishyvä päätös, että lasten ja nuorten harrastus saa jatkua.”

0
Keskiviikkoillalla Laitilan monitoimihallilla kokoontui 5-6-vuotiaiden satubaletti. Tanssinopettaja Heli Koskimiehen mukaan ryhmässä pyritään pitämään turvavälit, vaikka pienimpien kanssa se onkin haastavaa. Kuva: Solina Saarikoski

Laitilan Jyske on joutunut kuluvana vuonna sopeuttamaan toimintaansa moneen eri otteeseen. Jyskeen puheenjohtaja Ilkka Vuorelalta löytyy kuitenkin ymmärrystä koronan leviämisen estämiseksi annetuille ohjeille. Hänen mukaansa urheilu ei saa mennä terveyden edelle.

– Asia koskettaa koko maailmaa. Itse ei voi mitään muuta kuin yrittää toimia ohjeistusten mukaan.

Vuorela jopa kehuu suosituksia.

– Meille on ääreishyvä päätös, että lasten ja nuorten harrastus saa jatkua. Se helpottaa huomattavasti lasten ja perheiden arkea, kun harrastukset jatkuvat ja arkirytmi säilyy.

Jyskeen toiminta nojaa pitkälti lasten ja nuorten harrastamiseen, joten suuri osa ryhmistä ja joukkueista jatkaa toimintaansa. Tosin Vuorelan itse vetämä Lasten urheilukoulu aloitti tauon, sillä turvavälien pitäminen on alle kouluikäisten lasten kanssa lähes mahdotonta – varsinkin kun urheilukoulun suosituin peli on hippa.

Jyskeen jääkiekon edustusjoukkue ja miesten futsal-joukkue pitävät taukoa. Nuorten ja lasten treeneissä pelinomaiset harjoitteet ja muut kontaktit ovat pannassa, jotta turvavälit voidaan säilyttää.

– Onhan se haastavaa, mutta otamme suositukset vakavasti. Muistamme kuitenkin myös maalaisjärven käytön ja pyrimme harjoittelemaan niin, ettei hirvittävästi katkoksia tulisi.

Eri lajit saavat ohjeistuksia valtakunnallisilta lajiliitoilta. Se on Vuorelan mukaan hyvä asia, sillä silloin ohjeet koskevat alueen kaikkia seuroja.

Jalkapallossa ja salibandyssä sarjat on keskeytetty ylimpiä sarjatasoja lukuun ottamatta. Ringetessä ja jääkiekossa kaikki pelit ovat tauolla.

Huippu-urheilijat saavat jatkaa harjoitteluaan myös sisätiloissa. Jyskeestä ammattilaisurheilun kriteerit täyttäviä urheilijoita voi Vuorelan mukaan olla korkeintaan kaksi: Venla Laiho ja Joni Vainio-Kaila.

Vaikka lapset saavat jatkaa harrastamistaan, uudet suositukset vaikuttavat myös vanhempiin lapsia harrastuksiin viedessä ja tuodessa. Esimerkiksi jäähallissa on maskipakko yli 15-vuotiaille. Jäällä yli 15-vuotiaat eivät kuitenkaan maskia käytä.

– Perheluistelu keskeytetään, Ilkka Vuorela sanoo.

Vuorela kiittelee Laitilan tilannetta, joka on jo pitkään ollut rauhallinen.

– Jos joku tartunta tulee, niin tarvittaessa toiminta lakkaa välittömästi.

Jyskeen puheenjohtaja toivoo, ettei viime keväänä muun muassa sosiaalisen median kanavilla tapahtunut urheilijoiden syyllistäminen toistuisi.

– Silloin kirjoiteltiin, että miten tuo porukka voi harjoitella, viisi ihmistä samassa ryhmässä. On se kuitenkin parempi juosta urheilukentällä kuin hillua marketin aulassa.

Ilkka Vuorela muistuttaa kaikkia Laitilan ulkoliikunnan mahdollisuuksista.

– Metsässä ja pururadalla voi liikkua. Ulkokentät ja jalkapallokenttä ovat käytössä. Pesäpallokentällekin saadaan valot, jos joku sinne haluaa.

Iida Kauppi