Laitilan Vanhaintuen Kunto-projekti sai avustuksen ensi vuodelle

0
Arkistokuva

Sosiaali- ja tereysjärjestöjen avustuskeskus (Stea) on myöntänyt Laitilan Vanhaintuen ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen yhteiselle Kunto-projektille ensi vuodeksi avustuksen. Vuonna 2010 aloitetussa Kunto-projektissa on onnistuttu ennaltaehkäisemään syrjäytymisriskissä olevien ikäihmisten yksinäisyyttä.

– Osa toiminnasta on jo hienosti vakiintunutta, mutta toimintaa on kyetty myös koko vuosi vuodelta uudistamaan, projektivastaava Paulina Iiskala kertoo.

Kunto-projektin toimintaa ovat muun muassa eri puolilla kaupunkia toimivat Kortteliryhmät ja kaikille ikäihmisille avoimet kuukausitapahtumat eri teemoin. Laitilan Vanhaintuki koordinoi ja kouluttaa myös vapaaehtoistyöntekijöitä.

– Vapaaehtoistyöntekijöille projekti on antanut arvokasta sisältöä ja tarpeellisuuden tuntua elämään. Hyvä kiertää sanan varsinaisessa merkityksessä Stean tukemana.

Projektissa palkattuna aktivointityöntekijänä toimii Hanna Raiskinmäki . Hän tekee myös aktioivia kotikäyntejä, joiden tarkoituksena on löytää yksinäisyydestä kärsivälle ikäihmisele mielekkyyttä omaan arkeensa. Iiskala vastaa avustuksen hausta ja raportoinnista.

– Projektin myötä toimintamme Laitilassa on muotoutunut niin yksinäisen ihmisen voimaannuttamiseen kuin ison joukon yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Olemme rakentaneet toimintamallia, jossa yksinäinen ihminen löytää itselleen mielekkyyttä arkeensa yksin tai yhdessä muiden kanssa esimerkiksi kortteliryhmissämme, joissa löytyy merkityksellistä tekemistä usealle vapaaehtoistyöntekijällekin. Kuukausittaiset avoimet tapahtumat vahvistavat yhteisöllisyyttämme keräämällä ison joukon ikäihmisiä hauskan ympärille eri teemoin. Tervetulleita tapahtumiin ovat kaikki ikäihmiset yksin, yhdessä, avustettuna tai avustaen toista, Iiskala sanoo.

Laitilan Vanhaintuki tekee paljon yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

– Yhteistyö samojenkin ihmisten ympärillä luo turvaverkkoa yksilölle ja yhdistää ihmisiä uusiksi verkoiksi. Laitilan seurakunta, Laitilan kaupunki, Laitilan Seniorit, Eläkeliitto, Fingerroos-säätiö sekä useat yhdistykset ja hyväntekeväisyystoimijat ja klubit ovat mahdollistaneet hankkeen toiminnan monimuotoisuuden ja erilaisten tapahtumien onnistumisen.